top of page

Jodenkoeken het lekkerste recept


Jodenkoeken het lekkerste recept
Onlangs kreeg ik een mail van een lezer uit het buitenland. Dat gebeurt vaker en ik snap heel goed dat je ver over de grenzen de smaken zoekt die je kent van vroeger, van thuis, van Nederland. Ze vroeg naar het recept van Jodenkoeken. Als kind aten wij thuis heel vaak jodenkoeken. Ze waren zo lekker groot en dat was natuurlijk ook belangrijk! Vroeger hadden we een koektrommel. Dan mocht je bij de koffie één koekje, absoluut niet meer. Dat is zo typisch Nederlands in die tijd. Zelfs als er gasten waren, waren we thuis allemaal verbaast als de koektrommel leeg gegeten werd.

Die tijd is allang voorbij en mijn kinderen hebben hier werkelijk nog nooit van gehoord. Als ik iets maak is het vaak dezelfde dag nog op. Wil ik het bewaren? Dan moet ik het bijna verstoppen. Nu zijn de jongemannen ruim 1.90 lang en zo dun als een spijker, maar er komt een dag dat niet alles meer vanzelf geruisloos het lichaam verlaat.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Op zoek naar een goed jodenkoeken recept kwam ik steeds het recept van Cees Holtkamp tegen. Ik bewonder Cees Holtkamp enorm en vertrouw al zijn recepten. Het is denk ik mijn belangrijkste bakboek in mijn kast. Toch las ik bij diverse blogs dat de koeken heerlijk waren, maar toch iets anders smaakten.


Wat zit er eigenlijk in een jodenkoek?

Cees Holtkamp gebruikt in zijn recept gewone bloem en Zeeuws bloem, boter en kaneel. Davelaar, een van de fabrikanten van jodenkoeken gebruikt echter o.a. tarwebloem, plantaardige boter, olie, kokosolie, tarwe- en aardappelzetmeel en voor de smaken citroen- en vanillearoma.


De vraag van de lezer ging over Zeeuwse bloem dat niet verkrijgbaar is over de grenzen. Het is echter ook niet voor iedereen in Nederland makkelijk te krijgen. Ik ben mijn eigen draai gaan geven aan het recept en de koeken zijn werkelijk heel erg lekker geworden?


Jodenkoeken? Mmmmmm, nee net niet. Ik denk dat ik ze ook ietsje te dik had gebakken, maar dat vind ik juist heel erg lekker. Je kunt de koeken natuurlijk ook kleiner maken, of een halve nemen.


Jodenkoeken het lekkerste recept

Jodenkoeken het lekkerste recept

Benodigdheden voor 11-12 stuks grote koeken van 9 cm:

 1. 175 gram boter

 2. 50 gram kokosolie (of boter als je geen kokosolie hebt)

 3. 280 gram bloem

 4. 1 eetlepel maizena

 5. 8 gram bakpoeder

 6. 80 gram witte basterdsuiker

 7. 2 zakjes vanillesuiker

 8. 30 ml melk

 9. 1 theelepel kaneel


Jodenkoeken het lekkerste recept

Zo maak je zelf jodenkoeken het lekkerste recept

 1. Verwarm de kokosolie kort en zet het vuur uit. Zodra de olie wat is afgekoeld, kun je het met de andere ingrediënten mengen tot een soepele deegbal.

 2. Laat het deeg rusten, het liefst een hele nacht in de koelkast, maar minimaal een uur.

 3. Verwarm de oven voor op 175 graden.

 4. Rol het deeg uit. Mijn koeken zijn best dik geworden, door het bakpoeder gaat de koek toch ietsje rijzen. Ik heb een set uitstekers en ik gebruikte de 9 cm vorm hiervan. Je kunt natuurlijk ook altijd een kom, mok, of glas gebruiken als je geen geschikte uitsteker hebt. Laat de koeken op de bakplaat, minimaal 15 minuten in de koelkast rusten en bak vervolgens de koeken in 15-18 minuten goudbruin.

 5. Nieuwsgierig als ik was wilde ik natuurlijk meteen proeven. Persoonlijk vind ik vond ik de koeken lekkerder als ze afgekoeld zijn.


Trommelgeroffel: ik vind deze jodenkoeken lekkerder dan de koeken uit de ijzeren of plastic bussen!

Als ik eerlijk ben vind ik de koekjes zelfs iets lekkerder dan de koeken uit de ijzeren bus. De koeken in de bus vind ik iets droger smaken, iets steviger. Ik vind de bite van deze koeken lekkerder. Chewy is niet het goede woord, maar gewone jodenkoeken zijn iets harder. Ik ben zo benieuwd hoe jij ze vindt!

 

Opgelet:

Er zat per ongeluk een fout in het recept en dat is nu gelukkig aangepast. Let er goed op dat je de huidige verhoudingen gebruikt!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page