Peren ontbijttaart zonder suiker en vetvrij


Peren ontbijttaart zonder suiker en vetvrij

Terwijl je de slaap nog een beetje uit je ogen wrijft, ben je al begonnen aan het ontbijt en smul je van een heerlijk taartje. Een droom? Nee, je bent niet meer aan het dromen. Dit ontbijt is niet alleen vreselijk lekker,  het nog nog voedzaam ook! Deze goddelijke Peren ontbijttaart bak je zonder suiker, is vetvrij en toch heel lekker zacht, smeuïg en zoet. Je gelooft me niet?


Gezond ontbijten kan zelfs met taart, bijvoorbeeld deze peren taart


Het is de combinatie van ingrediënten die het zo bijzonder maakt en het is een recept uit “Bakken zonder tarwe” van Marike Bol. En Marike….. is een ster in het bakken van gezonde ontbijttaartjes!

Gevaarlijk lekker door het tijgernotenmeel dat iets op amandelmeel lijkt, maar meer smaak heeft en iets zoeter is.

Marike bakt zonder gluten omdat ze geen gluten kan verdragen, maar ook als je wel gluten eet kan ik je dit taartje aanraden door het gebruik van tijgernotenmeel. Ik heb wel eerder van tijgernotenmeel gehoord, maar ik had het nog nooit gegeten. Bij de boekpresentatie van Marike Bol was ik dan ook erg enthousiast over dit taartje welke overigens ook het favoriete taartje van Marike zelf is!Omdat tijgernotenmeel niet gemaakt is van noten maar van een knolletje is dit taartje ook geschikt voor personen met een notenallergie. Wat is tijgernotenmeel eigenlijk?; Je leest het hier.

Geen tijgernotenmeel in huis? Gebruik dan amandelmeel, met amandelmeel moet je wel iets meer suiker toevoegen omdat tijgernotenmeel van zichzelf wat zoet is en amandelmeel niet.

Peren ontbijttaart zonder suiker en vetvrij


Peren ontbijttaart zonder suiker en vetvrij

Benodigdheden voor taartje van 18 cm of gebruik de helft van het recept voor 2 taartjes van 12 cm:

  1. 2 rijpe peren

  2. 90 gram tijgernotenmeel extra fijn gemalen of maal het meel zelf wat fijner bv. met een koffiemolen

  3. 2 eieren

  4. 2 theelepels bakpoeder

  5. 6 gram kaneel (kun je Ceylonkaneel vinden, kies dan deze)

  6. 1 eetlepel geschaafde amandelen

  7. 1 extra eetlepel in de pan geroosterde gemalen tijgernotenmeel om over het taartje te strooien

  8. (kokos) vet of olie om de bakvorm in te smeren en bedekken met bakpapier

  9. eventueel een snufje zout (Marike gebruikt het niet, ik wel een beetje)Peren ontbijttaart zonder suiker en vetvrij

Bereiding peren ontbijttaart zonder suiker en vetvrij:

Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven) en bedek je bakblik met bakpapier. Het taartje is geschikt voor 4 stukken ontbijttaart of 6 wat kleinere stukken. Klop de eieren goed luchtig, dit duurt wel een aantal minuten. Snij 1 peer in kleine stukjes en pureer de andere peer tot moes.


Spatel de gezeefde droge ingredienten, samen met de stukjes peer en perenmoes met een spatel door het opgeklopte ei. Door het te spatelen verlies je minder lucht dan het mixen met een machine.Vul de bakvorm, strooi de geschaafde amandelen over de bovenkant en bak het perentaartje in ongeveer 25 minuten goudbruin. Zou ik normaal poedersuiker over een taartje strooien, om dit ontbijttaartje suikervrij te houden, roosterde ik wat tijgernotenmeel in een koekenpan en strooide het over de bovenkant. Lekker!


Peren ontbijttaart zonder suiker en vetvrij

Persoonlijk vind ik deze perentaart er op de foto best een beetje stijfjes opstaan, maar dat is hij zeker niet! Ik vond hem juist heel smeuïg door de peer. Ik heb de perentaart netjes laten afkoelen in de koelkast zodat ik er een mooie strakke plak van kon snijden. Het gebeurt me vaker dat ik een foto wil maken van een taartje en ik eigenlijk te vroeg ben met snijden om mooie stukken te snijden.Peren ontbijttaart zonder suiker en vetvrij

Ik denk dat je het taartje liever niet langer dan 2 ontbijtjes moet bewaren. Maar dat is geen probleem toch?

Rond Sinterklaas lijkt het me ook lekker om de kaneel te vervangen door speculaaskruiden.


Marike over het perentaartje: “Maak het peren ontbijttaartje de avond van te voreren. Zo kun je ook op de dagen wanneer je geen tijd hebt, ontbijten als een koning (in)!”

Vind je het leuk om meer te lezen over Bakken zonder tarwe? Ik schreef er een review over dat je hier kunt lezen?

Kun je niet wachten en wil je graag zelf aan de slag? Als je het boek vandaag besteld, is er grote kans dat het morgen al bij je op de mat ligt!

#gezondekeuze #ontbijt #taart #fruittaart #vetvrij #suikervrij #glutenvrij

0 opmerkingen

Gerelateerde posts