top of page

Broodbol bakken met desempoeder


Broodbol bakken met desempoeder
Desembrood kun je bakken met een desemstarter. Ik heb het meerdere malen geprobeerd en uiteindelijk bakte ik een prachtig brood waar ik trots op was. Luchtig, met een prachtige korst en een mooie kruim. Helaas is een klassiek desembrood met een starter best bewerkelijk. Als je op zaterdag of zondag vers brood wilt eten, moet je op donderdag al beginnen. Het brooddeeg moet gestretcht en gevouwen worden en weer rusten. En dat moet je een aantal maal herhalen. Respect voor de thuisbakkers die tussen de bedrijven door regelmatig desembrood bakken. Zelf werk ik graag met desempoeder. Een poeder van gedroogde zuurdesem met een klein beetje gist.

Je kneedt het 's avonds en bakt het de volgende dag zo vanuit de koelkast af in de oven; heel gemakkelijk. Door de broodbol in te snijden gaat krijgt het wat rustieke korst die het brood extra mooi maakt. Met dit recept kun je zelf met ook zonder kennis van desembrood, een broodbol bakken met desempoeder; een gemakkelijk recept voor iedere thuisbakker.


Dat is een makkelijk broodrecept

's Avonds kneden, 45 minuten laten rijzen en de koelkast in. De volgende dag bak je het brood zonder verdere poespas af in de oven.


Brood bakken op pizzasteen, gietijzeren pan of broodbakbol

Zelf ben ik best verwend. Ik kan brood bakken in de oven. Op een pizzasteen of een gietijzeren pan bakt je brood een stuk rustieker en knapperiger. Sommige thuisbakkers gebruiken een ouderwetse römertopf. Deze waren in de jaren 80 razend populair en vind je nog wel eens voor een prikkie bij een kringloopwinkel. Maar het allerfijnste vind ik om brood te bakken in een broodbakbol van Emile Henry. De ronde vorm van de broodbakbol werkt als een oven in de oven, verdeelt de warmte en houdt deze goed vast. Dit geeft een fantastisch resultaat en het voordeel is dat je de bakbol zo in de oven kunt schuiven zonder dat het 30-45 minuten voorverwarmd moet worden. De broodbakbol is van keramiek en gaat bij ons thuis al vele jaren mee. De bol moet wel een veilige plek hebben om te bewaren, zodat hij niet beschadigd raakt of kan breken. Het enige nadeel is dat hij best prijzig is, maar let goed op de prijzen. Hier en daar is hij goedkoper soms afhankelijk van de kleur.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Broodbol bakken met desempoeder

Broodbol bakken met desempoeder

Benodigde ingrediënten voor een kleine (of grote) broodbol:

 1. 275 (of 400) gram bloem bij voorkeur T65 Franse bloem

 2. 172 (of 250) gram water plus eventueel iets extra

 3. 11 (of 16) gram desempoeder (4% van bloem)

 4. 5,5 (of 8) gram zout


Ook nodig:

 1. Broodbol van Emile Henry OF

 2. Pizzasteen OF

 3. Gietijzeren pan van ongeveer 22-23 cm

Als het desempoeder wat ouder wordt voeg ik vaak een paar gram extra toe. Ik heb eigenlijk nooit problemen hiermee gehad dat het deeg uit de pan rees en ging inzakken


Broodbol bakken met desempoeder

 1. De avond ervoor ongeveer tussen 18.00 en 21.00 start je met het maken van het deeg.

 2. Kneed het deeg een goed kwartier door. Is het deeg aan de droge kant, voeg dan nog een klein scheutje water toe. Brood heeft water nodig om te stretchen.

 3. Vet een vorm in met wat olie. Kies zo mogelijk voor een niet te grote schaal zodat het deeg kan rijzen tot een mooie niet te grote bol.

 4. Bol het brooddeeg op; hiermee breng je het deeg op spanning. Hoe je dit doet kun je op deze webpagina lezen.

 5. Leg het deeg in de ingevette schaal, dek het af met een ruime plastic zak.

 6. Laat het deeg zo'n 45 minuten op het aanrecht rijzen en zet het vervolgens in de koelkast.

 7. De volgende dag bak je het brood af. Omdat het in de koelkast staat kun je dit flexibel inplannen ergens tussen 8 uur en 15.00 en waarschijnlijk zelfs wel later.

 8. Verwarm de oven voor op 230 °C bij een heteluchtoven of op 250 °C bij een oven met boven- en onderwarmte.

 9. Bij de broodbol van Emile Henri kun je de broodbol direct afbakken zodra de oven opgewarmd is.

 10. Bij een pizzasteen of een gietijzeren pan moet je de pan of steen 30-45 minuten voorverwarmen.

 11. Haal het deeg uit de koelkast en leg de bol voorzichtig op wat bloem of grof griesmeel. Zo blijft het niet aan het aanrecht plakken maar ook niet in de pan, broodbakbol of pizzasteen. Bak ik desembroodjes, dan gaat de eerste helft direct uit de koelkast in de oven, bij een broodbol laat ik het deeg vaak half uur op temperatuur komen omdat het groter is van vorm.

 12. Leg de deeg van de broodbol in de broodbakbol, pan of pizzasteen. Let op; de gietijzeren pan en de pizzasteen zijn heel heet. Maak met een scherp mesje een paar sneden bovenop de bol en bedek het eventueel met het deksel. Schuif de broodbol in de oven.

 13. Bak het brood 22-25 minuten in de oven en verwijder het deksel bij een broodbol of pan en laat het brood vervolgens een lekker kleurtje krijgen. Dit duurt zo' n 6-8 minuten.

 14. Bak je op een pizzasteen, hou het brood na ongeveer 20 minuten in de gaten of het brood gaar is.

 15. Haal het brood voorzichtig uit de oven en laat het afkoelen.Zo kun je supersnel desembrood bakken met desempoeder

Waar kun je desempoeder kopen?

Zelf koop ik desempoeder altijd via Baktotaal. Er zijn ook andere varianten op de markt, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Broodbol bakken met desempoeder is met dit poeder zo gemakkelijk.


Dit artikel is niet gesponsord, maar is geschreven vanuit mijn eigen ervaring en enthousiasme over de producten waarmee ik zelf thuis graag werk.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page