top of page

Kerstboom-ijsjes in homemade chocoladebakjes

Kerstboom-ijsjes in homemade chocoladebakjes
Wat voor toetje zal ik maken met kerst dit jaar? Het doorbladeren van een oud bluebandboekje “nagerechten” bracht me op het idee. De basis van dit recept is een chocolade bakje die je maakt in een cupcake baking cup. De vulling maakte ik van zelfgemaakt ijs oftewel Kerstboom-ijsjes in homemade chocoladebakjes.

Om baking cups van chocolade te maken smolt ik 300 gram extra bittere chocolade van AH. Deze laat zich altijd goed au bain Marie smelten. Deze hoeveelheid was genoeg om 9 grote en 6 kleine bakjes te maken. Een paar meer maken is altijd handig bij bloopers.

Smeer een cupcake bakingcup in met chocolade

De baking cups worden ingesmeerd met de chocolade. De onderkant wordt extra stevig door hier wat meer chocolade te smeren. Door de baking cup in deze houder te plaatsen wordt de vorm mooi egaal en stevig.

De chocolade stolt tot een bakje

De baking cup moet even kort in de koelkast goed afkoelen. Herhaal deze procedure 3 x.

Warme chocolade op de koude laag doet de onderlaag zacht worden.  Dat wordt dus nauwkeurig en stevig doorwerken 🙂

De topper in de boom wordt gemaakt van chocolade fondant. Deze heb ik over en kan ik mooi opmaken. Hier druk ik een stempel in.


Chocolade bakje met kerstboom ijsje

De naden van de stempel worden weggewerkt, je kunt een bolletje van fondant maken en gebruiken als kleine smoother om de randen weg te werken. Smooth met het balletje voorzichtig de randen. De stempel in het fondant wordt met een ronde vorm uitgestoken….

dusten met eetbaar goudpoeder

….. en goud gedust.

Haal de bakingcup van de chocolade

De baking cups verwijderde ik van de chocolade.  Handig, dit kan al van tevoren maken.

Het ijs kan je natuurlijk kant en klaar kopen, maar met een ijsmachine in huis kan je het ook goed zelf maken.

Witte chocolade pandan-ijs

Benodigdheden:

  1. 3 eierdooiers (van de 3 eiwitten kun je b.v. een heleboel merengue koekjes maken)

  2. 100 gram poedersuiker

  3. 250 ml. liefst volle melk

  4. 250 gram slagroom

  5. 1 theelepel custard of maizena

  6. 2 flinke eetlepels witte chocoladepasta

  7. snufje oploskoffie

  8. pandangel uit de toko of andere groene kleurstof

Kerstboom-ijsjes in homemade chocoladebakjes

Klop de eieren met de suiker, de oploskoffie, de custard of maizena en de melk flink en verwarm het geheel langzaam op het gasfornuis. Blijf vooral goed doorkloppen, de mix mag net NIET koken. In het originele recept wordt de mix niet gekookt, maar ik doe het voor de zekerheid (salmonella).

Roer er als het een beetje warm is de witte chocolade pasta door en de pandan tot de gewenste kleur.  Liever niet te veel want pandan is behalve een kleurstof ook een smaakstof en dan wordt het vrij sterk van smaak en proef je de chocolade niet meer.

Ik zet alvast de wasbak vol koud water. Als de mix tegen het koken aan is, kan je het wat versneld laten afkoelen door de pan in het koude water te zetten. Blijf vooral roeren totdat de mix duidelijk aan het afkoelen is. De mix kan bewaard worden in de koelkast tot gebruik.

ijsmachine

Het koude patroon gaat in de ijsmachine. Nu kan de mix in de ijsmachine samen met de de stijf opgeklopte slagroom.


Zelfgemaakt groen ijs

Na een klein half uurtje is het ijs klaar.

Kerstboom-ijsjes in homemade chocoladebakjes

De spuitzak werd gevuld en nog even gekoeld in de diepvries. Extra gekoeld laat het ijs zich later tot mooie toeven spuiten. Na ongeveer 10 minuten is het steviger maar niet zo hard dat je het niet uit de zak krijgt.


Kerstboom-ijsjes in homemade chocoladebakjes

Dat was even haasten, handig is dus om alles klaar te zetten. Zet de chocolade cupjes klaar, de topper, de gouden parels, het bordje. Het ijs wordt in het chocolade bakje gespoten, de topper gaat bovenop, de gouden kerstballetjes rondom en nu snel nog even een foto. Het ijs begon al een beetje zacht te worden maar mocht nog even pronken in het kerstdorp onder de boom.

Chocolade bakjes. Je kunt ze natuurlijk vullen met wat jij lekker vindt. Dat kan ijs zijn maar je hebt ook vele andere mogelijkheden.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page