top of page

Less is More van Sacha de Boer en Jacob-Jan Boerma


eless is more Sacha de Boer Jacob-Jan Boerma
Less is More van Sacha de Boer en Jacob-Jan Boerma
Less is more. Moet ik het sober houden, kort, bondig? Nee, natuurlijk niet. Want ik neem je graag mee naar de boekpresentatie van

Sacha de Boer ken je vast als voormalig nieuwslezeres. Zij gaf haar leven een nieuwe wending en werkt nu als freelance fotograaf. Jacob-Jan Boerma heeft zijn faam verdiend met prachtig koken in zijn restaurant de Leest in Vaasen. Het harde werken is beloond met maar liefst 3 michelin-sterren. Sinds mei is Jacob-Jan ook betrokken bij het Krasnapolsy in Amsterdam.In het Krasnapolsky vond ook de boekpresentatie plaats van inmiddels de derde samenwerking van het duo.  Nik Nieman, de man van Sacha, hield een informatief, energiek en ook vaak behoorlijk grappig interview. 


Wil jij graag weten hoe een chef en een fotograaf, beide onder het sterrenbeeld ram geboren, samenwerken? Wat voor grappige situaties er ontstonden tijdens Sacha’s eerste ervaringen met foodfotografie en wat Jacob-Jan’s toekomstplannen zijn?  En wist je dat Sacha het heel leuk vindt om Ophra Winfrey na te doen? Nee? Ze laat het je zien in het filmpje hierboven.


Less is more Sacha de Boer Jacob-Jan Boerma

Al in het eerste boek probeerde Sacha Jacob-Jan te motiveren eenvoudiger te koken. In het tweede boek probeerde zij deze trend door te zetten. Minder ingrediënten maakt een gerecht bereiden toegankelijker voor de hobbykok. En zo veranderde het werkterrein van Jacob-Jan van een grote keuken, naar pakweg bovenstaande ingrediënten als smaakmakers.


Wat leuk, deze heb ik waarschijnlijk ook allemaal in mijn keukenkastjes staan. Prima,  dus het boek is ook voor mij goed te gebruiken!


Op de voorkant kun je de indeling van de hoofdstukken vinden.  Ze zijn ingedeeld naar de smaaksensaties: fris, zilt, aards, mals en zoet.


Less is more Sacha de Boer Jacob-Jan Boerma

Ik ben er nog niet uit. Moet ik dit nu een fotoboek noemen of een kookboek?  Fotografie blijft een belangrijke rol spelen, ook tussen de recepten door vind je veel prachtige foto’s van de chef in de keuken, de pracht van een enkel ingrediënt, de kleur, het reliëf, het verlangen dat het oproept naar de smaak die je denkt te zien.


Sacha verleid je met een paginagrote foto van een veggiecarpacccio.  Op de andere bladzijde vind je het recept op een elegante wijze. Kort, maar duidelijk. Het recept is eigenlijk heel eenvoudig. Geen twijfel mogelijk, dit kan ik ook en jij dus ook!


less is more Sacha de Boer Jacob-Jan Boerma

In het hoofdstuk Fris vind je recepten als worteltjes met kwark en kruidendressing, patatas bravas, gnocchi met ricotta, maar ook Hollandse doperwten met bloemkool en bonenkruid.


Proef de zilt-smaak in kabeljauw met mosterd-kruidenkorst uit de oven,  de zalm met kerrie-gemberlak of de lolly’s van kerstomaatjes met anjovis* en feta.


Verrassende combi’s bij de smaken van moeder Aarde: rode biet met noten crumble*, pastinaaksoep met hazelnoten*, gele curry met paddenstoelen of de goddelijke spinazie met roquefort en knoflook.

*zie foto hierboven
less is more Sacha de Boer Jacob-Jan Boerma

Het hoofdstuk mals klinkt wel heel aantrekkelijk.  Een portie wat saai gehakt veranderd in een gehaktbrood vol specerijen of als bal ingepakt in courgette. Heb je ooit aardpeer geproefd, met spek pesto en parmezaan?


Iets “more than less” is de parelhoen rechts. Maar je zult de show stelen bij het presenteren van zo’n prachtig mals gerecht.


less is more Sacha de Boer Jacob-Jan Boerma

Tenslotte wordt de sensatie zoet beloond met recepten als links perzik gemarineerd in rozenwater en Grand Marnier uit de oven, in het midden mini tarte tatins of rechts ananas met agavesiroop uit de oven.


De bonbons van citroencrème met een bosbes of de witte chocoladecrème met mandarijn en filokaramelschotten lijken me als hobbykok ook prima te maken.In less is moren laten Sacha en Jacob-Jan zien dat je geen chef hoeft te zijn om met weinig ingrediënten, een klasse gerecht op tafel kunt presenteren. En behalve je skills verhogen, is het ook een prachtig boek om door te bladeren. Naast recepten, laten foto’s de fascinerende wereld van een chef en zijn ingrediënten zien.  De pagina’s zijn gedrukt op licht glanzend papier van goede kwaliteit, met een stevige hardcover.

Less is more van Sacha de Boer en Jacob-Jan Boerma

is te koop in de boekenhandel  

ISBN: 9789000348190

Koop je het via Bol.com, dan wordt het je gratis toegezonden.

-- DANK --
Dit review is mogelijk gemaakt door Spectrum. Spectrum maakt deel uit van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv

De fotografie van dit artikel is op 2 foto’s na, gemaakt door Sacha de Boer. Sommige foto’ zijn verwerkt in een collage om jou van meer foto’s te laten genieten. In Less is more is iedere foto paginagroot te bewonderen en is de complete fotografie van Sacha. De receptuur is van Jacob-Jan Boerma.

Gerelateerde posts

Commentaires


bottom of page