top of page

Koekjes met sprinkles en witte chocolade


Koekjes met sprinkles en witte chocolade
Koekjes met sprinkles en witte chocolade

Het liefst zou ik altijd mijn eigen koekjes bakken. Toch doe ik dat niet want zelf gebakken koekjes zijn onweerstaanbaar, probeer daar maar eens vanaf te blijven! Inmiddels weet ik ook heel goed welke ik het lekkerst vind. Ze moeten een beetje dikkig zijn waardoor ze een beetje fudge-achtig smaken, is daar eigenlijk een Nederlands woord voor? Deze koekjes zijn favoriet bij ons thuis, maar nu de jongemannen steeds vaker niet thuis zijn wil ik niet met een koektrommel onweerstaanbare koekjes zitten. Zeker niet deze koekjes met sprinkles en witte chocolade.

Het geheim!

Mijn zoon ging op vakantie en ik wilde toch wat lekkers meegeven voor onderweg. Bijna 2 meter lang en zelfstandig maar de wens om je kinderen te verwennen laat je niet zomaar los. Ik weet dat hij erg van Amerikaanse koekjes houdt met witte chocolade. Koekjes met gekleurde suikertjes stonden al een tijdje op mijn to do list dus ging ik een combinatie proberen. “Hoeveel wil je er mee nemen?” “Zoveel als je kunt missen!” Zo lekker zijn ze dus!


Het leuke van koekjes bakken is dat het niet veel tijd kost. De meeste koekjes zijn dan ook kidsproof en lenen zich goed om van een saaie regenachtig middag een superleuke dag te maken met een geurige koektrommel vol koekjes. Het zijn er zoveel, je kunt er zelf nog wat bewaren voor later in de diepvries.

Koekjes met sprinkles en witte chocolade
Koekjes met sprinkles en witte chocolade

Het is altijd tijd voor sprinkles...

Sprinkles; ik vind ze lekker kleurig en gebruik ze dan ook heel graag. Niet alle soorten sprinkles lenen zich om mee gebakken te worden in de oven,  dus ga op zoek naar hitte bestendige sprinkles. Ik gebruikte musketzaad, deze zijn in iedere supermarkt te koop en ze houden zich goed in de oven. Deze knapperige suikerpareltjes worden vaak gebruikt als disco-dip op ijs of langs taarten. Ze zijn lekker kleurijk en vrolijk; ook kinderen vinden ze geweldig!

Zelf heb ik grote flacons met deze basis-sprinkles, maar misschien heb jij dat niet. Daarom heb ik ook in de koekjes de gekleurde versiering gebruikt, maar je zou ook alleen de top in de versiering kunnen dopen. Gebruik dan in plaats van musketzaad iets meer suiker of witte chocolade. Ik zou voor 50 gram extra gaan. 
Koekjes met sprinkles en witte chocolade
Koekjes met sprinkles en witte chocolade

Koekjes met sprinkles en witte chocolade

Benodigdheden voor ongeveer 20 koekjes:

 1. 175 gram boter op kamertemperatuur

 2. 80 gram lichtbruine basterdsuiker

 3. 2 zakjes vanillesuiker

 4. 100 gram witte chocolade in stukjes

 5. 275 gram zelfrijzend bakmeel

 6. Mespuntje baking soda of 1/2 theelepel bakpoeder

 7. 1 ei

 8. 1/2 afgestreken theelepel zout

 9. 100 gram bakvaste sprinkles, discomix voor in de koekjes en nog wat extra voor bovenop

Koekjes met sprinkles en witte chocolade
Koekjes met sprinkles en witte chocolade

Koekjes met witte chocolade en sprinkles maken

 1. Kneed alle ingrediënten, behalve de musketzaadjes door elkaar. Voeg deze pas op het laatst toe. Ik heb verschillende soorten versiering vandaar dat ik 2 soorten maakten.

 2. Laat het deeg minimaal een half uur rusten.

 3. Rol na een half uur balletjes van het deeg en duw ze in een klein schoteltje met musketzaad. Leg ze op een bakvel. Ik gebruik voor koekjes meestal een siliconen ondergrond omdat deze stevig is en niet wegzakt op een rooster.

 4. Bij een vel bakpapier gebeurt dat vaak wel omdat he te dun is, dan zakken de koekjes een beetje tussen het rooster naar beneden.

 5. Laat de koekjes met sprinkles en witte chocolade zo’n 10 minuten afkoelen in de koelkast. Ondertussen kun je de oven voorverwarmen op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 6. Bak de fudgy koekjes in ongeveer 16-20 minuten gaar als ze net lichtbruin worden bij de randjes. Bak koekjes nooit te lang, daar worden ze droog van en juist die chewy binnenkant maakt ze zo lekker.


Bewaar je koekjes afgekoeld goed afgesloten in een trommel of vries ze in voor een andere keer.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page