Boterkoek een recept van Cees Holtkamp

Boterkoek een recept van Cees Holtkamp
Boterkoek een recept van Cees Holtkamp
De lekkerste boterkoek maar je gewoon zelf met dit eenvoudige recept van Cees Holtkamp. De meester van gewoon lekker bakken met vaak een wat nostalgische oorsprong. Boterkoek een recept van Cees Holtkamp is een fijn basisrecept. Geweldig lekker en zo gemakkelijk om te maken. Natuurlijk kun je boterkoek “uit een pakje” maken, maar dat smaakt niet eens naar boterkoek en laten we eerlijk wezen. Met dit recept is je boterkoek zelfs sneller klaar dan uit pakjes en zakjes.

Voortaan ga je wel naar de supermarkt voor boterkoek. Juist om boter en suiker te halen. Laat dat kant en klaar pakje maar liggen!
Boterkoek

In de klassieker “De Banketbakker” van Cees Holtkamp, vertelt Cees hoe je eenvoudig deze boterkoek kunt maken. Het is een geweldig boek vol veelal Hollandse Basics met korte, maar duidelijke recepten-taal. Zelf vind ik het wel jammer dat er niet zoveel foto’s in staan. Maar ja, in veel studieboeken staan nu eenmaal niet veel foto’s. Het is echt een van mijn favoriete en bakboeken.

Boterkoek een recept van Cees Holtkamp
Boterkoek een recept van Cees Holtkamp

Boterkoek een recept van Cees Holtkamp

Voor een springvorm van 24 cm

Benodigdheden:

 1. 300 gram boter

 2. 100 gram kristalsuiker

 3. 100 gram witte basterdsuiker

 4. snufje zout

 5. 300 gram bloem

 6. los geklopt ei om de boterkoek te bestrijken

boterkoek

Zo maak je Boterkoek een recept van Cees Holtkamp

 1. Meng de boter, de 2 soorten suiker, en het zout door elkaar. Kneed hierna de bloem er doorheen totdat het stevig aanvoelt. Maak een samenhangende bal en verpak deze in de plastic folie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

 2. Druk het deeg in de springvorm. Ik gebruikte een springvorm van 24 cm. Bij een ronde vorm moet je taartstukken snijden, bij een vierkante vorm snij je blokjes.

 3. Bestrijk het deeg met het ei en laat het deeg nog een half uur rusten. In het boek staat niet of dat in de koelkast is, maar dat heb ik wel gedaan.

 4. Verwarm op tijd de oven voor op 180 graden bij een hete lucht oven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 5. Bestrijk het deeg nogmaals met het ei en trek nu ruitjes met een vork. Ik gebruikte een taartvorkje omdat de drie tandjes een leuk effect geven.

 6. De koek mag niet uitlopen. Is je vorm te groot, bouw dan een muurtje van bakpapier.

 7. Bak de boterkoek in 20 minuten tot de boterkoek goudbruin is. Zorg ervoor dat de koek niet te donker wordt. Iedere oven is anders, kijk na ongeveer 17 minuten in de oven hoe je boterkoek eruit ziet!

 8. Laat de boterkoek in de vorm zitten tot hij afgekoeld is, anders breekt de koek.

boterkoek

Verse boterkoek, romig met zo’n lekker korstje. Is er iets lekkerders?


De banketbakker van de beste bakker van Nederland Cees Holtkamp, is een boek dat ik steeds weer uit de kast moet halen. Er staan zoveel goede basics in. Dit recept is er een goed voorbeeld van.

Dit is de nieuwe versie van het boek dat ik thuis heb.


Boterkoek

Dit blog heeft nieuwe foto’s. Deze oude foto mag onderaan rusten.


#koek #OudHollands

0 opmerkingen

Gerelateerde posts