top of page

Hoe maak je fondant?


Hoe maak je fondant?
Kon je vroeger bijna nergens fondant kopen, sinds enkele jaren is het goed verkrijgbaar en verkoopt vrijwel iedere supermarkt het, maar ook Xenos, de blokker, de action. De kleine pakjes fondant zijn heel stevig en moeilijk te kneden en daarbij smaken ze eigenlijk helemaal niet lekker. Heb je niet zoveel fondant nodig, dan kun je wellicht beter je fondant zelf maken.  Maar hoe maak je fondant eigenlijk?

Zelf fondant maken vs fondant kopen

Ben je een thuisbakker die voor het grote werk gaat? Echt een familietaart, of meerdere lagen? Zoek dan een betrouwbare, flexibele, dun uit te rollen fondant in emmers van meerder kilo’s. Dit werkt zeker bij veel lagen een stuk fijner. Voor klein projecten of cupcakes vind ik het wel ideaal!


Fondant maken van marshmallows

De ene marshmallow is de andere niet. De stevige exemplaren met een dun laagje suiker vind ik het lekkerst om te gebruiken. De zakken met half wit half roze vind ik het minst lekker, maar ook daar kun je fondant mee maken.


Poedersuiker zelf malen met een koffiemolen is een stuk goedkoper

Maak je vaker fondant of gebruik je regelmatig poedersuiker? Zelf koop ik nooit meer poedersuiker maar maal gewone suiker met een koffiemolen fijn. Zeker als je veel poedersuiker gebruikt is dit een stuk goedkoper.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Hoe maak je fondant


Hoe maak je zelf fondant

Benodigdheden voor ongeveer 400 gram

  1. 13-14 stuks Marshmallows

  2. kleine eetlepel water

  3. ongeveer 250-300 gram poedersuiker een beetje afhankelijk aan de hoeveelheid water. (ik maal suiker in een koffiemolen)

Hoe maak je fondant

Zo maak je zelf fondant met marshmallows en poedersuiker

  1. Doe de marshmallows met 1 eetlepel water in een glazen kom en verwarm de kom ongeveer 45 seconden in de magnetron. De marshmallows lijken te smelten en worden bijna vloeibaar. Zijn ze nog stevig? Verwarm de kom dan nog kort wat langer.

  2. Roer hier beetje bij beetje poedersuiker door met een vork of lepel. Net zolang tot het niet meer zo goed gaat.

  3. Dit is het moment dat je de fondant moet gaan kneden. Zelf leg ik onderaan de kom steeds wat poedersuiker en duw hier de fondant overheen. De suiker blijft plakken aan de fondant en de fondant wordt nu steeds steviger totdat het bijna niet meer plakt.  

  4. Voeg als het wel plakt nog steeds wat poedersuiker toe.

  5. Is het fondant flexibel zonder plakkerig te zijn? Dan is je fondant klaar voor gebruik. Bewaar de fondant altijd luchtdicht goed afgesloten. Het beste is om er plastic folie omheen te doen en daarna in een zipzakje goed te bewaren.

  6. Ik maak niet zo vaak fondant, maar voor kleine projecten is de zelfgemaakte versie echt heel lekker. Vroeger heb ik ooit zelfgemaakte fondant gekleurd, maar dat liep niet goed af. De fondant ging brokkelen. Wil je toch graag kleur? Dan raad ik je aan je project te verven met verdunde (met water of een sterke drank) eetbare verf.

Fondant kleuren

Fondant, ook zelf gemaakte fondant kun je kleuren met eetbare kleurstoffen. Een enkele druppel is vaak al genoeg, probeer het maar. Ook kun je niet het al het fondant kleuren maar het fondant nadat het in vorm is beschilderen met eetbare kleurstoffen.


Zelf fondant maken? Dat is heel leuk met kinderen. Dit heerlijke recept gebruikten wij op een straatfeestje en met de kinderen cupcakes gingen versieren.
zelf fondant maken

De foto’s voor dit blog zijn vervangen door nieuwe. Dit is een oude foto.
Gerelateerde posts

4件のコメント


不明なメンバー
2022年6月18日

Hoe lang kan je dit fondant bewaren?

いいね!
不明なメンバー
2022年6月18日
返信先

Hoi Naomi,

Omdat fondant vrijwel alleen suiker is, kun je het heel lang bewaren. Maar... er is altijd een hygiene aspect. Hoe schoon waren je handen en het aanrecht waar je het op rolt. Bewaar je fondant in plastic folie. Zorg ervoor dat er geen lucht bij kan. Dit is naast hygiene ook belangrijk zodat de fondant niet kan uitdrogen.

Ik durf eigen fondant weken tot zelfs wel een paar maanden te bewaren. Veel succes, Groetjes Carola

いいね!

ゲスト
2022年5月23日

Super tips bedankt

いいね!
不明なメンバー
2022年5月23日
返信先

Dank je wel en veel succes! Groetjes Carola

いいね!
bottom of page