top of page

Kleine cheesecakes


Cheesecake cupcakes

Dacht ik altijd dat de cheesecake in Amerika “geboren” was, maar dit blijkt niet waar.  De oorsprong van de cheesecake ligt zo’n 4000 jaar geleden in Samos, Griekenland.  In 1872 is het recept herontdekt in New York door William Lawrence die een creatieve draai wilde geven aan de Franse kaas die hij ter beschikking had. In Amerika is Philadelphia het meest gebruikte zachte kaasje voor de cheesecake.


In dit recept voor kleine cheesecake in een cupcakebakvorm gebruik je geen roomkaas maar kwark. Het recept is gebaseerd op de cheesecake van Bagels & Beans. In plaats van roomkaas gebruiken zij kwark en geloof me, bij dit recept mis je het verschil niet en het is daarom een lichtere keuze dan veel andere cheesecakes!


Gezond zal een cheesecake waarschijnlijk niet worden, maar dit recept is zeker een lichtere keuze.

Cheesecake wordt over de hele wereld anders gebakken of zelfs niet gebakken maar gekoeld in de koelkast (denk aan onze kwarktaart). Elke regio heeft andere ingrediënten, andere soorten fruit, bodems, wel of niet gebakken in de oven.


koekjes verkruimelen in een blauwe schaal

Cheesecake cupcakes

Benodigdheden voor 24 stuks; halveer eventueel het recept. 

  1. Sap van een verse citroen

  2. 2,5  zakje vanillesuiker

  3. 1 eetlepel bakpoeder

  4. 90 gram custardpoeder

  5. 300 gram witte basterdsuiker

  6. 1 kilo magere kwark

  7. 200 gram boter, evt. 100 gram extra als je de bodem steviger (maar calorierijker) wilt maken

  8. 1 ei

  9. 3 eidooiers

  10. 1 pak bastognekoekenVullen met koelkruimels van het bakblik

De bastognekoeken werden gestampt in de kom, maar later tussen een theedoek ging dit nog beter.Zo uit de oven cheesecake cupcakes in bakblik

Warm de oven voor op 170 graden elektrisch of op 180 graden met boven- en onderwarmte.

Ik bakte met de helft van dit recept 12 cupcakes. Vul het bakblik met 12 bakingcups en doe hier een eetlepel bastogne-kruimels is. Bij veel recepten meng je boter door de kruimels maar bij dit recept is dit niet perse nodig en zijn de cheesecakes hierdoor een iets gezondere keuze.

Klop het geheel tot het romig is en klop hier dan de suiker, de eieren stuk voor stuk doorheen. Klop de overige ingrediënten kort mee op een lage stand van je mixer.

Verdeel de vulling over de bakingcups. Dit gaat heel handig met een ijslepel, maar een gewone eetlepel werkt ook.

Bak de cheesecake ongeveer 30-35 minuten in de oven, net lang genoeg tot je een mooi bruin randje ziet.


Cheesecake cupcakes met bloemen

Hou je van een stevige flinke cheesecake, dan kun je hem beter in een springvorm bakken en een lekker groot stuk snijden. Een cupcake is wat minder groot tussendoortje en handig om uit te delen of mee te nemen.

Tip: Cheesecakes kun je invriezen!

Bewaren

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page