BAK-ALLERT! Deze koeken moet je maken! Sommige koeken zijn een ware traktatie. De smaak, de bite, de chewy binnenkant vol karamel. Dit is er weer zo eentje. In een poging om de Magic cookie bar van de Rotterdamse Koekela na te maken, creëerde ik deze topper. Of hij hetzelfde is geworden? Geen idee maar lekker is hij zeker en binnen 10 minuten staat de koek in de oven! Een blijvertje die zich goed laat delen.
Het testteam thuis was zeer te spreken en dat gebeurt niet meer elke week. En dat terwijl zij niet eens wisten dat ik het recept iets “gezonder” heb aangepast. Ongeveer 1/3e van de koekjesbodem heb ik vervangen door gemalen havermout; aangevuld met geplette lijnzaad. Verder koos ik voor pure chocolade in plaats van melkchocolade die je in veel recepten vindt.
De koekjesbar is zoet genoeg en daarom mogen de ingrediënten hier en daar best iets minder zondig. De koekjesreep zal geen stempel voor gezonde voeding krijgen, maar alle beetjes helpen. Daarbij is het recept voor heel veel koeken, afhankelijk van hoe groot je ze snijdt al snel een stuk of 20-30 stuks.
Geen behoefte aan gemalen havermout en lijnzaad; voeg dan meer gemalen koekjes toe, je vindt de hoeveelheid in het recept.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Magic cookie bars
Benodigdheden:
125 gram bastognekruimels (of 225 gram als je geen havermout en/of lijnzaad gebruikt)
50 gram lijnzaad
50 gram gemalen havermout (ik gebruik een koffiemolen hiervoor)
120 gram plantaardige boter (100 gram boter; indien je géén havermout/lijnzaad gebruikt, dan heb je iets minder boter nodig; omdat deze meer vocht absorbeert)
1 blikje gecondenseerde melk van ongeveer 380 gram
60 gram kokosflakes bv. van AH (evt. geraspte kokos)
140 gram gemengde noten
150 gram pure chocolade druppels of stukjes
Vorm van ongeveer 20 x 30 cm of een ovenschaal
Magic cookie bars
Verwarm de oven voor op 170 graden heteluchtoven of 190 gaden met boven- en onderwarmte. Leg de noten op een bakplaat en laat het licht roosteren terwijl de oven opwarmt.
Bedek een bakvorm met papier. Ik heb een verstelbare bakvorm en deze rekte ik uit tot 20-30 cm.
Maal de koekjes fijn of gebruik je deegroller om ze fijn te maken.
Maal de havermout tot meel en voeg dit samen met het lijnzaad bij de koekruimels.
Smelt de boter op een zacht vuur en voeg dit door de gemengde kruimels.
Druk de vulling op de bodem van je bakvorm.
Giet het blikje gecondenseerde melk over de bodem en strooi hier eerst de kokoksflakes, de noten en vervolgens de chocolade overheen.
Bak de koek in ongeveer 25 minuten.
Laat de cookie bars goed afkoelen in de koelkast voordat je hem aansnijdt.
Laagje koek, laagje kokos, laagje noten, laagje chocolade; samen gesmolten met de gecondenseerde melk die in de oven veranderd in karamel. Gevolg: een lekkere chewy magic cookie bar!
Comments