Boterkoek met karamel
top of page

Boterkoek met karamel

Boterkoek met karamel
Een boterkoek vind ik één van de lekkerste oud Hollandse recepten. Het basisrecept voldoet zeker hoor; wat een topper, maar soms, soms wil je toch eens wat anders. Het was al een tijdje gelukt om van dat ene zakje met karamels af te blijven. Nu kwamen ze tevoorschijn; het leek me zo lekker om ze te verwerken in een boterkoek. Boterkoek met karamel; soms een hapje boterkoek en hier en daar proef je dan de zachte smaak van karamel.

Boterkoek; een echt Hollands product en zo makkelijk om te maken

Hoe boterkoek smaakt hoef ik denk ik vast niet uit te leggen. Een boterkoek maken is heel eenvoudig en is heel snel klaar. Boterkoek laat zich goed delen; je kunt er 8 stukken van snijden, maar ook 16, net wat je zelf wilt.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Duw de stukjes karamel in de boterkoek

Boterkoek met karamel

Benodigdheden voor een springvorm van 23 cm:

  1. 300 roomboter

  2. 80 gram suiker

  3. 80 gram witte basterdsuiker

  4. 300 gram bloem

  5. Snuf zout

  6. Ongeveer 150 gram karamels in vieren gesneden


Boterkoek met karamel

Boterkoek met karamel

  1. Kneed de boter met de suikers en het zout door elkaar, voeg de bloem toe tot het goed gemengd is. Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.

  2. Snij de karamels in 4 stukjes.

  3. Bedek je bakvorm met bakpapier, zo weet je zeker dat de boterkoek straks goed uit de bakvorm komt. Verdeel na een uur het deeg in de bakvorm.

  4. Rangschik de stukjes karamel naar wens in het deeg. Zelf begon ik het midden en vormde een spiraal naar buiten toe.

  5. Verwarm de oven voor op 180 graden bij een hete lucht oven en op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  6. Smeer na een half uur de bovenkant voor een tweede keer in met ei en bak de boterkoek met karamel vervolgens goudbruin in ongeveer 18-20 minuten.

  7. Laat de koek goed afkoelen voor je hem aansnijdt! De boter moet weer stevig worden.


Op een boterkoek trek je normaal ruitjes met een vork. Dit is handig omdat het ei dan op zijn plek blijft zitten. Om die reden trok ik met een vork kleine streepjes tussen de spiraal door, zodat ook op deze koek het ei blijft zitten. Smeer de bovenkant in met een geklutst ei en zet het opnieuw terug in de koelkast.

Makkelijke recept voor boterkoek

Diameter

Een Hollandse boterkoek is rond, maar je kunt hem als je dat liever wilt ook bakken in een vorm van 20 x 20 cm.


Boterkoek met karamel

Gerelateerde posts

bottom of page