Meringue sandwich koekjes van restjes eiwit


Meringue sandwich koekjes met restjes eiwit

Heb je ook wel eens eiwitten over en vind je het zonde om ze weg te gooien. Met relatief weinig moeite kun je er de lekkerste en mooiste meringues van maken. Kleine of grote meringues, een Pavlova, gekleurde meringues of met fruit in eetbare schaaltjes.

In de supermarkt zag ik kleine meringues liggen die er zo schattig uitzagen. Handig om op voorraad te hebben om taarten en desserts te versieren dacht ik. Ook leuk om sandwiches van te maken, bedacht ik toen ze klaar waren en ik vanillecrème over had. Meringue sandwich koekjes van restjes eiwit; zo makkelijk!


Chewy meringues of droge meringues zodat je ze lang kunt bewaren?

Het allelekkerst vind ik meringues die nog een beetje chewy zijn; dan is het beter om ze niet te lang te bakken. Wil je echter meringues langurig bewaren, dan moet al het vocht uit tot de eiwitten de volledig droog zijn. Ook een optie is natuurlijk om een deel eerder uit de oven te helen en te bewaren en de rest wat langer te bakken. Net wat je zelf graag hebt.

Wil je graag je meringues wit houden met het bakken? Bak ze dan op een lage temperatuur.

Witte meringues bak je in een hete lucht oven op 80 graden. Of bij een oven met boven en onder warmte op 95-100 graden.



witte meringues bakken op lage temperatuur


Meringue sandwich koekjes van restjes eiwit

Met slecht een paar eiwitten kun je al een heleboel kleine koekjes bakken. 

Benodigdheden: 

  1. 3 eiwitten

  2. 100 gram fijne suiker

  3. 100 gram poedersuiker (ik maal suiker in een koffiemolen tot poedersuiker)

  4. snufje zout

Voor de vulling:

  1. 1/3 recept van de vanille (boter) crème of chocolade botercrème of

  2. 1/3 recept van ganache met chocolade naar keuze of

  3. toefje nutellapasta

Ook nodig: 

  1. Spuitzakje met een mooi spuitmondje.

  2. Voor de vulling kun je ook een snoepzakje gebruiken waar je een puntje van de onderkant vanaf knipt.



Vulling op koekje spuiten

Zo maak je deze meringue sandwich koekjes van restjes eiwit

Klop de eiwitten in de kom stijf. Zorg ervoor dat de kom en de kloppers vetvrij zijn anders worden de eiwitten niet stijf. Voeg tijdens het kloppen steeds een beetje fijne suiker toe. Als de eiwitten volledig stijf zijn, kun je het poedersuiker er doorheen spatelen en is het tijd om toeven te spuiten.



Verwarm de oven voor op 80 graden indien je hete lucht gebruikt of op 100 graden met boven en onder warmte. Vul je spuitzak en spuit toefjes naar eigen wens. Bak de meringues ongeveer 60-75 minuten in de oven als je ze graag chewy wilt (proeven is weten!) of 3 uur als je zeker wilt weten dat je meringues droog zijn gebakken en je ze langdurig wilt bewaren. Ook hier geldt: proef je meringues, dan weet je of ze voldoende chewy of droog gebakken zijn.


Meringue sandwich koekjes met restjes eiwit

Vul je meringuekoekjes vlak voor het opdienen om zeker te weten dat ze niet zacht worden.


Bewaar je meringues goed afgesloten in een trommel. Wil je graag sandwiches maken van de eiwitkoekjes? Doe dit niet te lang voordat je gaat eten. Vullingen bevatten vocht en hierdoor word je meringue iets zachter. Bewaar je vulling in een spuitzakje en spuit vlak voor het opdienen de aan elkaar. Dit is echt zo gedaan en is weinig moeite.

Zo lekker en zo weinig werk. Eet smakelijk!

Heb je deze heerlijke koekjes gebakken en wil je een foto delen? Dit kan bij de foto bij dit artikel op Pinterest.

#koekjes

0 opmerkingen

Gerelateerde posts