top of page

Glazuur maken


Glazuur maken
Ja, ik weet het. Glazuur maken is toch makkelijk? Dat klopt, maar er is meer mogelijk dan alleen maar suiker mengen met water. Ik geef je nog wat tips en trucks. Ken jij er nog meer foefjes, dan hoor ik het natuurlijk graag van je.

Wat is glazuur

Glazuur is een suikerlaagje op gebak, koekjes, cakes en cupcakes. Het is een eenvoudige manier om snel je baksel te versieren. Glazuur is ook heel handig als plakmiddel. Het vloeibare zoet is ideaal om je kind mee te laten helpen je gebak nog mooier te maken.


Wil je het artikel graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Glazuur als zoete mooie laag, maar ook als heerlijk plakmiddel. Lekker met je kind aan de slag. Maak samen iets moois in de zoete keuken. Ze zullen genieten.


Hoe maak je zelf glazuur voor op taarten cakes en koekjes

Glazuur maken

Benodigdheden:

  1. 100 gram poedersuiker

  2. Ongeveer 1 eetlepel vloeistof (water, vruchtensap, limonade, melk, likeur of ander smaakextract)Roer een beetje vruchtensap of water door het poedersuiker voor glazuur

Maak zelf glazuur en kleur het op een natuurlijke manier

Om glazuur te maken heb je best veel poedersuiker nodig. Sinds ik een koffiemolen heb maal ik altijd mijn eigen poedersuiker. Dit is veel goedkoper en heel eenvoudig om te maken.  Poedersuiker vind je ook in bussen van 250 gram in de supermarkt.


Met dit recept maak je een wat kleine hoeveelheid.  Wil je een grote cake versieren? Maak dan een dubbele hoeveelheid.


Glazuur maken met poedersuiker

Doe het poedersuiker in de glas en voeg voorzichtig de beetje bij beetje vloeistof bij en roer het geheel goed door. Het poedersuiker zal enorm slinken. Door niet in één keer de vloeistof toe te voegen heb je controle over hoe dik je de glazuur wilt hebben.


Zelf poedersuiker maken

Sinds ik een koffiemolen heb (die ik voor alles gebruik behalve koffie malen) maak ik mijn poedersuiker altijd zelf. Door gewoon kristalsuiker een seconde of 10 malen heb je poedersuiker; en zonder antiklontmiddel. Bewaar het goed afgesloten en dan kun je het nog lang goed bewaren.Heb je per ongeluk toch teveel vloeistof toe gevoegd? Geen probleem voeg dan wat poedersuiker toe tot de gewenste dikte.

Glazuur maken

  1. Poedersuiker met water is de eenvoudigste keuze.

  2. Je kunt glazuur kleuren met voedingskleurstof. Zelf kies ik liever voor kleuren met natuurlijke kleurstoffen. Heel handig is om limonadesiroop te gebruiken op natuurlijke basis. Dan heb je vocht en kleur in één keer. Meer weten over natuurlijke kleurstoffen? Je leest het hier.

  3. Wil je een bepaalde smaak toevoegen? Dat kan met smaakstoffen uit de supermarkt. Bijvoorbeeld met amandel, vanille of rumsmaak. Vanille extract kun je zelf maken van vanillestokjes zo’n week of  zes in wodka laten badderen. Maar denk ook eens aan zelfgemaakte aardbeiensap, bramensap, gembersiroop, vlierbloesemsiroop. Misschien kun je er nog meer bedenken. Wat vind jij lekker en heb je in huis?

  4. Smaak en kleur kun je ook toevoegen met dranken en likeur.

  5. Voeg je melk toe? Bedenk dat je glazuur dan minder lang houdbaar zal zijn.


Glazuur een roze, gele of oranje kleur geven

Meng samen met het water 1-2 druppels kleurstof mee om de glazuur een kleur te geven. Gebruik je liever natuurlijke kleurstoffen? Kies voor een roze kleur voor bramen-, bieten- of frambozensap om door het poedersuiker te mengen. Wortelsap kleurt je glazuur licht oranje en voor geel kun je een snufje kurkuma (Koenjit of geelpoeder) gebruiken.
Hoe lang duurt het voordat glazuur hard is

Dit is sterk afhankelijk van hoe dik of dun je de glazuur gemaakt hebt. Glazuur goed laten drogen kan van één of twee uur duren, maar is je glazuur erg dun dan duurt het een stuk langer. De temperatuur en de luchtvochtigheidsgraad bepalen mee hoe snel dit gaat. In de koelkast zal je glazuur iets sneller hard worden.


Glazuur als eetbare lijm

Glazuur maken is een eenvoudige manier om je gebak een prachtige zoet laag te geven of om als eetbare lijm te gebruiken. Waar meng jij je poedersuiker mee en hoe beviel jouw persoonlijke glazuur?

Gerelateerde posts

Kommentarer


bottom of page