top of page

Soezenring oftewel Paris Brest met aardbeien


Soezenring oftwel Paris Brest met aardbeien
Hoewel ik de soezenring vaker op Pinterest voorbij heb zien komen, inspireerde Oud deelneemster van Heel Holland Bakt Fina Vona mij eerder al tot het bakken van deze klassieker.  Fina heeft een eigen Facebookgroep en hierin laat zij met enige regelmaat, de meest prachtige, vaak flink over de top exemplaren van de de ring zien. De soezenring heet trouwens eigenlijk “Paris Brest”, vernoemd naar een wielerwedstrijd uit 1891. De soezenring oftewel Paris Brest met aardbeien is gemaakt met een lekker knapperig soezendeeg, bedekt met geschaafde amandelen en heerlijk fris enkleurijk versierd bovenop de slagroom. Alle variaties op soezen vind ik geweldig, maar deze is ring is een taart en dat maakt het geweldig om te presenteren en te delen.

Heb je een bordje met verschillende gebakjes? Dan zal ik vrijwel zeker het gebakje met slagroom uitkiezen

De soezenring maakte ik eerder met banketbakkersroom. Lekker hoor, maar ditmaal kies ik voor mijn favoriete vulling: slagroom en mascarpone. Heb je een bordje met verschillende gebakjes? Dan zal ik vrijwel zeker het gebakje met slagroom uitkiezen. Deze soezenring oftewel Paris Brest met aardbeien is dus echt aan mijn besteed. Om zeker te weten dat ik niet teveel taart zou eten ben ik op zoek gegaan naar een liefhebber die de helft van deze ring wilde hebben. Dat was niet moeilijk om te vinden natuurlijk!


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Tip: Het vocht van de vulling of het fruit trekt vrij snel in de soes. Het blijft zeker wel een korte dag lekker, maar het is zonde als het deeg zacht wordt. Bak je ring en snij het vast door midden, vul de vulling en bewaar het in een spuitzak en snij het fruit. Zo heb je vlak voor het opdienen de taart in slecht enkele minuten in elkaar gezet.
Soezenring  spuiten

Soezenring oftewel Paris Brest met aardbeien

Benodigdheden voor een ring van 20 cm:

  1. Een recept voor soezendeeg. Vermeerder eventueel de hoeveelheid als je een grotere ring wilt bakken.

  2. 300-350 gram slagroom

  3. 300-350 gram mascarpone

  4. 250 gram aardbeien en eventueel handje blauwe bessen

  5. geschaafde amandelen

  6. 2 zakjes vanillesuiker

  7. Suiker

  8. Poedersuiker

Vul de soezenring oftwel Paris Brest met slagroom

Soezenring oftewel Paris Brest met aardbeien

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven). Maak met de bodem van een springvorm een cirkel op een vel bakpapier en draai het papier om. Zo bak je de taart niet op de inkt. Maak het soezendeeg door de melk, boter en het water te verwarmen. Zodra het kookt mag het vuur uit. Roer de bloem hier doorheen met een houten lepel. Als het een mooie bal is, mag het kort terug op het fornuis. Verwarm het deeg 1-2 minuten op een medium vuur en roer het continue door om te bloem te garen.


Haal het deeg van het vuur en laat het 1 minuut afkoelen. Roer er nu 1 ei door heen. De structuur wordt een beetje “snotterig” maar blijf gewoon door roeren. Het ei wordt zo opgenomen en je krijgt een mooi egaal deeg. Herhaal dit nog een keer met een volgend ei.


Vul je spuitzak met een rond mondje van ongeveer een centimeter een spuit een rondje op de cirkel van het bakpapier. Spuit hierin nog een cirkel, gevolgd door een cirkel bovenop. Normaal is 3 rijen voldoende. Ik had nog wat deeg over en spoot een kleine vierde ring bovenop.


Strooi wat geschaafde amandelen en wat suiker over de bovenkant.

Bedek de soezenring met fruit

Liever niet last minute in elkaar zetten? Je kunt de binnenkant van de soezenring ook insmeren met chocolade. De chocolade zorgt er voor dat het vocht niet in de ring kan trekken en zo blijft de soezenring langer goed.

Bak de soezenring in de oven. Na 20 minuten verlaagde ik de temperatuur naar 175 graden. Hou de ring goed in de gaten. Hij moet gaar zijn, maar niet aanbranden. Na ongeveer 30 minuten is hij klaar. Eventueel kun je de oven uitzetten en de ring wat laten afkoelen met de deur op een kier. Zo zal hij nog wat droger worden.


Bij het bakken is een goede voorbereiding het halve werk

Terwijl de soezenring afkoelt, kun je het fruit voorbereiden, eventueel wassen, in plakjes snijden. Klop de slagroom stevig, roer de mascarpone even door en mix het door de slagroom met 2 zakjes vanillesuiker en eventueel wat extra suiker naar eigen smaak.


Natuurlijk kun je de Paris Brest vullen naar eigen smaak, maar ik sneed de ring door midden en vulde de spuitzak met het slagroom/mascarpone mengsel. Ik had wat over en daarmee spoot ik een extra ring aan de binnenkant. Daar kon ik later mooi het fruit tegenaan leggen.

Soezenring oftwel Paris Brest met aardbeien

Vul de soezenring naar smaak en eigen inzicht met de aardbeien en eventueel ook de blauwe bessen. Nu mag het deksel weer op de ring.


Strooi wat poedersuiker over de top. Ik deed niet teveel poedersuiker. Heb je nog wat vulling over? Met wat toefjes en kleine stukjes aardbei vind ik de soezenring of Paris Brest net nog een beetje feestelijker.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page