Kruidenboter zelf maken


kruidenboter zelf maken
Kruidenboter? Die maak je voortaan zelf. Geen tijd? Sorry, met die smoes kun je echt niet meer voor de dag komen. Met dit recept heb je in 2 minuten je kruidenboter klaar en het is echt veel lekkerder dan de versies uit de supermarkt.

Het belangrijkste is dat je roomboter goed op kamertemperatuur. Harde boter is moeilijk te mengen met lekkere smaakmakers.


kruidenboter zelf maken

Kruidenboter zelf maken

Benodigdheden:

  1. Boter

  2. verse knoflook

  3. groene kruiden; bijvoorbeeld peterselie, bieslook of basilicum

  4. peper

  5. zout



Zo maak je zelf heel gemakkelijk kruidenboter

Waarom geef ik geen hoeveelheden bij de benodigdheden? Dat komt omdat de verhoudingen erg persoonlijk zijn. Gelijkertijd is het heel eenvoudig de smaken aan te passen. Bijvoorbeeld:

Zelf maak ik kruidenboter op maat. Dat wil zeggen dat ik zoveel maak dat ik denk nodig te hebben. Ik gebruik niet standaard een heel of half pakje roomboter. Soms maak ik in een klein glas van enkele eetlepels boter kruidenboter. Precies genoeg voor wat brood bij de maaltijd. En komt er visite? Gaat de barbecue aan? Dan maak ik meer.


Tip: Knoflook is een van de smaakmakers maar begin met één teentje.

Bij het gebruik van rauwe knoflook in boter of knoflooksaus gebruik je al snel teveel knoflook. De ene teen is ook beduidend groter en sterker van smaak dan de andere. Met één teen maak ik al snel zo’n 75- 100 gram kruidenboter. Te weinig? Geen probleem, voeg een klein stukje van een teen bij.


Teveel knoflook? Dan is er maar één oplossing: boter  toevoegen


Voeg een snuf zout, peper en 1-2 eetlepels groene kruiden naar smaak toe. De kruiden geven smaak de boter. Maar de kruidenboter gaat er door de kruiden ook een stuk aantrekkelijker uitzien.

Proef een klein beetje van de kruidenboter.


kruidenboter zelf maken

In 2 minuten zelf kruidenboter maken?

Met een beetje ervaring is dat geen probleem. Het schoonmaken van mijn knoflookpers duurt vaak nog langer.


Ben jij een food-avonturier?


Durf jij best een ander pad te bewandelen? Gebruik dan eens andere kruiden als salie, rozemarijn, koriander, Chinese bieslook, citroen basilicum of munt.


Knoflookboter?

Mijn kinderen vinden het vaak zelfs nog lekkerder dan knoflookaas als Boursin en Paturain.


Tip: Voeg een scheutje olijfolie toe, dan wordt de boter minder hard in de koelkast!

Bon appetit!


#basic #basisrecepten #hartigrecept

0 opmerkingen

Gerelateerde posts