top of page

Kruidenboter zelf maken


Kruidenboter zelf maken
Kruidenboter? Die maak je voortaan zelf. Geen tijd? Sorry, met die smoes kun je echt niet meer voor de dag komen. Met dit recept kun je in 2 minuten je kruidenboter zelf maken en het is echt veel lekkerder dan de versies uit de supermarkt.

Het belangrijkste is dat je roomboter goed op kamertemperatuur. Harde boter is moeilijk te mengen met lekkere smaakmakers.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Kruidenboter zelf maken

Kruidenboter zelf maken

Benodigdheden:

  1. Boter

  2. Verse knoflook

  3. Groene kruiden; bijvoorbeeld peterselie, bieslook of basilicum

  4. Peper

  5. Zout


Tip: Knoflook is een van de smaakmakers maar begin met één teentje.
Meng de ingredienten voor de kruidenboter door elkaar

Zelf kruidenboter maken

Waarom geef ik geen hoeveelheden bij de benodigdheden? Dat komt omdat de verhoudingen erg persoonlijk zijn. Gelijkertijd is het heel eenvoudig de smaken aan te passen. Bijvoorbeeld:


  1. Kruidenboter zelf maken doe ik op maat. Dat wil zeggen dat ik zoveel maak dat ik denk nodig te hebben. Ik gebruik niet standaard een heel of half pakje roomboter. Soms maak ik in een klein glas van enkele eetlepels boter kruidenboter. Precies genoeg voor wat brood bij de maaltijd. En komt er visite? Gaat de barbeque aan? Dan maak ik meer.

  2. Bij het gebruik van rauwe knoflook in boter of knoflooksaus gebruik je al snel teveel knoflook. De ene teen is ook beduidend groter en sterker van smaak dan de andere. Met één teen maak ik al snel zo’n 75- 100 gram kruidenboter. Te weinig? Geen probleem, voeg een klein stukje van een teen knoflook bij.

  3. Voeg een snuf zout, peper en 1-2 eetlepels groene kruiden naar smaak toe. De kruiden geven smaak de boter. Maar de kruidenboter gaat er door de kruiden ook een stuk aantrekkelijker uitzien.

  4. Proef een klein beetje van de kruidenboter.



Ben jij een food-avonturier?

Durf jij best een ander pad te bewandelen?

Gebruik dan eens andere kruiden als salie, rozemarijn, koriander, Chinese bieslook, citroen basilicum of munt.


Knoflookboter?

Mijn kinderen vinden het vaak zelfs nog lekkerder dan knoflookaas als Boursin en Paturain.


Tip: Voeg een scheutje olijfolie toe, dan wordt de boter minder hard in de koelkast!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page