top of page

Marie Antoinette:”Dan eten ze toch cake!”


Marie Antoinette cupcakes
Marie Antoinette, je kent haar naam vast wel. Marie Antoinette werd geboren in 1755. Ze was de jongste dochter van de keizer van Oostenrijk en trouwde in 1770  in het kasteel van Versailles met Koning Lodewijk de XVI. Haar excentrieke levensstijl maakte haar niet geliefd in tijden van honger in Frankrijk. Misschien zei Marie Antoinette het wel, misschien niet; maar de zin: Marie Antoinette: ”Dan eten ze toch cake!”, maakte haar beroemd.

Marie Antoinette: ”Dan eten ze toch cake!”

Een bekend verhaal rondom Marie Antoinette is dat toen ze vernam dat het Franse volk geen brood had om te eten ze zou hebben gezegd: “dan eten ze toch cake!” (Qu’ils mangent de la brioche) Hiermee lijkt het dat ze echt niet wist wat zich onder haar volk afspeelde, hoe zij leefden. Maar er is ook een theorie welke verteld dat niet zij maar iemand anders van het hof dit gezegd zou hebben. Roddels van toen en nu. Desondanks inspireerde Marie Antoinette mij tot het maken van deze cupcake.

Het hele verhaal over Marie Antoinette, haar persoonlijkheid, haar reputatie en het proces dat tot haar executie leidde vind je hier.


Even om je in de stemming te brengen in welke sfeer we deze cupcakes bakken, de trailer van de film Marie Antoinette uit 2006.Etsy - Amerikaanse creatievelingen

Marie Antoinette cupcakes

Een tijdje geleden vond ik bij Esty, een Amerikaanse site waar creatievelingen hun creaties te koop aanbieden, prachtige Marie Antoinette cupcake wrappers.


Het leek me super leuk om deze wrappers een keer te maken voor een kamer vol met dames

De cupcakes werden gebakken

Terwijl ze afkoelden maakte ik een toef van 250 gram mascarpone en 250 ml slagroom samen met jam en wat vanille suiker.


Marie Antoinette cupcakes

Mix de slagroom stijf met de (basterd) suiker en klopfix. Roer in een andere kom de mascarpone los en mix er de jam door elkaar. Roer er dan de slagroom doorheen. Je kunt deze frosting steveriger maken door er nog bv. 50 gram roomboter door te roeren maar dan word je toef ook calorierijker.


Wil je echt een stevige toef, dan is de basis botercreme wel erg handig, stevig en mooi op te spuiten.


Mix half/half roomboter op kamer temperatuur met poedersuiker 10 minuten samen. Doe er 1-2 zakjes vanille suiker door.


Marie Antoinette cupcakes

De mooiste rokken

Nu kun je al je tips uitproberen. Wat kun je met welke tip en welke tip maakt de mooiste rokken. Zelf vond ik de wilton 125 waar je ook rozenblaadjes mee spuit het prettigst.


Marie Antoinette cupcakes

De dames hebben behoorlijke heupen

Een kleine toef is niet genoeg. Het is dus een beetje uitproberen hoe groot de rokken gespoten moeten worden.


Marie Antoinette cupcakes

Plak het bovenlijf op en sateprikker of een andere prikker.


Plak het randje van de rok aan elkaar. Met wat magic tape kun je de randen nog steviger maken. Je ziet niets van de tape. Ook dit moet je even uitproberen. Een te losse rok zorgt voor een grotere toef.


Marie Antoinette cupcakes

Marie Antoinette en haar ongewone leven;  ze is een onvergetelijke vrouw.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page