top of page

Mini boterkoeken bakken


Mini boterkoeken
Het nadeel van een bakblog is dat je recepten eigenlijk niet nog een keer wilt maken, maar dat het leuker is om iets nieuws wilt uitproberen. Boterkoek, die staat misschien wel in de top 10 van meest populaire traktatie bij ons in huis en ik hoor dan ook vaker verzoekjes om boterkoek te maken. Oke, ditmaal gaf ik toe en ging aan de slag. Maar ik besloot om een om mini boterkoeken te maken, net wat anders dan de grote broer.

Een grote koek ziet er gezellig uit; je snijdt hem en stukken om uit te delen. Kleine varianten op taarten hebben weer wat anders; de koek is helemaal voor jou. Meerdere eenpersoonsporties, koeken, cupcake of taartjes samen kunnen er ook heel aantrekkelijk uitzien. Tijd om deze mini boterkoeken te gaan bakken.

Kinderen in de keuken, deze koeken kun je ook maken in een cupcakevorm. Een leuk klusje met de kinderen en veel blije gezichten na afloop

Boterkoek is een van de makkelijkste recepten. Eén grote koek is wel iets sneller om te maken dan de kleine vormen. Je kunt de koeken maken in kook- en bakringen, maar het lukt ook goed in een cupcakevorm. Bak je ze in de cupcakevorm, vergeet dan niet onderin een klein rondje bakpapiertje te plaatsen en de vorm goed in te vetten en te bestrooien met wat bloem. Zo weet je zeker dat de koek goed uit de vorm komt.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Zelf gebruikte ik bakringen. Ik heb er verschillende soorten. Ik had verwacht dat de lage vormen het beste zouden bakken, maar de iets hogere ringen bakten beter en lieten makkelijker los. Wellicht zoekt de koekt toch wat houvast om naar boven te klimmen tijdens het bakken en dat lukt bij de lage vormen niet.

kook- en bakringen om koeken mee te bakken
Mini boterkoeken bakken

Mini boterkoeken bakken

Benodigdheden voor ongeveer 12 stuks van van 6 cm:

 1. 240 gram boter op kamertemperatuur

 2. 240 gram bloem

 3. 70 gram suiker

 4. 70 gram witte basterdsuiker

 5. 2 zakjes vanillesuiker

 6. snuf zout (3-4 gram)

Lekker voor bovenop:

 1. of 1 eiwit, een theelepel suiker en 40 gram geschaafde amandelen

 2. of 1 losgeklopt ei

Mini boterkoeken

Mini boterkoeken maken

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden met hete lucht of op 190 graden met boven- en onderwarmte.

 2. Smeer de zijkanten van je ringen of het cupcake-bakblik in met boter en strooi een dun laagje bloem hier overheen. Gebruik je een cupcake-bakvorm, bedek de onderkant dan met kleine rondjes van bakpapier.

 3. Meng de boter en de suiker door elkaar, voeg het zout en de gezeefde bloem toe. Maak een bal van het deeg en laat het een half uur in de koelkast rusten.

 4. Vul je bakringen of bakblik met het deeg. Bij klassieke boterkoek trek je nu strepen met een vork en smeer je de bovenkant in met een geklutst ei, om het vervolgens weer een half uur te laten rusten. Na een half uur smeer je het nogmaals in met ei en bak je de boterkoek af. Zelf heb ik geen strepen getrokken met ene vork maar eiwit gemengd met suiker en hier de geschaafde amandelen door gemengd. Hiermee bedekte ik de koeken.

 5. Bak de koeken in ongeveer 17-18 minuten gaar. Liever niet te lang, want anders worden de koeken te stevig en mis je die boterkoek-bite die juist zo lekker is.


Mini boterkoeken

Bewaar je koeken in een goed afgesloten trommel.

Gerelateerde posts

Comments