top of page

Koekjesbijbel van Rutger van den Broek


Koekjesbijbel van Rutger van den Broek
Koekjesbijbel van Rutger van den Broek
Carrerra Culinair heeft een serie kook- en bakbijbels uitgegeven. Dit zijn hele fijne basisboeken met titels als: worstenbijbel, stampotbijbel, maar ook een soep-, brood-, pasta-, of groentebijbel. De Bakbijbel van Rutger van den Broek is mijn favoriete bakboek in de boekenkast. Toen ik hoorde dat Rutger de koekjesbijbel aan het schrijven was, wist ik dat er een topper aankwam. Want koekjes, dat zit in onze genen en als Rutger de koekjes gaat bakken…. dan zitten wij gebakken!

De koekjesbijbel van Rutger van den Broek!


Als Nederlanders kunnen we niet echt trots zijn over de Nederlandse keuken; maar dat geldt niet voor Nederlandse koekjes. Wow, wat een diversiteit en iedere streek heeft zo zijn eigen receptuur en signatuur. De koektrommel is typisch Nederlands, de magische trommel neemt een belangrijke plek in binnen de Nederlandse zoete geschiedenis.

Bij Rutger thuis hadden ze 2 koekjestrommels. Eén voor door de week met gewone koekjes en één voor in het weekend of als er gasten kwamen met luxere koekjes.
Koekjesbijbel van Rutger van den Broek

De koekjesbijbel is een dik gebonden boek met maar liefst meer dan 170 recepten. Koekjes in een hokje plaatsen, oftewel in een hoofdstuk, bleek een aardige uitdaging voor Rutger. Bijna alle koekjes passen in meerdere hoofdstukken. Maar wat is eigenlijk een koekje?Rutger: “Bij een speculaasje en een kletskop is dat duidelijk, maar zijn een roze koek en een mergpijp ook koekjes?”Rutger besloot de koeken in een hoofdstuk Stukwerk toch toe te voegen.

De Koektrommel

Gelukkig maar, want nu kun je gevulde koeken, appelkoeken en gevuld speculaas gewoon zelf maken met de koekjesbijbel. Had ik even geluk, het boek werd vergezeld met een koektrommeltje met koekjes uit de koekjesbijbel. Je ziet ze op de foto’s terug komen. Helaas kon ik je de chocolate chip cookies niet laten zien, want oei, deze waren inmiddels al op! Had ik even geluk, het boek werd vergezeld met een koektrommeltje met koekjes uit de koekjesbijbel. Je ziet ze op de foto's terug komen. Helaas kon ik je de chocolate chip cookies niet laten zien, want oei, deze waren inmiddels al op!

Koekjesbijbel van Rutger van den Broek

Ieder recept is voorzien van een prachtige foto. Het recept begint vaak met een tip, een persoonlijke annekdote of wat meer achtergrondinformatie. Bijvoorbeeld bij deze bijzondere gevulde koekjes met dulce de leche en hazelnoten, die volgens mij op een Arabische manier gevouwen worden.


Rutger over de gevulde koekjes met dulce de leche: “Dulce de leche is één van de lievelings-lekkernijen van koningin Máxima. Speciaal voor haar deze koekjes die voor het bakken al met dulce de leche worden gevuld.”
Koekjesbijbel van Rutger van den Broek
Koekjesbijbel van Rutger van den Broek

Grote koeken in het hoofdstuk stukwerk, zoals de appel- en abrikozenkoeken op de linker foto.


Rutger over florentines op de middelste foto: “Mede door dit koekje werd ik in 2013 de beste thuisbakker; tijdens de finale van Heel Holland Bakt was dit de technische opdracht. Gelukkig had ik ze al eerder gemaakt, want de voorbereiding is bijzonder.”

Rechts: Dambordkoekjes met vanille- en chocoladedeeg, heel mooi!


Koekjesbijbel van Rutger van den Broek


Terwijl de oven opwarmt, kneed jij het deeg. Zo makkelijk is het vaak.

Goede bakinstructies

Hou je van bakken en ben je dol op koekjes bakken? Dan is dit echt de bijbel voor jou! Rutgers schrijfstijl is enthousiast, de recepten zijn prettig beschreven en Rutgers recepten zijn betrouwbaar, zitten goed in elkaar, dat heeft hij in eerdere boeken bewezen.

Koekjesbijbel van Rutger van den Broek is verkrijgbaar in de boekenwinkel . ISBN 978 90 488 4284 1


Graag wil ik Carrera Culinair bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven. De fotografie is van Saskia Lelieveld. “Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments