Sssst, niet vertellen hoor, maar ik heb af en toe een geheim voorraadje in huis, bijvoorbeeld een rol Oreo’s. Ze moeten ook wel verstopt worden, want oreo’s zijn niet veilig in de kast en ik heb ze toch graag in huis voor als ik er zin in heb om er iets lekkers mee te maken. En toen ineens ontstond een luxe probleem; ik had 2 pakjes Oreo’s over die tegen de datum liepen. Oh jeee, dat is (niet) vervelend en uitstel was niet langer mogelijk. Wilde ik niet al een tijdje een Oreo cake bakken?
Oreo's zijn enorm populair. Ze zijn heerijk en breed inzetbaar om taarten en cakes een upgrade te geven. Ook zijn ze gemalen met wat gesmolten boter een ideale en snelle bodem voor bijvoorbeeld kwarktaarten.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link
Oreo cake half chocolade en half vanillecake
Benodigdheden voor cakeblik 28-30 cm:
Een pakje zachte boter van 250 gram
250 gram fijne suiker
250 gram bloem
1/2 zakje bakpoeder (7,5 gram)
5 eieren (medium)
1 theelepel vanille extract of 2 zakjes vanillesuiker
Snufje zout
Rasp van een citroen of 1 eetlepel lemoncurd
1 rol Oreo’s
Voor het deel met chocoladesmaak:
2 flinke eetlepels cacaopoeder is ongeveer 30-35 gram
30 gram suiker
40 ml melk
Eventueel voor bovenop de cake:
200 ml slagroom
1 theelepel suiker
4 Oreo’s in stukjes plus 1 Oreo om de bovenkant te versieren met rasp
Oei, waarom moet ik een keuze maken en moet ik wel een keuze maken
Al een tijdje wilde ik een Oreo cake maken. Een lekker zachte cake met lekkere stukjes Oreo’s, maar moest het een vanillecake worden of een chocoladecake? Ik kon maar niet beslissen en dus werd het een combinatie van het goede van allebei.
Oreo cake half chocolade en half vanillecake
Bekleed een cakevorm met bakpapier en verwarm je oven voor op 160 graden (hete lucht oven).
Klop de zachter boter met de suiker luchtig tot het bijna wit is.
Klop nu ei voor ei door het beslag. Voeg de vanille, het zout en de lemoncurd door.
Spatel het gezeefde bloem en bakpoeder tenslotte door het beslag.
Doe het cacaopoeder met een theelepel suiker en de melk in een glas. Roer het goed door.
Verdeel het beslag in 2 delen. Het ene vanille deel weegt ongeveer 530 gram. Het andere deel weegt ongeveer 470 gram, maar hier gaat de chocolademix bij en dan weegt het net zo veel.
Hak een rol oreokoekjes in stukjes en verdeel de stukjes over beide mixen.
Schep een van de twee mixen in het cakeblik. De cakemix is vrij dik en het deeg blijft best goed in het midden liggen. Verdeel nu het andere deel aan de andere kant van het cakeblik. Wil je liever een marmercake?
Roer dan met de achterkant van een pollepel het deeg een beetje door elkaar.
Bak de cake in 65-75 minuten gaar. Laat de cake goed afkoelen.
Cake met slagroom
Je kunt de Oreo chocolade vanille cake natuurlijk zo eten want hij is heerlijk, maar het oog wil soms ook wat en dus klopte ik de slagroom stijf met wat suiker en 4 verkruimelde Oreo’s. De slagroommix liet zich niet goed spuiten met de spuitzak, omdat de kruimels al snel te groot zijn, daarom koos ik voor een rustieke bovenkant met wat uitgesmeerde slagroom. Je kunt de slagroom versieren met stukjes Oreo’s of cacaopoeder, maar ik vind het leuker om er een Oreo boven te raspen. De rasp van Oreo's is net iets donkerder dan cacaopoeder.
Ohh en dan is het eindelijk tijd: snij de cake in stukken!
Ga je van zoet zwijmelen?
Wat dacht je van de Amerikaanse website van Oreo.
Comments