top of page

Kerstboom tompouce-taart


Kerstboom tompouce-taart
Kerstboom tompouce-taart
Nog nooit is de kerstboom zo vroeg in huis verwelkomt in onze huizen als dit jaar. Ook bij mij thuis hoor, wat geeft dat een hoop sfeer. Hoewel het jaar waarschijnlijk een eenzame Kerst wordt, met hooguit maar een paar stoelen extra en een opgeladen I-pad om familie toch wat dichterbij te halen, gaan we het toch gezellig maken. Deze giga grote Kerstboom tompouce-taart maakte ik vorig jaar voor de familie en het was een hit aan tafel.

Met 2 rollen vers bladerdeeg is deze joekel van een kerstboom tompouce eigenlijk een gemakkelijke taart om te maken.


Kerst tompouce maken

Met wat voorbereiding is hij supersnel in elkaar te zetten, iets dat bij het kerstdiner toch altijd wel heel erg fijn is. Hij is zo groot, je kunt er wel met 8 tot 10 man van eten….. Dit jaar zul je waarschijnlijk niet zoveel gasten hebben, dus krijgen we allemaal een extra groot stuk!

Wat voor boom zal ik maken? Ik tekende twee opties, een rechte zonder veel poespas of toch een boom met zijtakken. De boom met takken vond ik een stuk leuker en die is het geworden.

Kerstboom tompouce-taart
bladerdeeg in de vorm van een kerstboom snijden

Kerstboom tompouce-taart

Benodigdheden:

2 rollen vers bladerdeeg mijn voorkeur gaat uit naar Tante Fanny, deze bakt netter dan menig ander vers bladerdeeg. Zelf gemaakt bladerdeeg is echter nog lekkerder maar iets meer werk.

Voor de vulling:

  1. 250 ml melk

  2. 500 ml slagroom

  3. 40 gram suiker, evt wat meer bij de vulling: proeven!

  4. 1 zakje vanillesuiker

  5. 23 gram custardpoeder (of evt. maizenapoeder)

  6. 1 eidooier

Voor de glazuur: 

  1. 130-150 gram poedersuiker

  2. Enkele druppels groene kleurstof

  3. Enkele druppels water

Versiering on top:

  1. Sprinkles voor op de kerstboom, kleine toefjes slagroom, kleine meringues, Zelf strooide ik wat eetbaar goudpoeder over de boom heen en zocht liever kleur door de versiering rondom de taart. Kies wat jij leuk vindt om te maken. Kerstboom tompouce-taart
Bladerdeeg in vorm van kerstboom snijden

Kerstboom tompouce-taart maken

Een rol vers bladerdeeg is meestal 40 cm lang. Mak een mal van een kerstboom van papier en knip hem uit. Hij moet op het bladerdeeg passen. Het bladerdeeg moet gebakken worden op een platte ondergrond, alleen een vel bakpapier op een rooster is niet stevig genoeg. Ik heb siliconen bakmatten, deze leg ik onder een vel bakpapier. Zo bak je het bladerdeeg mooi recht. Snij de kerstboom uit en prik een heleboel gaatjes met een vork om te zorgen dat de tompouce netjes en plat bakt.Maak van de restjes een ster en gebruik het bladerdeeg dat over is om bijvoorbeeld een paar hartige hapjes te maken door er geraspte kaas overheen te strooien. Bak het mee met de boom.

Verhuis de boom naar de oven en bak ze samen of tweemaal apart op de temperatuur dat op de verpakking staat. Laat de bladerdeeg-bomen goed afkoelen Bak je ze een dag eerder? Bewaar ze dan goed afgesloten bijvoorbeeld in een plastic zak. Op naar de vulling!Je kunt iedere vulling kiezen die je wilt. Alleen slagroom of alleen banketbakkersroom. Maar ik maakte de vulling volgens Cees Holtkamp welke je in dit artikel vindt. De combinatie van de romige slagroom met de vanille banketbakkersroom is heerlijk. Je kunt de lagen op elkaar spuiten, maar ik roer ze door elkaar en spuit hem dan op de tompouce. Bewaar de vulling in een spuitzak tot gebruik in de koelkast.


Kerstboom tompouce-taart
Kerstboom tompouce-taart

Leg de bovenkant op de vulling en maak met een mes of spatel de zijkanten strak. Roer het poedersuiker met een paar druppels water en kleurstof een glazuur; niet te dik maar ook niet te dun. Voeg eventueel wat water of poedersuiker bij om de juiste dikte te krijgen. Smeer het over de boom en laat het even rusten en indrogen.


Hoe versier jij je boom? Met eetbaar goudpoeder, sprinkles of toefjes slagroom?

Versiering

Als je sprinkles gebruikt, strooi ze dan over de boom voordat de glazuur droog is want anders blijven ze niet plakken. Strooi je goudpoeder, dan kun je wel beter wachten tot de glazuur droog is. Een ster van bladerdeeg verfde ik goud met eetbaar poeder en een druppel wodka, deze mocht bovenop de boom. Strooi wat goudpoeder of andere versiering over de boom.Eet de kerstboom tompouce-taart liefst dezelfde dag nog op. Het bladerdeeg zal anders zacht worden.


Hele gezellige kerstdagen en veel succes!

Gerelateerde posts

תגובות


bottom of page