top of page

Vegan aardbeien meringue harten koekjes


Vegan aardbeien meringue harten koekjes

Sinds ik weet dat je van het vocht van kikkererwten o.a. meringues kunt bakken, vind ik het zo zonde om het vocht door de gootsteen weg te spoelen. Omdat deze techniek, die overigens aquafaba heet, onlangs ook in Heel Holland bakt te zien was, wilde ik je een variatie laten zien die je zelf ook kunt maken. De vegan aardbeien meringue harten koekjes smaakten lekker zomers naar aardbeien en zijn gekleurd met een natuurlijke kleurstof.

Bakken met het vocht van kikkererwten oftewel aquafaba

Dit weekend bakte ik heerlijke crackers met kikkererwten als hoofdingrediënt en had ik zo’n 200 ml vocht over. Na het bakken van een hartig recept, kon ik nu ook zoet aan de slag. Omdat je met het vocht van 1 klein blikje kikkererwten een mega grote trommel vol kunt maken, besloot ik te kijken wat de collega’s ervan zouden vinden.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Lust je er eentje? ……   Oh lekker zeg! Weet je waar ze van zijn gemaakt? Oei, dan toch maar niet, dat hoorde ik toch best nog regelmatig.  Het is even wennen dat je met het vocht van kikkererwten zo geweldig kunt bakken. Het is plantaardig; niks raars toch? Gelukkig ging de trommel bijna leeg weer mee naar huis.

Love is in the air kan natuurlijk het hele jaar, maar zo rond Valentijnsdag zijn deze meringue hartjes extra leuk. De koekjes zijn roze gekleurd met natuurlijke kleurstoffen. Zelf heb ik kleurstof van Scrap cooking, maar bietenpoeder zal ook goed werken of een enkele druppel kleurstof. Als smaakmaker gebruikt ik gemalen gevriesdroogde aardbeien van AH en deze vond ik meer smaak geven dan ik had durven hopen; lekker zeg!


Het vocht van kikkererwten opkloppen oftewel aquafaba

Vegan aardbeien meringue harten koekjes

Benodigdheden voor 25-30 koekjes

 1. vocht van een klein blikje kikkererwten (200 ml)

 2. fijne suiker; evenveel als het gewicht van het vocht (dan ook 200 gram)

 3. halve theelepel natuurlijke kleurstof (bij gewone kleurstof is een enkele druppel waarschijnlijk al genoeg)

 4. 1 eetlepel aardbeienpoeder (gemalen van gevriesdroogde aardbeien) een druppel aardbeienextract

Ook nodig: 

 1. Spuitzak

 2. mooi spuitmondje

 3. eventueel sprinkles die temperatuur bestendig zijn


Door de koekjes langer te drogen in de oven zullen ze langer houdbaar zijn
Vegan aardbeien meringue harten koekjes

Vegan aardbeien meringue harten koekjes


 1. Weeg het vocht van de kikkererwten en weeg dezelfde hoeveelheid aan fijne suiker. Klop het vocht met een keukenmachine zo’n 8-10 minuten goed stevig. Voeg na enkele minuten beetje bij beetje de suiker toe.

 2. Verwarm de oven voor op 80 graden indien je een hete lucht oven hebt of op 100 graden bij een oven met onder- en bovenwarmte.

 3. Maal de gevriesdroogde aardbeien fijn (dit doe ik altijd in mijn koffiemolen) en voeg als het opgeklopte vocht van kikkererwten bijna klaar is de kleur en smaakstoffen mee.

 4. Door te bakken op een lage temperatuur blijft de kleur mooi.

 5. Zowel eiwit of het vocht van kikkererwten als de natuurlijke kleurstoffen kunnen niet goed tegen hitte. Daarom bak ik liever langer op een lage temperatuur dan kort op een hoge.

 6. Vul je spuitzak en spuit hartjes op een vel bakpapier. Natuurlijk kun je ook wat anders spuiten. Zelf spoot ik ook nog roosjes en kleine toefjes. Strooi eventueel spinkles over de koekjes en bak de koekjes in 3-4 uur droog.

 7. Na 2,5 uur draaide ik mijn koekjes om, zodat ook de onderkant goed kon drogen.


Belangrijk! Bewaar de vegan meringues goed afgesloten in een trommel. Doe je dit niet, dan zal het vocht uit de lucht je koekjes vochtig maken.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page