top of page

Marmercake recept


Marmercake recept
Het is best lang geleden dat ik marmercake gemaakt heb; een cake met 2 soorten cakebeslag die je creatief een beetje door elkaar mengt. Eigenlijk is het best een kunstzinnige cake en kun je hem maken zoals je zelf bent. Netjes een paar lagen, of gewoon cakebeslag met in het midden een streep chocolade, of zoals ik het beslag vrij hysterisch door elkaar. Met dit marmercake recept kun je alle kanten op, net wat je wilt.

Ik heb gekozen om de cake anders te bakken dan ik gewend ben. Hierdoor is hij wat platter, een beetje net als bij de de bakker en heel erg zacht maar daar ga ik je zo meer over vertellen.

Een marmercake is als een vingerafdruk, geen plakje cake is hetzelfde maar een kunstwerkje op zich

Het beslag is netjes afgewogen en toch lijkt het net of er meer chocolade inzit. Chocolade heeft een dominerende kleur dus bij kleine stukjes deeg zul je deze smaak eerder zien. Vind het teveel chocolade? Je zou ook de verhouding kunnen veranderen door te kiezen voor bijvoorbeeld 2/3e deel gewoon cakebeslag en 1/3 deel chocolade. Dat is zo leuk als je zelf bakt, jij bent de bakker, jij beslist.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Marmercake recept

Ik heb altijd een hete lucht oven gehad. Bij mijn vorige oven kon ik de boven- en onderwarmte niet apart aan of uit zetten, maar dat maakte mij niets uit. Ik dacht dat de ven aan stond om de lucht goed te verspreiden. Onlangs vertelde een paar bakvriendinnen en een kok mij, dat zij bijna altijd bakken met allen boven en onderwarmte en dus zonder de ventilator aan.

Met de ventilator aan, word je oven een turbo-oven en je cake een soort plofcake wat de structuur niet ten goede komt.

Ik moet zeggen dat deze missie geslaagd is. Deze basic cake is echt bijzonder goed van smaak, niet te droog. Misschien iets minder hoog en zonder opengebarsten korst (wat ik persoonlijk mooi vind), maar ja, het gaat niet alleen om de buitenkant maar om het innerlijke toch?

Marmercake recept

Marmercake recept

Benodigdheden voor een cake van 30 cm Haal 1/5 deel van het recept af bij een cake van 25 cm of 1/5 deel meer bij een grote bundtcake.

 1. 250 gram zachte boter

 2. 250 gram fijne suiker

 3. 5 eieren (medium)

 4. 250 gram bloem

 5. 1/2 zakje bakpoeder (ongeveer 2 theelepels)

 6. 1 theelepel vanille extract of 2 zakjes vanillesuiker

 7. mespuntje zout

 8. rasp van een citroen

Voor het deel met chocoladesmaak:

 1. 2 flinke eetlepels cacaopoeder is ongeveer 30-35 gram

 2. 30 gram suiker

 3. 40 ml melk of nog lekkerder: slagroom

Marmercake recept

Marmercake recept

 1. Klopt de zachte boter met de suiker langdurig tot het er licht van kleur en zijdezacht uitziet. Dit kan zomaar 6-8 minuten duren.

 2. Voeg nu een ei toe en mix dit door het beslag heen. Mix nu steeds stuk voor stuk een ei door het beslag, gevolgd door de vanille.

 3. Zeef de bloem met het bakpoeder en voeg hier het zout en de geraspte citroen bij. Spatel het door het beslag.

 4. Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht oven). Kies zo mogelijk voor alleen boven- en onderwarmte.

 5. Haal de helft van het beslag uit de kom, dat is ongeveer 500 gram.

 6. Spatel hier de 30 gram suiker, melk of slagroom en het cacaopoeder door. Spatel het deeg in je cakeblik. Ik schepte verschillende toeven door elkaar en op elkaar, waarna ik met de onderkant van en pollepel een klein beetje beide soorten beslag door elkaar mixte. Maar je kunt ook de ene laag op de andere scheppen en dan wel of niet een klein beetje door elkaar roeren. Net wat je zelf het mooist vindt.

 7. Bak de cake in 65-75 minuten gaar. Test met een satéprikker of je cake klaar is.

 8. Laat de cake goed afkoelen voor je het aansnijdt.


Tip: Ik bewaar cakes met boter niet in de koelkast. Dan koelt de boter in de cake zodanig af dat de cake er minder lekker van wordt.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page