top of page

Natuurlijk lekker bakken van Monique van der Vloed


Natuurlijk lekker bakken van Monique van der Vloed
Natuurlijk lekker bakken? Voor Monique van der Vloed is betekend het bakken zonder gluten, geraffineerde suiker, of koemelk. maar met natuurlijke ingrediënten.  Monique noemt dit meukvrij bakken.

Meukvrij? Ja, het woord “meuk” is wat Monique uitriep toen ze net was begonnen. Daarmee bedoelde ze dat iets rommel was of als dat er veel kunstmatigheden in het voedsel zaten. 


En grappig, ik heb woord inmiddels vaker gehoord.  Zou dat komen omdat Monique van der Vloed enorm populair is? Ze heeft veel fans op haar Facebookpagina Dat maken we natuurlijk lekker zelf die haar boodschap meukvrij eten graag overdragen.


Tijd voor Monique om na al het gebak showen op haar site nu echt een eigen bakboek te presenteren: Natuurlijk lekker bakken.


Natuurlijk lekker bakken van Monique van der Vloed

Samen lekker bakken met Monique van der Vloed

Op 31 oktober was het dan eindelijk zover voor Monique: De boekpresentatie van haar boek waar ze al zo’n tijd hard aan gewerkt heeft. Wat leuk, ik was ook uitgenodigd en dat in mijn favoriete kookwinkel; Het kookpunt in Rotterdam. Hier vonden overigens ook de fotosessies plaats die je kunt bewonderen in Natuurlijk lekker bakken.


Monique vertelde wat haar gedreven heeft tot het schrijven van een boek zonder onzin. Snoepen wordt gewoon gezond eten. De dag voor de presentatie heeft Monique veel tijd doorgebracht in haar minikeukentje om het ons te laten proeven wat haar boek inhoud. Er stond een tafel klaar met allemaal hartige en zoete koekjes. En de gasten………  mochten proeven.


Ook voor Monique is het een raadsel dat gelukt is om al die 400 recepten thuis in haar minikeukentje te ontwikkelen.

Rechts boven: Joke, de moeder van Monique. Speciaal voor haar moeder Joke bedacht Monique de taart: Joke’s taart waar veel van haar moeders favoriete ingrediënten in verwerkt zijn.

Het recept voor Joke’s taart kun je vinden in Natuurlijk lekker bakken.


Natuurlijk lekker bakken van Monique van der Vloed

In de supermarkt, maar ook bij de bakker kun je als je wilt leven zonder gluten, suiker en lactose eigenlijk niet meer terecht. Maar om dan meteen door alle lekkere baksels een streep te zetten? Je zult zelf creatief in de keuken aan de slag moeten. Maar hoe maak je van standaard recepten een versie die gezonder is?


Monique heeft talent om gewone recepten te vertalen in gezonde varianten. Daarbij maakt ze dankbaar gebruik van de vele soorten meel en natuurlijke suikers en soms andere verrassende natuurlijke ingrediënten.


Natuurlijk lekker bakken heeft een lekkere stevige kaft en mooi glimmende pagina’s.  Meteen na de introductie van het boek overvalt Monique je met haar 400 recepten van koekjes, cakes, cupcakes, taarten en andere zoete en hartige baksels.


Achterin het boek vind je: Bakken is weten. Bij traditioneel bakken zijn keuzes aan meel vaak niet meer dan bloem, volkorenbloem of zelfrijzend bakmeel. In natuurlijk bakken heb je echt een ruime keuze aan veel verschillende soorten meel. Monique vertelt tevens hoe je zelf een melenmix kunt maken of je eigen meel kunt malen. Gewoon thuis met een klein koffiemolentje!


Maar Monique vertelt je ook alles over bakpoeders, gist en andere middelen om je baksels te laten rijzen zonder dat er gluten in je meel zit.

Een belangrijk gedeelte vertelt je alles over het gebruik van natuurlijke suikers.

Tip: ook op haar website geeft Monique je heel veel informatie, tips en een uitgebreide begrippenlijst!


Natuurlijk lekker bakken van Monique van der Vloed

Ik neem je mee in de wereld van gezond snoepen.  De linker Wally heb ik mogen proeven en vond ik heerlijk.


Rechts boven: Appelzoentjes, Tuttifrutti chip koekjes en zandkoekjes.


Rechts onder: Kerrie-ui koekjes. Misschien wel lekker als hartig hapje bij een high tea of een borrel?


Natuurlijk lekker bakken van Monique van der Vloed

Monique bakt ook volgens Oud Hollandse traditie


links boven: Mergpijpen

Rechts boven: stroopwafels


Links onder: Speculaas molens en Rechts onder: Vlaardingse ijzerkoekjes, oei die vind ik altijd zo heerlijk.


Natuurlijk lekker bakken van Monique van der Vloed

De pagina’s zijn lekker duidelijk geschreven met grote vaak kleurrijke foto’s.


Natuurlijk lekker bakken van Monique van der Vloed

Taart eten vind ik altijd zo feestelijk. Ook als je meukvrij eet vier je regelmatig een feestje. Of vier je regelmatig een feestje zodat je lekker kunt gaan bakken? 


Links boven: Fruitcake,  Rechts boven: Appeltaart


Links onder: Aardbeien crèmetaart en  Rechts onder: Jokes taart, de taart die speciaal ontwikkeld is voor de moeder van Monique: Joke.


Natuurlijk lekker bakken van Monique van der Vloed

Bij de boekpresentatie legt Monique uit wat ze allemaal voor haar gasten gebakken heeft. De koekjes rechts boven met pecannootjes,  heten vermoed ik pecaantjes. Helaas heb ik ze niet kunnen proeven. Ik denk dat ze erg lekker zijn, want ze waren spoedig verdwenen!

Overigens is Monique nog lang  niet uitgebakken. Ze verklapte dat ze hoopt hierna een boek te schrijven voor kinderen en heeft al heel veel ideeën hiervoor.


Wil jij ook graag Meukvrij bakken en ben je op zoek naar veel informatie, ideeën en recepten?

Misschien is Natuurlijk lekker bakken is dan echt iets voor jou.


Natuurlijk lekker bakken van Monique van der Vloed

is o.a. te koop bij Bol.com. Het word je gratis toegezonden.


-- DANK --
Dit review is mogelijk gemaakt door de uitgeverij van Natuurlijk lekker bakken Van Duuren Media.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page