top of page

Kerstboom van brood bakken


Kerstboom van brood bakken
Kerstboom van brood bakken

Het kerstontbijt of brunch vind ik zeker zo gezellig als het kerstdiner. Er is van alles op tafel en je weet niet zo goed wat je moet kiezen, zo lekker allemaal! Dit kerstbrood kleed je tafel lekker kleurig aan. Dat komt vast door de gouden glans van het luxe, rijke deeg en de kerstversiering van tomaatjes, olijven rozemarijn en chilivlokken.


Ieder een eigen smaak

Een hartige kerstboom-brood bakken met tomaatjes, olijven en rozemarijn. Wat kaas toevoegen lijkt me ook geweldig lekker.

Omdat we niet allemaal dezelfde smaak hebben, kun je de kerstboom van brood natuurlijk aanpassen naar eigen wens. Versier de kerstboom bijvoorbeeld met stukjes kaas, rode ui of gegrilde paprika.


Zelf kom ik tenslotte ook steeds vaker hier en daar een rimpeltje tegen …..

Het brooddeeg moet je lang stretchen en uitrollen. Dit gaat in een paar fases met steeds korte pauzes om het deeg tijd te geven om te rekken. Het uitrollen van het brood had wel wat strakker gemogen wat mij betreft, minder rimpels. Ik kan een hele rij smoezen vertellen, maar er was gewoon geen tijd. Uiteindelijk vond ik het brood wel goed gelukt en zelf kom ik net als het brood ook steeds vaker hier en daar een rimpeltje tegen……

Kerstboom van brood bakken

Kerstboom van brood bakken

Benodigdheden:

 1. 500 gram bloem

 2. 1 ei

 3. 40 zachte gram boter

 4. 9 gram zout

 5. snuf peper

 6. 1 zakje gedroogde gist van 7 gram

 7. 220 gram lauwe melk, misschien ietsje meer

Kerstversiering:

 1. olijven

 2. tomaatjes

 3. chilivlokken

 4. rozemarijn topjes

 5. 1 geklutst ei


Kerstboom van brood bakken
Kerstboom van brood bakken

Kerstboom van brood bakken

 1. Kneed de ingrediënten voor het brood goed door. Is het deeg iets te stevig, voeg dan nog wat vocht toe. De gluten moeten stretchen en dat kan alleen als er voldoende vocht in het deeg is. Kneed het deeg minimaal 15 minuten; met een keukenmachine of broodmachine gaat dit een stuk makkelijker.

 2. Laat het deeg een uur rusten en bedek de kom met plastic.

 3. Smeer je werkblad in heel weinig olie. Dit vind ik fijner werken dan wat bloem. Kneed het deeg zeer kort door en maak er een lange rol van. Laat het een paar minuten rusten.

 4. Rol het vervolgens een stukje langer en laat het opnieuw een paar minuten rusten. Doe dit een keer of 4-5 tot je een ultra lange rol brood hebt. Hoe langer, hoe leuker. De rol lijkt smal maar het brood zal gaan rijzen.

 5. Bedek de rol steeds af met wat plastic dat je insmeert met olie. Zo blijft het plastic niet plakken op het deeg. Ik knip vaak een pedaalemmerzak doormidden.

 6. Maak van de lange rol een kerstboom. Begin bovenaan en ga met een zigzag naar beneden. De onderkant is de boomstam. Laat het deeg opnieuw een klein uur rusten onder ingesmeerd plastic. Zorg dat het niet tocht bij het brooddeeg.

 7. Na een klein uur mag de oven aan op 200 graden (hete lucht oven). Zet een bakje met heet water onderin de oven voor een lekkere korst. Smeer het brood in met een geklutst ei en versier de kerstboom met eetbare ballen van tomaat, olijven, rozemarijn en eventueel chili-vlokken.

 8. Bak het kerstbrood in 18-22 minuten goudbruin.

Kerstboom van brood bakken
Kerstboom van brood bakken

Je kunt het brood als plukbrood uit elkaar trekken, maar dan vallen de “kerstballen” eruit. Ik snee het brood in dunne plakken en belegde het met kaas of worst.

Fijne kerstdagen en succes met het ontbijt of lunch!

Gerelateerde posts

Comments