Macarons met pistache mokka vulling




Het is 20 maart oftewel: De dag van de macaron (Le jour du macaron). Dag van het zoete Franse verwenkoekje of is het een minigebakje, Petit four?  Dit en meer over Macarons met pistache mokka vulling.

Thuis kun je ook eenvoudig een feestje bouwen door je te wagen aan dit mysterieuze recept. Een macaron laat zich niet zomaar bakken. Er zijn vele valkuilen en ik heb ze geloof ik allemaal al gehad en zal nog vaker struikelen. Opletten dus. Een van de valkuilen is voor mij de kleurstof gebruiken in combinatie met temperatuur. Het veranderd de structuur.

Ik struikelde en struikelde over de kleurstoffen. De mix zag er prima gekleurd uit maar de kleur hield niet stand naar het bakken in de oven. Zie de macarons hierboven.

Hoe kan dit nu? Ligt het aan mij? Er zat maar één ding op:

De macaron kleurentest

Omdat de kleur van de macarons niet mooi blijft bij het bakken op 150-180 graden, (tenzij ik erg veel kleurstof gebruik en dat wil ik niet)  heb ik de macarons gebakken op de temperatuur waarop je merenques bakt: 80 graden. Bak je merenques hoger, dan verkleurt de suiker de witte kleur in beige.




De witte macarons werden 2 uur op 80 graden gebakken. Na 2 uur zijn ze droog en hebben hun kleur behouden. Gebroken wit want door de amandelen zijn macarons nooit volledig wit.

De groene macarons zijn na 3 uur bakken op 80 graden, nog steeds plakkerig en hebben bijna geen voetje. Er is geen kleurverlies en de macarons zijn plat gebleven.


De linker macarons zijn gebakken op een speciale macaron-mat,  de rechter macarons zijn los gespoten op bakpapier. Ze verliezen vorm en zijn glad aan de onderkant.




Ook na 3 uur bakken op 80 graden was de binnenkant van de macaron nog zacht en bleef plakken aan de macaronmat of bakpapier.




Voor de vulling werden 150 gram pistachenoten werden fijngehakt.




Botercrème met botercrememix, koffiepoeder en deel van pistachenoten werd op de macaron gespoten.




Koekdelen op elkaar en rollen en overheen strooien door gehakte nootjes.




De naturel macarons, zonder kleurstoffen smaken een beetje als de hazelnootschuimtaart die ik eerder heb gemaakt.



Ga je voor geen of minder kleurstoffen, dan is het langer bakken op lagere temperatuur zeker een optie. De suiker verbrandt niet en de macaron “staat toch op een voetje”.

#koekjes #macarons

0 opmerkingen

Gerelateerde posts