Zelf ben ik echt een liefhebber van kokos. Ik koop gemalen kokos dan ook per kilo bij een toko. Geraspte kokos vind ik heerlijk in koeken, tussen mijn homemade muesli, in nasi maar ook om bijvoorbeeld een taartbodem te zoeten. De ouderwetse kokoskoek verliest de laatste jaren terrein aan de kokosbol. Zou dat komen omdat ze op die manier veel sneller te maken zijn. Je hebt geen spuitzak nodig en geen spuitmondje dat verstopt kan raken door de mix. Even scheppen met een ijsschep en je koeken zijn zo klaar. De smaak kokos leent zich om lekker te experimenteren. Deze kokosbollen met nootjes en Amaretto smaken iets naar amandelen. Niet te overheersend, maar precies goed wat mij betreft.
Glutenvrije koeken
Je kunt deze glutenvrije koeken ook op smaak brengen met amandelextract, dan is zijn de kokosbollen alcoholvrij en toch op smaak gebracht.
Kokosbollen met nootjes en Amaretto
Benodigdheden voor 20 stuksÂ
250 gram geraspte kokos
125 gram gemalen nootjes (een deel fijn en een deel iets grover)
160 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 eetlepel lemoncurd of raps van 1 citroen
4 medium eieren
2-3 eetlepels Amaretto of andere amandellikeur naar smaak
1 eetlepel custardpoeder of maïzena
1/2 theelepel zout
Ook nodig:
IJsschep
Kokosbollen met nootjes en Amaretto maken
Klop de eieren luchtig en roer hier de overige ingrediënten doorheen.
De geraspte kokos zal vocht opnemen, laat het daarom een klein uurtje staan.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Schep op 2 bakvellen of als je het hebt op 2 siliconen bakmatten (die zijn iets dikker en steviger) met een ijsschep bollen van de kokosmix.
Leg ze netjes verdeeld over de bakmat.
Bak de kokosbollen met nootjes en Amaretto in ongeveer 16-18 minuten gaar.
De bollen komen met een lekker knapperig korstje uit de oven; ze zijn vers dan ook het allerlekkerste.
Bewaren
Bewaar de kokosbollen goed afgesloten in een trommel.
Vind je 20 bollen wel erg veel? Halveer het recept of bewaar een portie in de diepvries voor later.
Comments