top of page

Likeur feestelijk maken met bladgoud


Likeur feestelijk maken met bladgoud
Likeur feestelijk maken met bladgoud
Vol bewondering keek ik vroeger thuis naar een fles met kleine glinsterende stukjes bladgoud in de fles. Door de fles te bewegen dansten de glimmende flinters bladgoud door de vloeistof. Mijn ouders hielden niet zo van likeur, zouden we het destijds in huis hebben gehad om weg te geven? Het is tenslotte echt een bruidscadeau.

De slijterij verkoopt een oud Hollandse likeur met bladgoud met de naam bruidstranen. De goudschilfers in de vloeistof zweven, zijn de tranen van geluk. Zou je de likeur ook zelf kunnen maken? Ik ging aan de slag, want ik heb nog wat velletjes bladgoud in huis.


Kwetsbaar

Bladgoud is heel kwetsbaar. Heb je bladgoud in huis dat je het per ongeluk hebt “verpest”,  is het niet meer mooi glad? Misschien kun je het gebruiken om je eigen likeur lekker glanzend mee te pimpen.


Likeur feestelijk maken met bladgoud

Likeur feestelijk maken met bladgoud

Benodigdheden om een likeur feestelijk te maken met bladgoud

  1. Doorzichtige likeur; bijvoorbeeld Sambucca

  2. Bladgoud; mijn velletjes zijn ongeveer 5 x 5 cm

  3. Fles of flesjes


Likeur feestelijk maken met bladgoud

Likeur feestelijk maken met bladgoud

  1. Maak de fles goed schoon en laat het drogen.

  2. Je kunt de je drank maken met iedere doorzichtige sterke drank. Wel merkte ik dat een sterke drank op basis van suiker, bijvoorbeeld een likeur als sambuca,  wat beter werkt. Dan blijven de piepkleine stukjes bladgoud beter drijven. Ik heb beide dranken (sambuca en wodka) geprobeerd en ik vermoed dat het goud “gedragen” wordt door de suiker in de vloeistof. Hierdoor zakt het in de sambuca minder snel naar de bodem.

  3. Hoeveel bladgoud heb je nodig? Dat is deels afhankelijk van hoe groot of klein je de schilfers maakt en wat je mooi vind. Ik vond het erg meevallen en vond mijn flesje eigenlijk te vol met "bruidstranen".

  4. Voor een klein flesje van ongeveer 200 ml had ik aan een half velletje voldoende.


Klaar? Weggeven maar of bewaar de bijzonder drank in de kast om je gasten een bijzonder drankje te kunnen geven. Door de alcohol en de suiker is het bijna oneindig lang houdbaar.


Eetbaar bladgoud kun je o.a. kopen bij Bol.com of bij Aliexpress.

Gerelateerde posts

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page