top of page

Menno’s superheroes kookboek van Menno de Koning


Menno's superheroes kookboek van Menno de Koning
Menno’s superheroes kookboek van Menno de Koning
Dat ik op de terugweg maar liefst twee maal de ANWB moest bellen omdat ik ergens strandde mocht de pret niet drukken. Ik had een super gezellig en smakelijke lunch achter de rug om kennis te maken met Menno’s superheroes kookboek van Menno de Koning. Terwijl ik aan het wachten was op de ANWB vermaakte ik mij aan de kant van de weg met Menno’s kookboek vol helden.

Het was prachtig weer dus ik had het eigenlijk best naar mijn zin. Ik had natuurlijk tijdens de lunch al een beetje in het kookboek kunnen bladeren, maar nu kon ik het pas echt goed zien.Dit zijn van die gerechten die we allemaal graag eten. Mijn man noemde het later streetfood en ik werd een beetje geïrriteerd. Dat klinkt op de een of andere manier voor mij niet goed genoeg, het voelt grootser aan, toch zijn het wel gerechten die je in Amerikaanse foodtrucks tegen zou kunnen komen. Zie het als een compliment. Een foodtruck is een mobiel mini-restaurant. De gerechten die zij maken zijn vaak van van hoge kwaliteit en halen je even uit de dagelijkse sleur. Zomaar op straat.


Menno's superheroes kookboek van Menno de Koning

De lunch was in hartje Amsterdam aan een prachtig gedekte lange tafel. Terwijl de gasten binnen druppelde kon ik een beetje rondkijken in de kamer. De stapel boeken had ik al snel gevonden, direct naast de Comicbook drip cake en de kleurige rainbow cookies waar je direct vrolijk van wordt. Het viel voor Menno niet mee om de regie in de keuken los te laten. In plaats van dat hij zelf aan de slag kon waren anderen de lunch aan het voorbereiden met recepten uit zijn boek. Hoe speciaal is dat eigenlijk!Menno heeft zo’n 1,5 jaar aan het boek gewerkt en is door de uitgever helemaal vrij gelaten hoe dit eruit ging zien. De recepten, de bijzondere vormgeving, zelfs het papier dat glimt alsof het uit de jaren 80 komt.


Je ziet het; het is heel erg Menno geworden, geen saaie eenheidsworst maar een en al vrolijkheid in de schappen. Het kookboek is daardoor uitbundiger geworden dan Menno’s bakboek. De pagina’s zijn heel kleurig, colorful cartoons and cartoon fonts, Star Wars, friends, America, Tex Mex, Heroes, drinks, over the top.  Menno’s liefde voor Amerika spat bijna letterlijk van de pagina’s af en ik hou er heel erg van.


Menno's superheroes kookboek van Menno de Koning

Laat je ogen even kris-kras door de inhoud gaan. Het is alsof ik een Amerikaans kookboek open; zo herkenbaar en toch heb ik het meeste nog nooit gemaakt. Raar eigenlijk. Vermoedelijk komt daar spoedig verandering in.Uit Menno’s superheroes: Aangezien dit een kookboek is en over eten gaat, heb ik een aantal superheroes gevraagd om te maken wat ze graag zelf eten. Mensen die ik bewonder om wat ze doen en wie ze zijn. Bekende mensen als Yvette van Boven of minder bekende mensen zoals mijn BFF Elizabeth en mijn moeder. Ik ben heel blij dat ze mij iets van hun superkracht wilden laten zien.

Menno's superheroes kookboek van Menno de Koning

Menno’s superhero’s

Het is alsof Menno zijn vintage fotoboek opent als hij ons laat kennis maken met zijn heroes! Na de introductie blijkt dat ook superheroes ook nog eens heerlijk kunnen koken.

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze gerechten?


Links: JBG hamburger van Julius Jaspers.


Uit Menno’s superheroes over JBG hamburger van Julius: “Ik heb van David Chang geleerd dat het bij hamburgers niet echt gaat om de broodjes. Dat is zeg maar, het transportmiddel. Dus niet teveel brood, geen harde korstjes, dat leidt allemaal af.

Foto midden: van la mama Patrizia of Patsy voor vrienden: Melanzane ripiene oftewel: gevulde aubergines.


Foto rechts: Met Yvette’s bottoms up! is het plotseling zomer. Zij maakte een bijzondere cocktail met onder andere homemade rabarberwodka, en honey-gingerale.


Menno's superheroes kookboek van Menno de Koning

Doe eens gek; hartig en zoet gaat verrassend goed samen! Links: Fried chicken & waffles.  Menno geeft je een paar fijne tips om te zorgen dat je kip goed gekruid is en enorm sappig blijft, want je wilt toch geen droge kip!


Rechts boven: Mac and cheese, een absolute guilty pleasure bij ons thuis.Uit Menno’s superheroes: In Amerika is het op 14 juli Nationale macaroni & cheese day. Ik vier het graag mee maar dan wat vaker in het jaar. Een makkelijker comfortfood is bijna niet te maken.

Menno's superheroes kookboek van Menno de Koning

Uit Menno’s superheroes over dripping drip cakes: “Voor mij is er iets magisch aan deze hoge, perfect gelaagde taarten waar multi-gekleurde chocolade-ganache-drip van afdruipt, of zoals je het in het Engels zo zeggen:”Oozing off the cake”. En dan ook nog eens royaal bedekt met je favoriete lekkernijen als chocolade, koek of snoepjes. Het zou niet misstaan in het sprookje van Hans en Grietje.”

De liefde voor bakken zit heel diep bij Menno. Je zult je echt verbazen over de hoeveelheid ondeugende zoete recepten. Van Tripple C-chili-chocolate-cookies, churros, homemade graham crackers, deep fried oreo’s en apple pie pop tarts.  Maar baas boven baas is het hoofdstuk met 8 dripping tarts. Geen gewone taarten, ze zijn stuk voor stuk over de top!  Amazing!


Menno's superheroes kookboek van Menno de Koning

The sky is the limit!

Tussen de helden en de recepten vind je ook bijzondere dranken en desserts. Sommige zijn heel eenvoudig maar hebben vaak een groots effect.  Bij de shakes op de linker foto valt mijn mond open: wow, de tekst erbij past heel strak: make your own, the sky is the limit! Met links The oreogasm en rechts the salty & sweet ben ik toch een beetje benieuwd waar het jou toe inspireert.Foto rechts onder: Tex Mex taart: de frisse Margarita Lime pie met tequila en één van mijn favoriete ingrediënten: gecondenseerde melk.


Menno's superheroes kookboek van Menno de Koning

Menno’s Superheroes lijkt mij eigenlijk een beetje een soort culinaire kloon van Menno. Het is uitbundig, sprankelend, kleurrijk, personality, spicy, toegankelijk en vooral eetbaar. Lusten we dit niet allemaal, met de nadruk wellicht op een jong publiek? Dit is wat mijn pubers graag willen eten. Niks geen hutspot of boerenkool, maar Buffalo wings, mac and cheese, cheesy nachos met guacomole. Geen kletskoppen maar very rocky road brownies. Geen melk, sinaasappelsap en fanta,  maar root beer float en over de top sweet and salty milkshake.


Vergeet even dat Menno de Koning de beste thuisbakker was van 2014.  The dude kan echt veel meer dan over the top cakes en koeken maken met veel drips, sprinkles, kleur en smaak.


Het is nog niet eerder gebeurd, maar zelfs mijn collega’s vroegen of ik het boek niet een keer kon meenemen. Tuurlijk, als ik hem maar weer snel terug krijg.


Wil je zelf een held worden? vriendschappen zijn vaak culinair met elkaar verwikkeld. Samen eten is zoveel leuker en lekkerder. Kook je eigen superheroes gerechten en nodig je vrienden uit!

Menno’s superheroes kookboek van Menno de Koning

is verkrijgbaar in de boekenwinkel

ISBN: 9789021561547-- DANK --
Graag wil ik Kosmos uitgevers en met name de afdeling Kosmos food van Menno’s superheroes kookboek bedanken voor de super gezellige en smakelijke boekpresentatie, de mogelijkheid een review te schrijven, maar ook om een winactie te houden die gekoppeld wordt aan een lezersinterview.
De fotografie van het boek is van Harold Pereira, the Schlesinger Libary, Radcliffe Institute, Harvard University en Shutterstock.  De art direction en vormgeving door Tein Traniello.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page