top of page

Chocoladecake op zijn Amerikaans


chocoladecake op zijn Amerikaans
Eigenlijk doet het een beetje zeer om af te wijken van tradities. Ik ben opgegroeid met een oer-Hollands cakerecept waarbij je bij ieder ei ook 50 gram suiker, cakemeel en boter gebruikt. Op de een of andere manier kom ik de laatste tijd bij ultieme cakes, steeds uit bij Amerikaanse recepten met olie, baking soda en zure room. Tegenwoordig heb ik zelfs standaard zure room in de koelkast. Dit recept is echt mijn ultieme chocoladecake. Een belangrijke basic, want veel chocoladecakes kunnen soms wat droog smaken.

Chocoladecake kan soms wat droog smaken. Niet bij dit recept en daarom is het een fijne basic! Meer over chocoladecakes en taarten vind je hier.

Een ideaal recept als je geen keukenmachine hebt; een handmixer of zelf flink roeren is voldoende!

Deze chocoladecake is heel zacht. Zacht als fluweel klinkt een beetje overdreven, maar zo smaakt hij wel. Juist omdat de cake zo zacht is, moet je de cake ook rustig behandelen en goed laten afkoelen voordat je het aansnijdt.


Geloof me; het is het wachten waard! Bak deze cake en eet hem samen met anderen.

chocoladecake op zijn Amerikaans

Chocoladecake op zijn Amerikaans

Benodigdheden voor cake van 22 cm

 1. 160 gram bloem

 2. 275 gram fijne suiker

 3. 2 zakjes vanillesuiker of 1 eetlepel vanille extract

 4. 70 gram cacaopoeder

 5. 1,25 theelepel baking soda

 6. 140 ml water

 7. 140 ml zure room

 8. 140 ml zonnebloemolie of arachideolie (pindaolie)

 9. 1,25 theelepel azijn

 10. 2 medium eieren

 11. Snuf zout


chocoladecake op zijn Amerikaans

Zachte Amerikaanse chocoladecake

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden (het lucht oven). Bedek je medium cakeblik van ongeveer 22 cm met bakpapier. Zo krijg je straks zonder problemen je cake uit de vorm.

 2. Zeef in een kom de bloem, het cacaopoeder en de baking soda. Voeg hierbij de fijne suiker, vanillesuiker en het zout. Roer dit even door en voeg de olie, de eieren en de zure room toe. Voeg tot slot de azijn en het water in delen toe. Mix het geheel kort tot het geheel goed gemengd is. Dit volstaat bij dit recept.

 3. Het beslag is erg dun. Prima, zo hoort het! Het komt goed. Het is wel belangrijk dat je deze cake niet in een springvorm bakt, want deze zou kunnen gaan lekken.  Vul je vorm en bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar.

 4. Laat de chocoladecake minimaal een half uur afkoelen in de vorm voor je hem eruit haalt. Geef de cake even wat tijd om te zetten, wat steviger te worden.Oh nee, vind je een chocoladecake saai? Echt niet! Pas het recept eventueel aan met de volgende tips:

Zo maak je de chocoladecake nog lekkerder

 1. Met een beetje lef, vervang je een enkele eetlepels water door bijvoorbeeld Kahlua

 2. Voeg een paar theelepels goede instantkoffie toe voor een chocolade koffie smaak.

 3. Snij de cake na goed afkoelen de cake door de midden en vul je hem voorzichtig met een laagje mooie kersenjam met een vulling van slagroom/mascarponecrème.

 4. Laat een likkebaardende laag ganache over de top langs de zijkanten naar beneden druipen. Lekker!

 5. Tot slot: versier hem eventueel met leuke snoepjes naar de smaak van je kinderen.

 6. Chocolade en chilipeper zijn vriendjes. Na de chocoladesmaak voel je het een heel klein beetje kietelen op je tong.  Probeer het maar eens met een theelepel chilipoeder.

 7. Alle opties staan open. Jij bent de baas!


Gerelateerde posts

Comments