top of page

Soepfondue; maak je eigen goed gevulde soep


Soepfondue maak je eigen goed gevulde soep
Een paar jaar geleden zat ik in een wachtkamer te wachten op mijn zoon die voor een behandeling binnen was. Een beetje verveeld zat ik tussen de folders te neuzen toen ik een klein foldertje tegenkwam over een soepfondue maken voor kinderen. Het zal waarschijnlijk een folder zijn geweest van een soepmerk, maar het merk ben ik inmiddels vergeten (kan het Knorr zijn, de folder was groen). Het idee in de folder was, dat je met een soepfondue op een speelse wijze je kinderen op een gezellig manier een hoop vitaminen kan laten eten: Soepfondue; maak je eigen goed gevulde soep!

Als we dan toch soep eten, waarom maken we er geen feestje van en houden een soepfondue?

Wat leuk dacht ik, we eten thuis eigenlijk best vaak een flinke pan soep, waarom maken we er geen feestje van? Een soepfondue betekent voor ons thuis inmiddels een grote pan basissoep, bijvoorbeeld een rijke tomatensoep, met allemaal kleine schaaltjes om de pan heen met lekkere ingrediënten die je in de soep kunt doen. Iedereen kan zijn soep een upgrade geven naar eigen smaak.


Laat je kinderen of gasten eventueel zelf suggesties doen wat zij lekker vinden en helpen bij het klaar maken. Met een soepfondue; maak je eigen goed gevulde soep. Je zult zien dat er dan heel goed gegeten wordt. Als moeder is dat toch een fijne bijkomstigheid; je wilt dat je kinderen graag gezond eten en veel vitaminen binnen krijgen.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Soepfondue maak je eigen goed gevulde soep

Koken in een pan van keramiek

Ik ging op zoek naar een mooie pan op tafel; echt een blikvanger. Bij het grote online warenhuis fonQ, mocht ik een exemplaar uitzoeken. Dat is best nog wel een klusje om de juiste pan te vinden tussen zoveel verschillende soorten! Wat zocht ik eigenlijk, van welk materiaal en hoe groot moest de pan zijn?


Je hebt pannen van aluminium, van edelstaal, van emaille, van koper of gietijzer, het zijn er zo veel! Veel materialen ken ik wel als pan, maar mijn oog is eigenlijk nog nooit op een pan van keramiek gevallen. Het was ook de naam van de pan, New Vintage, die mijn aandacht trok!

De New Vintage pan is een exemplaar de collectie van BK. Het is een oud model pan, in een nieuw jasje. Pannen van BK zijn mij met de paplepel ingegoten, omdat mijn moeder ook altijd met deze pannen kookte. Die herinnering aan vroeger, maakt het voor mij nog meer bijzonder om uit het assortiment van deze Oud Hollandse pannenfabrikant te kiezen. Hoewel de bijzondere pan van keramiek is, kun je er gewoon mee koken op een gasfornuis, als je zorgt dat vlam niet groter is dan de onderkant van de pan. Zelf zou ik hem hier niet echt voor gebruiken, maar het kan wel. De pan mag ook in de oven, dus wat dacht je ervan om in de pan een lekker knapperig No Knead bread te bakken?


Knapperig brood zonder kneden, wordt gebakken in een “oven in een oven” oftewel in een pan in de oven. Meer weten over No Knead broden, je vindt het hier.

Zelf tomatensoep maken

Kies voor een soep naar eigen smaak, zonder poespas erin, dan kun je hem aan tafel upgraden


Bij een soepfondue vind ik het zelf leuk om een soep in één kleur te maken omdat het er een beetje saai uit ziet. Dit verhoogt de pret om behalve smaak ook visueel aan de slag te gaan en je soep zo lekker mogelijk te maken. Zelf vind ik een rode of oranje soep het mooist maar leef je uit, jij organiseert een soepfondue naar eigen keuze.


Mijn kinderen zijn inmiddels al een aantal soepfondues ouder geworden en wilden niet meer allemaal aan tafel voor de foto. En dus nodigde ik mijn oudste zus Sandra uit die altijd heel graag bijschuift aan tafel. Als ik eerlijk ben hebben wij vrienden en familie ook altijd liever aan tafel, als op de bank. Aan tafel zit je dichter bij elkaar, je bent lekker aan het eten en dat vind ik wel zo gezellig.


Soepfondue maak je eigen goed gevulde soep

Soepfondue; maak je eigen goed gevulde soep

Benodigdheden voor 4 personen:

 1. Ongeveer 1,5 liter soep, bijvoorbeeld deze lekkere tomatensoep

 2. Ideeën waarmee je de soep kunt versieren, of kies ingrediënten naar eigen smaak

 3. Bonen als kidneybonen, kikkererwten

 4. Croutons

 5. Spekjes of blokjes ham

 6. Kleine homemade gehaktballetjes

 7. Stukjes tomaat of paprika

 8. Mozzarella balletjes of geraspte kaas

 9. Mais

 10. Gefrituurde uitjes

 11. Kleine stukje gerookte kip

 12. Crème fraîche of room voor in de soep

 13. Groene kruiden als peterselie, basilicum en koriander

Lekker voor erbij:

 1. Stokbrood, ciabatta of stukken Turks brood

 2. Olijven

 3. Guacamole

 4. Zelfgemaakte kruidenboter

 5. Tapenade

Soepfondue maak je eigen goed gevulde soep

Tips voor aan tafel

 1. Maak het gezellig en schenk drinken in champagneglazen. Je hoeft niet perse alcohol te serveren, water met bubbels en een paar frambozen (uit de diepvries) ziet er ook mooi uit!

 2. Dek de tafel met een tafelkleed. Heb je geen tafelkleed? Een laken voldoet ook!

 3. Een placemat onder je soepkom zorgt ervoor dat je minder kans hebt op moeilijke uitwasbare vlekken op je tafelkleed.

 4. Bij volwassen kun je gezellig kaarsjes op tafel plaatsen. Bij kinderen is dit iets moeilijker, maar kerstlampjes op een batterij kunnen ook veel sfeer geven

 5. Waarom alleen een soepfondue in de winter? In de zomer is soepfondue of een kaasfondue ook heerlijk. Bijvoorbeeld in de tuin onder een parasol!

 6. Laat je kinderen meehelpen de soepfondue voor te bereiden, kinderen gaan daardoor vaak beter eten.

 7. Indien je denkt dat je tafelgasten rustig aan tafel blijven zitten, kun je de soep ook op een rechaud plaatsen, zodat de soep wat langer warm blijft.

Soepfondue maak je eigen goed gevulde soep
Tip voor de dag erna: Plan een maaltijd waarin je de restjes groente die je overhoudt; bijvoorbeeld een lasagne of een maaltijdsalade.

Zoveel vragen

Zelf had ik allerlei vragen over de pan. Hoe kun je de new vintage pan gebruiken op het gasfornuis, mag de pan in de oven of magnetron, hoe is de pan afgewerkt en heeft de pan garantie? Ik vond antwoorden op deze vragen op de website van BK.


Dit artikel is een samenwerking met fonQ.
Meer weten? Lees hier mijn disclaimer


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page