top of page

Tiramisu kerstboom dessert


Tiramisu kerstboom dessert
Met Kerstmis is het extra leuk om iets extra's te doen waar iedereen blij van wordt. Sommigen maken met Kerstmis graag het voor- of hoofgerecht, ik hou me graag bezig met het dessert. Omdat tiramisu het eigenlijk altijd erg goed doet, leek het mij leuk om een groot kerstdessert in elkaar te zetten in de vorm van een kerstboom. Geen kerst zonder kerstboom toch?

Smeer je normaal gladde lagen mascarpone en slagroom over in koffie en kahlua gedrenkte lange vingers, ditmaal werd de frisse vulling op de lange vingers gespoten met een ster-spuitmondje. Dit spuitmondje gebruik ik normaal voor perfecte toeven op cupcake; maar je kunt er ook de mooie groene kersttakken van de tiramisu kerstboom dessert te spuiten. Dat ging verrassend gemakkelijk en de takken hielden goed hun vorm in de koelkast. Het feestelijke toetje ging mee naar familie en mocht in de auto op een koele, platte plek mee op reis.


Welk soort alcohol vind je in tiramisu?

Van oorsprong wordt er bij tiramisu marsalawijn gebruikt om de lange vingers in te dopen. Zelf kies ik eigenlijk meestal voor de smaak van koffielikeur, maar dat is persoonlijk. Je kunt iedere likeur gebruiken, van amaretto tot limoncello als je het graag Italiaans houdt, maar Grand Marnier, Licor 43, advocaat, cognac of rum werkt ook.


Kun je tiramisu ook alcoholvrij maken?

Natuurlijk kun je de alcohol ook achterwege laten of een alcoholvrije variant zoeken. Steeds meer sterke dranken zijn ook alcoholvrij te verkrijgen. Of kies een vloeistof met veel smaak om je lange vingers in te dopen zoals sterke koffie of een fruitsap met veel smaak.


Tiramisu zonder ei

Zelf maak ik geen recepten waar rauwe ei in is gebruikt. In klassieke tiramisu wordt dit wel gebruikt, maar deze variant is heel lekker en je weet dat iedereen zonder buikklachten naar huis gaat.

Maak een boom van lang vingers, dit wordt later het dessert met tiramisu

Tiramisu kerstboom dessert

Benodigdheden:

 1. Pak lange vingers

 2. 500 ml slagroom, liefst 35% voor stevige vulling

 3. 500 gram mascarpone

 4. 2 zakje vanillesuiker

 5. Extra suiker naar smaak

 6. Groene kleurstof

 7. 200 ml sterke koffie

 8. Scheut Kahlua naar smaak, of maak je koffielikeur zelf met dit recept.

 9. Eetbare versiering, chocolaatjes, sprinkles

 10. Eventueel een meringue om te verkruimelen als sneeuw

 11. Plank of andere platte ondergrond voor de tiramisu


Spuit kersttakken van mascarpone met slagroom met een geribbeld spuitmondje

Tiramisu kerstboom als dessert of taart

 1. Waar ga je de tiramisu op presenteren? Ik maakte het een dag eerder en maakte het kerstdessert op een vel bakpapier op een houten snijplank.

 2. Verdeel lange vingers zo op het papier dat er een kerstboom ontstaat. Zodra je tevreden bent kun je de lange vingers stuk voor stuk in de koffie met Kahlua dopen en weer terug leggen.

 3. Klop de mascarpone iets los en zet opzij. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker. Meng de twee door elkaar en voeg suiker naar smaak toe en een heel klein beetje groene kleurstof. Je hebt vaak maar 1 of 2 druppels nodig.

 4. Bevestig een spuitmondje in de spuitzak en vul de spuitzak.

 5. Spuit takken van de kerstboom met de mix. Start eerst met de buitenkant zodat alle takken voorzien zien en werk vervolgens naar binnen. Wat over is kun je naar smaak verdelen.

 6. Versier de tiramisu vlak voor het opdienen met eetbare kerstsprinkles, kerst M&M's, chocolade of ander lekkers. Doe je dit eerder dan zou het snoepgoed kleur af kunnen geven en dat zou zonde zijn.

Tiramisu kerstboom dessert

Kerstdrukte, zo bereid je het dessert voor

Met Kerstmis heb je het soms erg druk, zeker als er eters komen. Je kunt dit dessert een dag eerder voorbereiden. Dit heb ik zelf ook gedaan en dat ging prima. Alleen het versieren met sprinkles, chocolaatjes en eventueel wat verkruimelde meringue als sneeuw rondom de boom kun je het beste last minute doen. De zoete versieringen gaan soms kleur afgeven of vocht kan op chocolade vlekken maken.


Tiramisu van laag lange vingers met mascarpone en slagroom

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page