top of page

Masterclass Cakes van Rutger van den Broek


Cakes van Rutger van den Broek
Masterclass Cakes van Rutger van den Broek
Nederlands bekendste thuisbakker, is volgens mij ook Nederlands meest fanatieke bakboekauteur: Rutger van den Broek. Dat is voor ons heel fijn want Rutger weet wat wij thuisbakkers graag aan de boekenkast toevoegen; bakboeken waar je wat aan hebt. Fijne basics, kloppende recepten, inspiratie en recepten die we allemaal kunnen maken omdat de ingrediënten gewoon dichtbij verkrijgbaar zijn. Ditmaal geeft Rutger een masterclass over misschien wel het meest gebakken recept: Cake!

Mijn moeder hield vroeger niet zo van bakken; maar cakes, daarvoor ging de keukenmachine heel regelmatig aan. Ik heb een cake een tijd maar saai gevonden. Dat komt omdat we altijd een basiscake bakten. Omdat we eigen kippen hadden en dus heel veel eieren, bakten we vrijwel iedere week cake.


Tijden veranderen en hoewel je inspiratie overal vindt, vind ik bakken uit een boek echt het allerleukst.

Het doorbladeren van een boek; de foto’s, het niet kunnen beslissen wat je zult maken. Ik plak er briefjes in en er ontstaan vlekjes. Het hoort zo; het geeft wat mij betreft een boek een meerwaarde.


Masterclass

En dan glijdt de Masterclass Cakes door de brievenbus. Gelukkig stond de thee al klaar toen ik thuis kwam van mijn werk; ik kon meteen op de bank gaan zitten, tijd voor Cakes!


Cakes van Rutger van den Broek

Het cakeboek is een bescheiden boek met een mooie stevige kaft en prettig licht glanzende pagina’s in de stijl van andere boeken van Rutger. Na een korte les cakebakken voor liefhebbers kun je aan de slag met klassiekers, veel cakes met fruit en cakes met warme smaken. Maar wat kun je hier bij verwachten? Ik neem je mee.


Cakes van Rutger van den Broek

Elke vorm is goed

Als je denkt dat een cake altijd in een busvorm wordt gebakken heb je het mis. Vierkante cakes, plaatcakes, ronde cakes, opgerolde cakes, tulbandcakes. Cake laat zich bakken in iedere vorm. En wat zijn vormen de laatste jaren prachtig geworden! Was het Rutger niet die als een van de eerste in Heel Holland Bakt met “die ene speciale vorm” van Nordic Ware cake ging bakken? Toen al waren Rutger en Cake een fijn duo!Ieder recept wordt begeleid door een prachtige foto en voorzien van een persoonlijk stukje tekst. Hoe persoonlijker, hoe leuk vind ik altijd. Het geeft een recept vaak meer diepgang voor mij.

Boven: Amandelcake met blauwe bessen. Een cake waarin de bloem deels wordt vervangen door amandelmeel zijn vaak de lekkerste!


Cakes van Rutger van den Broek

Tulband, ronde cake, vierkante cake, plaatcake, cake uit een busvorm, rolcake; cakes, cakes en cakes!

Links: Daar hebben we weer zo’n prachtige vorm: hierdoor wordt de ultieme chocoladetulband echt een plaatje! In het eerste hoofdstuk met klassiekers kun je lekker basic aan de slag. Veel cakes zijn gepimpt met een topping, maar zijn “naakt” overigens vast ook heel erg lekker.


Rechts: Ik heb altijd al een cake met olijfolie willen maken. Rutger bakte deze olijfoliecake met mandarijn en yoghurt.


Cakes van Rutger van den Broek

Links: Appel-kruimelcake, één van Rutgers favorieten.

Appel-kruimelcake. Eén van de vele cakerecepten met fruit. Cake en fruit zijn duidelijk dikke vriendjes.


Midden: Kersencake met lavendel-mascarpone topping.

Rutger in cakes: “Als je lavendel subtiel gebruikt, is het een heel fijne smaakmaker. Voor dit recept heb ik de slagroom geïnfuseerd met lavendelknopjes. De topping die je daarmee maakt, gaat perfect samen met de kersen in deze cake.”

Rechts: Een perfect opgerolde Mokkarol! Een ouderwetse mokkataart, maar dan als opgerolde cake.


Cakes van Rutger van den Broek

Links: Cake met karamel, pinda’s en chocolade; oei wat lekker en wat ziet hij er prachtig uit. Gelukkig laat de cake zich goed delen!


Midden: Walnotencake met espresso. Wat een warme combi en lekker fris door een dakje met roomkaasglazuur.


Rechts: De smaken zijn regelmatig traditioneel, maar er zijn ook bijzondere recepten als Surinaamse bojocake, courgettecake met pecannoten en rozijnen of rechts de Pistachecake met suikersiroop. 


Cakes van Rutger van den Broek

Een cake bakken saai? Wel als je altijd voor de basiscake gaat, maar die tijd is definitief over als je door de 40 recepten van Rutger van de Broek bladert in de Masterclass Cakes. Cakes in alle formaten en met een grote diversiteit aan smaken, vormen en kleuren.De cakes zien er door de bakvormen vaak extra prachtig uit. En ben je niet in het bezit van zo’n bijzondere bakvorm? Gelukkig trekt de smaak van een cake niets aan van een mooie vorm of niet. Hou je van cake bakken? Laat je inspireren en ga aan de bak! Dit is echt een fijn boek dat je graag tevoorschijn haalt als je zin krijgt in cake.


Masterclass Cakes van Rutger van den Broek is verkrijgbaar bij de boekenwinkel.

ISBN: 9789048848423
-- MET DANK AAN --

Graag wil ik de Carrera Culinair bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven. De fotografie is van Saskia Lelieveld.
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page