top of page

Mosterdsoep maken


Mosterdsoep maken
Vroeger maakte ik regelmatig mosterdsoep, maar toen de kinderen nog klein waren was die smaak een beetje te pittig. Inmiddels zijn we denk ik ingehaald wat betreft kruidig eten. Tijd om een lekker ouderwets recept tevoorschijn te toveren van mosterdsoep.


Vroeger maakten we groene mosterd soep met Maille mosterd met kruiden. Helaas bestaat deze mosterd niet meer, maar wat zou er gebeuren als je een handje groene kruiden mee pureert door de soep?

Tip: Lekker; vervang 1 dl van water door droge witte wijn!


Mosterdsoep maken

Benodigdheden:

 1. 1/2 prei of een kleine ui of sjalotje

 2. teen knoflook

 3. eetlepel olijfolie of boter

 4. 25 gram bloem

 5. 250 ml water

 6. 250 ml melk

 7. 100 ml slagroom

 8. 2-3 eetlepels grove mosterd met mosterdzaadjes (proef!)

 9. 1/2 – 1 theelepel pittige Franse mosterd (proef!)

 10. 1,5 bouillonblokje (groot blokje)

 11. Enkele takjes peterselie


Mosterdsoep maken

Mosterdsoep maken

 1. De mosterdsoep is niet moeilijk en kun je het beste maken vlak voor opdienen. Maak je de soep eerder, koel hem dan snel af en hou het deksel op de pan zodat de soep niet indikt.

 2. Bak de fijn gesneden prei of de kleine ui met de teen knoflook in de olijfolie tot het zacht is.

 3. Voeg de melk, het water (of eventueel een deel witte wijn) toe met de bouillonblokjes en breng het tegen de kook aan. Doe de bloem ondertussen in een glas en voeg hier een paar eetlepels koud water toe. Roer het goed door en laat het bloempapje wennen aan de warmte door steeds een eetlepel warme soep toe te voegen. Als je ongeveer 5-6 eetlepels door het papje hebt geroerd mag het bij de soep.

 4. Roer het geheel goed door zodat er geen klontjes ontstaan. Mocht er plots iets mis gaan, dan zou je eventueel je soep kunnen pureren met de staafmixer of blender.

 5. Voeg de slagroom toe en breng de soep op smaak met de de mosterd. Dit is erg persoonlijk, daarbij is de ene mosterd veel sterker dan de andere. Zelf vind ik het leuk om grove mosterd te gebruiken als basis. De mosterdzaadjes geven een lekkere bite tijdens het eten. Omdat deze mosterd niet zo sterk was, voegde ik nog wat pittigere Franse mosterd toe.

 6. Voeg eventueel vlak voor opdienen wat fijn gesneden peterselie of andere groene kruiden toe.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page