top of page

Kerstkrans van soezendeeg oftewel: Paris Brest


Kerstkrans van soezendeeg oftewel: Paris Brest
Voordat ik ging bloggen, bakte ik ook al regelmatig. Ik heb zelfs een tijd fanatiek iedere nacht brood gebakken met de broodbakmachine. Als ik dan ’s morgens beneden kwam, rook het hele huis naar vers brood. Dat hield ik een tijdje vol, maar iedere dag om 5.30 opstaan om het brood uit de machine te halen en alle boterhammen te smeren… dat is toch wel erg vroeg.

In die tijd bakte ik mijn brood heel graag met de broodmixen van Soezie. Het meel is van hoge kwaliteit, dat zie je terug in je brood dat mooi bakt en lekker smaakt met Soezie.


De magie van meel?  Als ik het filmpje op de site van Soezie bekijk, word ik overvallen door weemoed en geluk. De geur van het meel dat kietelt als het stuift. De smaak van het verse brood bij de bakker of in je eigen keuken! Die geur is al eeuwenoud. Het werkt troostend, je voelt je geborgen, je bent thuis!

Op zoek naar een makkelijk recept voor een kersttaart?

Hoewel ik nog regelmatig brood bak, gaat de oven toch vaker aan voor taarten, cakes en koekjes. Daarom vond ik het leuk om eens wat anders uit het assortiment meel van Soezie uit te kiezen. Met de feestdagen in zicht, wilde ik heel graag een Paris Brest bakken: een kerstkrans van soezendeeg. Ik hou namelijk heel veel van soezen in alle soorten en maten: soesjes, moorkoppen, Bossche Bollen of zo’n prachtige soesjestoren: de Croquembouche! Ik kies zelf voor de Paris Brest.

Kerstkrans van soezendeeg oftewel: Paris Brest

De Paris Brest is gebaseerd op een wielerwedstrijd in 1910. De vorm van het gebak stelt een wiel voor.

De soezenring is verrassend makkelijk om te maken en je kunt hem versieren zoals jij het mooi en lekker vindt. Ditmaal ga ik voor lekker makkelijk. Ik kies twee snelle mixen. Roeren, spuiten en klaar! Echt iets voor de snelle bakker of de bakker met beginners-angst.


Kerstkrans van soezendeeg oftewel: Paris Brest

Kerstkrans van soezendeeg oftewel: Paris Brest

Benodigdheden voor krans van 15 cm (de krans bakt veel groter) Voor de Soezenring:

  1. 200 gram soezenmix van Soezie

  2. 2 eieren

  3. 200 ml heet water van 90 graden

Voor op de soezenring:

  1. 40 gram geschaafde amandelen

  2. 1 eiwit

  3. Ongeveer 20 gram fijne suiker

  4. Poedersuiker

Voor in de soezenring:

  1. 1/2 pak banketbakkersroom van Soezie

  2. 660 ml koude melk

  3. Mooi fruit om de Paris Brest met te vullen naar smaak


Kerstkrans van soezendeeg oftewel: Paris Brest

Zo maak je deze gemakkelijke soezenkrans oftewel Paris Brest

Teken een ring op bakpapier. Met een passer, maar het kan ook met een bord, kom of springvorm. Draai het bakpapier om, zodat je de Paris Brest niet op de ring van inkt bakt.

Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht oven). Het recept is wat ruim, maar ik ging voor zekerheid en bakte van de mix die overbleef nog wat soesjes.


Meng 2 eieren door de 200 gram soezenmix. Roer dit goed door elkaar. Voeg al roerend beetje bij beetje, het hete water van 90 graden bij de mix. Het is belangrijk dat het water zo heet is, hierdoor wordt de mix iets flexibeler om door het spuitmondje te spuiten. Meng het beslag nog 2 minuten door met een pollepel.


Bevestig een rond spuitmondje op je spuitzak. Vul de spuitzak en spuit een ring om de cirkel op het bakpapier. Spuit om de ring aan de buitenkant nog een ring. Spuit als laatste bovenop de 2 ringen nog een ring soezendeeg. Zorg ervoor dat de ringen elkaar goed raken.


Smeer de ring in met eiwit, strooi hier de amandelen over en vervolgens wat fijne suiker.

Bak de krans in 30-40 minuten klaar. Als de krans klaar is mag de oven uit. Laat de kerstkrans rustig afkoelen met de ovendeur op een kier.


Spuit het banketbakkersroom op de kerstkrans van soezendeeg

Terwijl de kerstkrans van soezendeeg afkoelt, kun je de banketbakkersroom maken. Mix de 200 gram banketbakkersroom-mix met de koude melk tot een gladde room. Maak je spuitzak schoon, plaats een mooi spuitmondje en vul je spuitzak met de banketbakkersroom.


Snij zodra de Paris Brest is afgekoeld, de ring doormidden en probeer de vulling zo mooi mogelijk in de ring te spuiten. Bedek de bovenkant van de room met fruit naar keuze. Plaats de bovenkant van de ring op de vulling.


Strooi met een theezeefje poedersuiker over de ring. Eigenlijk heeft de Paris Brest niets meer nodig. Maar vind jij van wel? Gewoon doen, het is tenslotte jouw kerstkrans van soezendeeg!Tip: Voordat ik begon met bloggen was ik fanatiek aan het praten met andere thuisbakkers op de forums van de leukste taarten en de Soezieclub. Dat zou ik waarschijnlijk nog steeds doen als ik wat meer tijd had. Zo’n forum is echt een aanrader voor als je op zoek bent naar meer informatie en mensen met eenzelfde passie. Ik heb er overigens ook een groep lieve bakvriendinnen aan overgehouden!

Nieuwsgierig en zin in makkelijke inspiratie: volg Soezie op Facebook of via Instagram en geniet van al dat lekkers wat je voorbij ziet komen! Ga je zelf aan de bak en vind je het leuk om Soezie te tonen wat voor lekkers je gebakken hebt? Plaats je foto op de netwerken met de hashtag: #Soezie en #MyBakeBreak. Als we dat allemaal doen, krijgen we een heerlijke verzameling foto’s om van te smullen.


Feestelijk Kersttaart recept

Wil je meer weten over het uitgebreide assortiment van Soezie, de verkoopadressen en de webwinkels? Je vindt het op de website van www.soezie.com.


Dit artikel is een samenwerking met Soezie. Meer weten? Lees hier mijn disclaimer

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page