top of page

Kerstboom en kerstkransjes van meringue


kerstkransjes en kerstbomen van Dr. Oetker merengue mix
Kerstkransjes van meringue

Meringue kerstkransjes vind ik altijd zo gezellig in de kerstboom. De kransjes zijn ook zoveel lekkerder dan de gevulde chocolade kransjes uit de winkel. Die vind ik persoonlijk zelfs ronduit vies en dat gebeurt niet zo vaak. Het voordeel van “vieze” kransjes is wel dat ze lekker lang overleven in de boom. Daar hebben deze Kerstboom en kerstkransjes van meringue geen last van, voor je het weet zijn ze op.


kerstkransjes en kerstbomen van Dr. Oetker merengue mix

Deze week viel er foodypost in de brievenbus. Dr. Oetker heeft iets nieuws voor de thuisbakker die graag merengues wilt gaan maken. Meringues bakken is op zich is niet zo moeilijk. Maar niet iedereen voelt zich “held”-genoeg in de keuken om zelf aan de slag te gaan met eiwitten en suiker.

Voor deze thuisbakker met drempelvrees, is er een nieuwe mogelijkheid: de mix voor meringues. Ben jij niet zo’n held in de keuken maar vind je het wel leuk vindt om toch af en toe wat lekkers te maken? Dan is deze mix misschien heel leuk voor jou!


Ik ging dan ook meteen aan de slag, want het is bijna kerst en ik wist meteen wat ik met deze mix wilde maken. Veel tijd kost het niet! Nou ja, het maken dan, het bakken in de oven en nog een tijdje laten staan en afblijven. Dat kost wel wat moeite.

kerstkransjes en kerstbomen van Dr. Oetker merengue mix

Meringues maken op zijn eenvoudigst: Doe de mix in een vetvrije kom of groot glas. Voeg 60 gram water of 60 ml. water toe en roer het even door.

Nu kan de mix in een vetvrije beslagkom.

Mix het geheel minimaal 4 minuten tot het zo stijf is dat als je de kom op zijn kop houdt er niets uit valt.

Ik verdeelde de mix in 2 porties. Een portie bleef wit en werden de kerstkransjes. Bij de andere voegde ik wat kleurstof toe. Groen van een kerstboom.

Ik gebruikte niet zo veel kleurstoffen, omdat ik mijn huisgenoten liefst zo weinig mogelijk kleurstoffen geef.  Met de kleurstof-stiften van Dr. Oetker kun je alle kleuren maken. De kleurstoffen zijn wat donker, maar zodra je het met de witte meringue of bv. slagroom of botercrème zal mixen wordt de kleur snel lichter.

Je kunt ongeveer 15 meringues bakken van een bescheiden formaat met deze mix.

kerstkransjes en kerstbomen van Dr. Oetker merengue mix

Bij de Xenos heb ik deze verschillende soorten eetbare kerstversiering voor een leuk prijsje op de kop getikt. Niet alle versiering kun je meebakken in de oven, maar deze wel.

Ik spoot hoopjes in de vorm van een kerstboom en kerstkransje en versierde ze met de spikkels.

Bak je merengues 60 minuten in een oven van ongeveer 110-115 graden.  Zet na een uur de oven uit. Hou de deur dicht en laat ze nog 2 uur in de oven nadrogen.

kerstkransjes en kerstbomen van Dr. Oetker merengue mix

De kransjes smaken heerlijk maar ze vervormen wel een beetje bij het bakken. Dat kun je hier goed zien. Ze worden door het bakken iets groter en verliezen hun strak gespoten vorm.  Bij de groene kerstbomen is dit meer dan bij de witte kransen. Dit komt waarschijnlijk door de (vloeibare) kleurstoffen. Dit heb ik eerder meegemaakt bij het gebruik van natuurlijke kleurstoffen om meringue te maken en toen gebeurde dit zelfs nog erger.

Dit hoef je natuurlijk niet erg te vinden maar persoonlijk vind ik ze strak wel iets mooier.


kerstkransjes en kerstbomen van Dr. Oetker merengue mix


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page