top of page

Italiaanse Biscotti bakken


biscotti-koekjes-cantuccini

Ken je ze? die heerlijke, best wel harde Italiaanse Biscotti of Cantuccini? Droge koekjes die je moet dopen in je espresso of cappuccino. Ze zijn er in allerlei soorten en eenvoudig om te maken. Het leuke van deze koekjes is dat als je ze 2 maal bakt, zoals het eigenlijk hoort, ze erg lang goed blijven. Tot wel maanden. Biscotti betekent: 2 maal gebakken.  En dat merk je ook. Ik eet de koekjes zelf wel los maar doop ze toch meestal in een lekker kop koffie. Dan worden ze iets zachter maar nog steeds stevig genoeg om het een echt koek te noemen.

Ik ken een dame die verbaast was dat ik de biscotti in koffie doop. “Je moet ze toch in drank dopen?” Ha, ha, nou echt niet. Met de voorraad koekjes die ik onlangs maakte heb ik liters drank nodig.

Dit is een recept welke werd gemaakt door een echte Italiaanse mama in het Belgische programma: “Gentse waterzooi”. Helaas is het programma al lang niet meer op de televisie, maar het recept is gelukkig bewaard gebleven.

De Italiaanse mama in het programma liet zien hoe ze de koekjes bakt zonder poespas, alles op gevoel.  Zoals het al heel lang werd gebakken. Zonder apparatuur. Zo wordt de olijfolie gemeten in een halve eierschaal, de amandelen met handjes. Heb ik even geluk, ik heb grote handen, dus dat wordt lekker veel amandelen.

biscotti-koekjes-cantuccini

Recept Biscotti koekjes

Benodigdheden:

3 stuks eieren

500 gram zelfrijzend bakmeel

3 handen amandelen (ik gebruik een blikje amandelen van de Lidl)

240 gram suiker

6 halve eierdoppen olijfolie

1 citroen of als je deze niet in huis hebt een sinaasappel

snufje zout

Meet de ingrediënten af. Doe de eieren in een kom en raps de schil van een halve citroen. Teveel geraspte citroen is te overheersend. Als ik geen citroen in huis heb gebruik ik soms een sinaasappel, ook heerlijk. Meng de geraspte citroen met de eieren. Voeg de suiker toe en de olijfolie. Meng in enkele delen de gezeefde zelfrijzend bakmeel erdoor met wat zout en de amandelen. Je kunt de amandelen ook in stukken hakken. Zelf laat ik ze graag heel. De amandelen van de Lidl zijn bedekt met zout. Het zout haal ik er zoveel mogelijk af. Ik heb liever los zout verdeeld over het deeg dan alleen het zout aan de amandelen. Kneed het tot je een stevig deeg hebt.

 Verdeel het deeg in drieën en maak een soort ciabattaworst op het bakblik: lang, 6 cm. breed en niet te hoog.

Rol de “worsten” door kristalsuiker en bak ze 30 minuten in een oven van 180 graden.


biscotti-koekjes-cantuccini

Wakker blijven! Je moet de biscotti meteen snijden anders wordt het een onmogelijke opdracht!

Na een eerste keer bakken moet je meteen je biscotti snijden. Dat gaat niet altijd even makkelijk. De koek wordt snel hard en al die amandelen erin zorgen ervoor dat je tijdens het snijden vaak de koek kapot snijdt of duwt. De amandelen laten zich niet allemaal goed snijden. Voor thuis vind ik dat niet zo erg, maar als je ze uit wilt delen of weggeven is dat vervelend. Daar heb ik uiteindelijk iets op bedacht.

Hou je biscotti of cantuccini worst vast met een tang uit de keuken. Snij zo heel gemakkelijke plakje voor plakje.

Dit gaat echt een stuk beter. Vrijwel alle koekjes kon ik uiteindelijk op deze manier goed snijden.


biscotti-koekjes-cantuccini

Je kunt er lekker lang van genieten; jij en je gasten.  Doop ze in een sterke koffie of zoals andere graag zien: een lekkere likeur!


biscotti-koekjes-cantuccini

biscotti cantuccini koekjes

Deze oude foto sierde jarenlang dit recept, tot het werd vervangen….


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

#koekjes

0 opmerkingen

Gerelateerde posts