top of page

Lemon bars uit BAK! van Jayne Jubb


Lemon bars uit BAK! van Jayne Jubb
Een paar weken geleden ontdekte ik misschien wel het meest verrassende bakboek van nu: Bak! van Jayne Jubb. De formule van een plaatselijke buurtbakker die bakt voor de omgeving vind ik echt super! Maar misschien nog wel belangrijker zijn de recepten in het boek die stuk voor stuk begeleid worden door grappige anekdotes en heel veel verrassende tips. In de buurtbakkerij zijn de lemon bars uit BAK! van Jayne Jubb één van de drie van meest gevraagde baksels. En dat is niet voor niets!

Lemonbars zijn ondanks dat ze sap van twee citroenen bevatten, lekker zoet door het gebruik van de gecondenseerde melk. En cookiebars of plaatkoeken? Die zijn hier thuis favoriet. Een grote plaatkoek waarbij je zelf kunt beslissen of je grote of kleine stukken snijdt.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Lemon bars uit BAK! van Jayne Jubb

Lemon bars uit BAK! van Jayne Jubb

Benodigdheden voor een vorm van 20 x 20 cm:

  1. 150 gram digestive-koekjes

  2. 3 eidooiers

  3. 75 gram boter

  4. 100 ml citroensap (limoensap kan ook) is ongeveer 2 citroenen

  5. 1 blik gecondenseerde melk van 397 gram

Lekker voor bovenop:

  1. Slagroom of Chantilly creme bovenop

Giet de vulling over de digestive-bodem

Lemon bars uit BAK! van Jayne Jubb

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte en bekleed de bakvorm met bakpapier. Zo weet je zeker dat je baksel straks goed uit de vorm komt.

  2. Maal de digestive-koekjes fijn met een keukenmachine of plet ze in een ZIP-zal met bijvoorbeeld een deegroller. Smelt de boter in de pan en roer de kruimels door de gesmolten boter. Verdeel het over de bakvorm en druk de bodem stevig en gelijkmatig aan met de achterkant van een lepel.

  3. Meng de eidooiers met de gecondenseerde melk door elkaar in een mengkom. Voeg het citroen- of limoensap toe en roer het door tot een glad beslag.

  4. Bak de lemonbar in ongeveer 20-30 minuten goed tot de bovenste laag net gestold is.


De kleur geel is natuurlijk door het eigeel. Het ene eigeel is dieper geel/oranje dan de andere. Wil je een meer gele kleur, dan kun je kleurstof toevoegen. Zelf gebruik ik dit liever niet. Een toefje bovenop met sprinkles maakt ook veel goed.


Lemon bars uit BAK! van Jayne Jubb op schaaltje

Laat de lemonbar goed afkoelen voordat je het in stukken snijdt. Oei, dat wachten duurt altijd zo lang en je wilt proeven!


Zelf sneed ik 9 stuks lemonbars uit de koek, maar die zijn best aan de grote kant. Je zou ook 16 stuks kunnen snijden of bijvoorbeeld 12 rechthoeken.


De lemonbars waren verrassend snel klaar. Je kunt ze invriezen en dat is ideaal voor onverwachte bezoekers.


Gerelateerde posts

Kommentare


bottom of page