top of page

Frangipanetaart met stoofperen


Frangipanetaart met stoofperen
Frangipanetaart met stoofperen
Nu de verwarming weer aangaat wordt het tijd voor comfortfood; eten waar je letterlijk en figuurlijk warm van wordt. Wij hadden vroeger thuis een boomgaard en daarom bijna altijd appelmoes of peertjes bij het eten. In de herfst moesten we allemaal helpen om al dat fruit te verwerken. De vele kilo’s appelmoes en stoofperen bewaarden we in oude melk- en yoghurtpakken in een hele grote diepvries. Deze pakken waren heel handig en lieten zich goed stapelen.

Frangipane smaakt als gevulde koek, dan begrijp je hoe lekker deze taart is in combinatie met stoofpeertjes!

Mijn diepvries is niet zo groot, maar een paar maal per jaar maken we een flinke portie stoofpeertjes. Ik heb al eerder cakes en taarten met stoofpeertjes gebakken, maar een Frangipanetaart met stoofperen heb ik nog niet eerder gebakken. Tijd dus om de oven aan te zetten.


Frangipanetaart met stoofperen

Frangipanetaart met stoofperen

Benodigdheden voor een taart van 22-24 cm doorsnede

Voor het deeg:

 1. 250 gram zelfrijzend  bakmeel

 2. 80 gram suiker

 3. 150 gram zachte boter

 4. 1 ei

 5. 2 eetlepels melk (mag ook slagroom of yoghurt)

 6. Snufje zout

Voor de frangipane:

 1. 100 gram amandelmeel

 2. 100 gram fijne suiker

 3. 1 medium ei

 4. Rasp van een 1/2 citroen of 2 theelepels citroensap of 1 eetlepel lemoncurd

 5. 1 eetlepel bloem

 6. 2-3 eetlepels slagroom of 60 gram boter

 7. Snufje zout

 8. Geschaafde amandelen

 9. Ongeveer 4 (8 halve) stoofperen

Voor op de taart:

 1. Poedersuiker of poedersuiker met een natuurlijk kleurtje: poederpret

Frangipanetaart met stoofperen
Frangipanetaart met stoofperen

Fangipanetaart met stoofperen maken

 1. Maakt de stoofperen zo mogelijk een dag eerder. Meng voor het deeg de boter met de suiker romig en voeg hier het ei bij en de melk.

 2. Spatel het zelfrijzend bakmeel en het zout hier door heen. Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast. Bedek ondertussen de springvorm met bakpapier.

 3. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven) en bedek de onder- en zijkant van de springvorm met het deeg. Mix de ingrediënten voor de frangipane door elkaar en vul de vorm. Dep de stoofperen zo droog mogelijk met een theedoek en snij de helften van de stoofperen in als een kleine waaier. Verdeel de waaiers van peer in de frangipane.

 4. Strooi de geschaafde amandelen over de topping. Strooi een klein beetje kristalsuiker over de amandelen zodat de amandelen een klein beetje karameliseren in de oven.

 5. Bak de frangipanetaart met stoofperen in ongeveer 50 minuten gaar.

 6. Laat de taart wat afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Poedersuiker hoeft niet perse over de taart, maar ik vind een taart altijd net ietsje mooier worden. Aan jou de keus!

Frangipanetaart met stoofperen
Frangipanetaart met stoofperen

Pret met Poederpret

Enige tijd geleden ontving ik een pot poederpret om uit te proberen. In deze pot zitten 4 soorten poedersuiker die met natuurlijke producten gekleurd zijn. De suiker ziet er lekker vrolijk uit en het lijkt me vooral erg leuk voor kleine kinderen hebt. Bijvoorbeeld over de taart, oliebollen of pannenkoeken. Poederpret is in steeds meer supermarkten te koop. Ik strooide de roze poedersuiker over deze frangipanetaart met stoofperen.

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page