top of page

Boterkoek een recept van Cees Holtkamp

Boterkoek een recept van Cees Holtkamp
De lekkerste boterkoek maar je gewoon zelf met dit eenvoudige recept van Cees Holtkamp. De meester van gewoon lekker bakken met vaak een wat nostalgische oorsprong. Boterkoek een recept van Cees Holtkamp is een fijn basisrecept. Geweldig lekker en zo gemakkelijk om te maken. Natuurlijk kun je boterkoek “uit een pakje” maken, maar dat smaakt niet eens naar boterkoek en laten we eerlijk wezen. Met dit recept is je boterkoek zelfs sneller klaar dan uit pakjes en zakjes.

Is boterkoek typisch Nederlands?

Zeker, geen andere landen hebben een koek die lijkt op onze boterkoek.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Voortaan ga je wel naar de supermarkt voor boterkoek. Juist om boter en suiker te halen. Laat dat kant en klaar pakje maar liggen!


Boterkoek een recept van Cees Holtkamp

Boterkoek een recept van Cees Holtkamp

Benodigdheden Voor een springvorm van 24 cm:

 1. 300 gram boter

 2. 100 gram kristalsuiker

 3. 100 gram witte basterdsuiker

 4. Snufje zout

 5. 300 gram bloem

 6. Los geklopt ei om de boterkoek te bestrijkenSmeer het geklutste ei over de boterkoek

Boterkoek een recept van Cees Holtkamp

 1. Meng de boter, de 2 soorten suiker, en het zout door elkaar. Kneed hierna de bloem er doorheen totdat het stevig aanvoelt. Maak een samenhangende bal en verpak deze in de plastic folie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

 2. Druk het deeg in de springvorm. Ik gebruikte een springvorm van 24 cm. Bij een ronde vorm moet je taartstukken snijden, bij een vierkante vorm snij je blokjes.

 3. Bestrijk het deeg met het ei en laat het deeg nog een half uur rusten. In het boek staat niet of dat in de koelkast is, maar dat heb ik wel gedaan.

 4. Verwarm op tijd de oven voor op 180 graden bij een hete lucht oven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 5. Bestrijk het deeg nogmaals met het ei en trek nu ruitjes met een vork. Ik gebruikte een taartvorkje omdat de drie tandjes een leuk effect geven.

 6. De koek mag niet uitlopen. Is je vorm te groot, bouw dan een muurtje van bakpapier.

 7. Bak de boterkoek in 20 minuten tot de boterkoek goudbruin is. Zorg ervoor dat de koek niet te donker wordt. Iedere oven is anders, kijk na ongeveer 17 minuten in de oven hoe je boterkoek eruit ziet!

 8. Laat de boterkoek in de vorm zitten tot hij afgekoeld is, anders breekt de koek.Boterkoek een recept van Cees Holtkamp

Hoe weet je of je boterkoek gaar is?

De bovenkant is prachtig goudbruin. De koek zelf zal zacht zijn omdat al de boter is gesmolten. De koek zal dus heel zacht zijn. Laat de koek ook goed afkoelen in de vorm en snij hem pas aan als hij goed stevig is geworden.


Boterkoek bewaren en invriezen

Goed verpakt blijft boterkoek een kleine week goed in de koelkast. Maar vers is natuurlijk het lekkerst. Wil je de koek voor later bewaren? Boterkoek kun je tot 3 maanden bewaren in de diepvries.


Boterkoek een recept van Cees Holtkamp, een boterkoek romig met zo’n lekker korstje. Is er iets lekkerders als verse boterkoek?
De banketbakker van de beste bakker van Nederland Cees Holtkamp, is een boek dat ik steeds weer uit de kast moet halen. Er staan zoveel goede basics in. Dit recept is er een goed voorbeeld van.

Boterkoek
Dit blog heeft nieuwe foto’s. Deze oude foto mag onderaan rusten.

Gerelateerde posts

2 comentários


Membro desconhecido
06 de jun. de 2023

welke soort bloem wordt er gebruikt bij de Hollandse Boterkoek is dit, Patentbloem of Zeeuwse Bloem?

Curtir
Membro desconhecido
08 de jun. de 2023
Respondendo a

Hoi Rudolph,

Het is een recept van Cees Holtkamp en Cees spreek alleen over bloem. Zelf gebruik ik patentbloem, omdat dit makkelijker verkrijgbaar is, thuis altijd op voorraad. De koek is heerlijk! Groetjes Carola

Curtir
bottom of page