top of page

Kerstster van fondant op cakepop


Denk je aan een kerstster, dan denk je aan koude winterdagen, hopen op sneeuw, de kerstboom optuigen, kerstrecepten uitzoeken, met familie aan een gedekte tafel: het kerstfeest. Je kunt deze kerstster van fondant bevestigen op je cupcake, je cake maar ook op een cakepop. Maar hem groter of kleiner als je wilt.

Maar hoe maak je een kerstster van fondant?


Eigenlijk kun je met diverse uitstekers een kerstsster maken. Je zou het deze vorm ook zelf uit kunnen snijden. Ik gebruikte deze Calyx Cutters in 3 verschillende groottes. De Calyx cutter heeft vrij smalle bladeren die je vaak gebruikt om onder een zelfgemaakt roosje een groen blad te bevestigen. De bladeren zijn vrij smal maar worden straks ietsje breder gemaakt bij het bewerken. Heb je zelf geen Calyx Cutter, wellicht heb je een andere uitsterker die hier een beetje op lijkt? Als je echt wanhopig bent en geen uitstekers hebt kun je de vorm ook uitknippen uit karton of dik plastic en ze namaken met fondant. Ook als je een grotere kerstster wilt maken is handwerk een goed idee.

Om de kerststerren wat steviger te maken, kneed je wat tylose door het fondant en zo mogelijk laat je het een paar uur tot een nacht inwerken. Dit komt echt ten goede aan je bloem blaadjes. Ze worden een stuk steviger. Ik deed dit ook maar had geen geduld met wachten. Dat kun je ook zien aan de bloementjes hier onder, vooral het groene blad ziet er nu slap uit en vervormd snel. Eenmaal bewerkt werden de bladeren gelukkig alsnog wat stugger en steviger.


Om een bloem te maken gebruikte ik één maal de grootste uitsteker om één groen blad te maken en voor de rode delen van de bloem: twee maal de kleinste uitsteker en twee maal de middelgrote uitsteker.

De bladeren worden bewerkt met een speciaal modeleertool: half petal-friller (geeft een bladmotief als je rolt) en de andere kant van de tool heeft een half rondje (wordt vaak gebruikt als mondje bij een gezicht). Het maakt het blad ietsje breder en geeft de bloembladeren een bladmotief en een bladnerf door de smalle punt van de tool in het midden te duwen.

Leg onderop het groene blad, hierover twee maal de medium rode bladeren en als laatste twee kleine rode bladeren.


Om de bloemen wat meer diepte te geven zijn de bloemen met wat rode en groen dust bewerkt, maar één exemplaar is gedust met goud: The queen of the pops.

Laat de bloemetjes drogen in een ronde vorm. Dit kan een verf mengbord zijn, het plastic deel van een gebruikt toffifee doosje, maar ook een eierdoosje voldoet. Je kunt ook zelf kleine bakjes maken van zilverfolie en vorm geven om ze vervolgens hierin te drogen.

Als de bloemen nog niet droog zijn kun je nu de bladeren nog een beetje vormen zodat ze er straks wat natuurlijker uit zien.

De kerststerren kun je gebruiken als versiering op je eigen baksels. Bijvoorbeeld op cakepops. Maar op cupcakes zullen ze ook leuk staan,  of op een taart of als versiering bij je koekhuisje.

Je kunt met grotere uitstekers ook grotere bloemen maken.

Fijne kerstdagen!


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page