top of page

Kerstboom van broodjes


kerstboom van broodjes
Bijna ieder jaar koop ik de dag voor kerstmis bij de bakker een kerstboom van broodjes. Hoe lekker de bakker ze ook bakt; een dag later zijn ze toch niet vers meer en dat proef je. Daarbij…… het is veel gezelliger, lekkerder en nog goedkoper ook om op kerstmorgen zelf aan de slag te gaan.

Ik moet zeggen dat ik wel in het voordeel ben, niet iedere lezer zal in het bezit zijn van een broodmachine en/of keukenmachine. De broodmachine gebruik ik graag om te kneden, liever zelfs nog dan mijn keukenmachine. Maar je kunt natuurlijk ook zelf je kerstmorgen beginnen met een kleine workout brooddeeg kneden.


De magie van kerstochtend begint als de lucht van vers gebakken brood zich door het huis verspreidt.


Om de kerstboom van broodjes te bakken, die goed stevig en mooi rond gevormd zijn, moet je broodjes na de eerste rijs opbollen. Ik bol mijn broodjes altijd op een placemat, die ik insmeer met wat olie. Vroeger deed ik dat vaak met bloem, maar dan krijg ik geen vat op het deeg en glijdt het deeg eigenlijk vooral weg over de bloem. Ik maak bolletjes door het deeg tegen de klok in te draaien, tegen mijn hand aan. Het deeg kan geen kant op en rolt zichzelf daarom rond. Je voelt dat het werkt tijdens het rollen. Probeer het eens. Dek deeg dat niet wordt gebruikt altijd, brooddeeg droogt snel uit.P.s. Sinds ik broodjes mooi kan opbollen, zijn mijn gehaktballen ineens ook prachtig rond!

kerstboom van broodjes

Kerstboom van broodjes

Benodigdheden:

Je kunt ieder recept voor brood gebruiken. Bruin, wit, luxe brood. Met dit recept bak je 11, iets zachtere witte bollen.

 1. 500 gram ongebleekte bloem of speltbloem

 2. 320 gram lauwe (volle) melk

 3. 30 gram (ongezouten) roomboter op kamertemperatuur

 4. 10 gram suiker

 5. 9 gram zout

 6. 7 gram gedroogde gist (1 zakje)

Wat meel voor bovenop om een sneeuweffect te geven. Ook lekker zijn zaden als zonnebloempitten, sesamzaden, maanzaad en quinoa.
kerstboom van broodjes

Zo maak je deze Kerstboom van broodjes

 1. Kneed het brood zo’n 15 minuten. Voeg zo nodig wat extra vocht of meel toe als je denkt dat het deeg te droog of te nat is.

 2. Laat het 45-60 minuten rusten in een ingevette kom, bedekt met plastic. Zet het brood tochtvrij weg.

 3. Kneed het brood met enkele slagen door en vorm het tot 11 bolletjes door ze op te bollen. (ongeveer 75 gram per bolletje).

 4. Leg de bolletjes volgens de foto in de vorm van een kerstboom op een vel bakpapier. Leg de bolletjes niet helemaal tegen elkaar aan, het brood zal nog rijzen.

 5. Laat het brood opnieuw zo’n 45 minuten rijzen. Bedek het brood met plastic of een opgesneden plastic zak. Vergeet de zak niet in te smeren met olie. Anders blijft het deeg aan de zak kleven.

 6. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven).

 7. Zeef wat bloem over de broodjes, of bedekt ze met wat water en zaden.

 8. Bak het brood af in ongeveer 13-16 minuten.Fijne kerstdagen!

Gerelateerde posts

Commentaires


bottom of page