top of page

Nigella bakt van Nigella Lawson


Nigella bakt van Nigella Lawson
Nigella bakt van Nigella Lawson
Hoe word ik een goddelijke huisvrouw! Je kent deze klassieker van Nigella Lawson vast en zeker! Het is inmiddels al 15 maal herdrukt; dat zegt genoeg. Shame on me, want hoewel ik het natuurlijk ook ken en ik er vaker mee in mijn handen heb gestaan, had ik het nog niet in mijn bezit. Tot vandaag!

Nigella Lawson, ik geniet van haar programma’s op tv waarin ze verleidelijk in de camera kijkt terwijl ze in no time een compleet diner in elkaar kookt. Ze kijkt hierbij zo verleidelijk in de camera, dat één van mijn kinderen toen hij nog jong was, erg moest wennen aan het feit een dame je heel verleidelijk aan kan kijken, hij vond het maar raar. Dat tijdperk is volgens mij inmiddels voorbij en vermoedelijk gebruikt hij de tactiek inmiddels zelf ook ruimschoots!

Hoe liefdevol ze haar kip ook insmeert met een kruidenmengsel; ik heb altijd het idee dat Nigella bakken het allerleukst vindt!


Had bakken vroeger soms een wat tuttig imago, Nigella maakt koken en bakken sexy. eigenlijk hoef ik haar eigenlijk ook niet te introduceren. Nigella kookt en bakt graag voor gasten en gebruikt goede producten en volle ingrediënten; pure indulgence!  Er wordt niet gekeken naar de calorieën, maar naar het resultaat. En hoe liefdevol ze haar kip ook insmeert met een kruidenmengsel; ik heb altijd het idee dat Nigella bakken het allerleukst vindt. En daar gaat dit boek over!


Inhoud van het goddelijke bakboek

Een gouden inhoud; letterlijk en figuurlijk. Op de foto kun je het niet goed zien, maar de bruine letters hebben een gouden glans en dat 372 pagina’s lang! Vrijwel direct starten de recepten, er gaan geen pagina’s verloren over algemene informatie die in veel kookboeken te vinden.


Nigella: ” Soms kunnen we gewoon niet veel méér opbrengen, maar er zijn ook momenten dat we ons geen postmoderne, post-feministische, overspannen vrouw willen voelen, maar dat we een godin in de keuken willen zijn, die nootmuskaatgeuren van in de oven bakkende pasteien meevoert in haar lome elegantie.”


Dames en heren, godinnen en goden; wat kun je verwachten als je gaat bakken met Nigella? Ik laat het je zien!


pastei van Nigella bakt

Normaal start ik vaak met een zoet recept als pagina-voorbeeld. Dit maal vond ik een hartige variant tocht wel erg lekker en zeer geschikt om je te laten zien. Ieder recept is voorzien van een kleine inleiding over Nigella en dat kan werkelijk over van alles gaan; vaak heeft het een persoonlijk tintje.


Veel recepten zijn voorzien van een foto maar niet allemaal. Van de ene kant jammer want ik hou erg van foto’s, van de andere kant staan er ook echt juweeltjes van recepten hier en toe tussen de foto’s door. Het kan een Duitse pruimentaart zijn, Fins roggebrood maar ook Baklavamuffins of Chocoladetaart met zure room. Er staan hierdoor gewoon heel erg veel recepten in dit boek!


Op de foto hierboven: Pasteitjes met kaas, ui en aardappel.


Makkelijke recepten Nigella bakt

Foto links: Noorse kaneelbroodjes. Prachtig, een beetje eigenzinnig gerezen gistbroodjes met kaneel en suiker.

Foto rechts: Brownies.


Nigella: Ik zou liever elke dag een brownie eten dan elke dag een stuk verjaardagstaart.

Nigella over de brownies: “Mijn vriendin Justine Picardie deed me het idee aan de hand om kaarsjes op brownies te zetten toe ze me vroeg brownies te maken voor de verjaardag van haar man. Sindsdien aap ik het idee na; brownies zijn veel sneller klaar dan een taart en het is en prachtig gezicht, zo’n ruwweg in een piramide gestapelde berg brownies waarin verjaardagskaarsjes geplant zijn En ik zou liever elke dag een brownie eten dan elke dag een stuk verjaardagstaart; de meeste mensen, denk ik.”


zoet en hartig Nigella bakt

Foto links: Herfst verjaardagstaart van cake met een laagje glazuur met pecannootjes die geïnspireerd is uit een Magnolia Bakery Cookbook.Foto rechts: Tussen de zoete recepten staat af en toe een hartig recept. Deze Irish blue koekjes stelen de show bij jouw borrel of verjaardagsparty.

Zo word je goddelijke huisvrouw met Nigella

Links: Kerstcupcakes. In Nederland wordt er wel gebakken met Kerstmis maar in landen als Groot Brittannië en ook Amerika lijkt dit veel meer een traditie. De cupcakes zijn eigenlijk heel gemakkelijk te maken. Nigella heeft zelfs een hoofdstuk aan Kerstmis gewijd .


Rechts: Uit het hoofdstuk chocolade de Torta alla gianduia oftewel: de nutellataart!


desserts en bakken met kinderen met Nigella Lawson

We zijn behoorlijk gewend aan Britse recepten en je zult er ook genoeg vinden. Een hoofdstuk vol pasteien, diverse soorten muffins, scones, recepten met rabarber, Christmas pudding, trifles, miljonairsshortbread, fudge, gin en tonicgelei en ook op de foto links: Syllabub met calvados en cider.Foto rechts: Tof; samen met kinderen aan de bak in de keuken. Er is een heel hoofdstuk vol inspiratie. Speciale boterkoekjes met een kleurige topping.

Nigella: “Het gaat er bij bakken mét kinderen niet om de dingen die ze alléén kunnen doen, maar om wat je sámen met ze kunt doen.”

Nigella bakt van Nigella Lawson

Het boek is behoorlijk dik voor de prijs van 20 euro en bevat een bijna eindeloze reeks aan eenvoudige recepten om zelf aan de bak te gaan. Geen rare technieken, geen rare ingrediënten. Nigella bakt van Nigella Lawson heeft de tand des tijd doorstaan en still standing strong.


Nigella bakt mag dan al 20 jaar oud zijn, het is nog steeds helemaal anno nu; een klassieker dus.

Wat mij betreft vind ik het jammer dat de titel kort en bondig is geworden. De naam: Hoe word ik een goddelijke huisvrouw mag dan wat ouderwets doen klinken, maar bij Nigella klinkt het voor mij juist wat ondeugend en lekker opvallend tussen de andere titels.


Nigella bakt van Nigella Lawson is verkrijgbaar bij de boekenwinkel.

ISBN: 9789045040332

-- DANK --

Graag wil ik Uitgeverij Atlas Contact bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van: Nigella bakt van Nigella Lawson dat eerder op de markt verscheen onder titel: How word ik een goddelijke huisvrouw. De recept-fotografie is van Petrina Tinslay 

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page