top of page

Oliebollen met cranberry’s en freekeh


oliebollen met cranberry's en freekeh
Wat hebben we een heerlijke tradities in Nederland en België. In België worden oliebollen vaak smoutebollen genoemd. Zet je smaakpapillen maar aan het werk want de oliebollen komen er weer aan. Je kunt je oliebol pimpen naar eigen smaak. Zo maakte ik deze oliebollen met freekeh en cranberry’s.

Het traditionele recept kun je ieder jaar maken, daar heb ik eerder over geschreven. Dit jaar krijgen de Oud Hollandse bollen wat extra kleur en smaak van cranberry’s. Dat past zo lekker bij de tijd van het jaar.

Freekeh

Maar ze krijgen ook een extra bite van de freekeh. Ehhhh? Wat is dat?

Onlangs proefde ik heerlijke kastanjesoep met paddenstoelen, freekeh en een toef mascarpone met salie. Wow, dat was heerlijk en met wat moeite wist ik een tweede portie te veroveren.


freekeh van artisan

Freekeh toepassen in recepten

Aan Freekeh worden allemaal mooie eigenschappen gekoppeld. Zo zou het 4 maal meer vezels bevatten dan zilvervlies rijst. Het graan is tarwe en bevat dus gluten, maar wordt op een andere manier geproduceerd.  Hierdoor is het bijzonder voedzaam en kreeg hierdoor dan ook het populaire etiket: superfood.

Persoonlijk zie ik het als een gezond en smaakvol ingrediënt en zou ik het ook graag vaker gebruiken. Helaas is het wel wat prijzig: 2,19 per verpakking van 200 gram. Daarvoor krijg je een half doosje.


Overigens kookte ik de hele verpakking. Het deel dat over bleef verpakte ik in meerder porties om het in de diepvries te bewaren. Zo kan ik op een ander tijdstip het eenvoudig ontdooien en voor andere doeleinden gebruiken. Zo vond ik het lekker in de soep, maar lijkt het me ook heerlijk in een gezonde ontbijt-muffin.


Ingrediënt nummer 2: Cranberry's

Vervang de helft van de rozijnen door cranberry’s. Ik hou erg van deze wat zure bes. Daarbij brengt de bes de zoete oliebol een beetje in evenwicht.  Het is ook een vrucht die zo lekker bij het tijd van het jaar hoort.  Je kunt ze eigenlijk in zoveel recepten het hele jaar door gebruiken. Vers of gedroogd.


hoe bak je oliebollen

Oliebollen met cranberry’s en freekeh

Hoe bak je oliebollen? Dit recept kun je hier vinden.

Echter:

  1. Vervang de helft van de rozijnen door cranberry’s.

  2. Voeg 4-6 eetlepel gekookte Freekeh toe en 1-2 eetlepels water afhankelijk hoe je deeg eruit ziet.


luchtige oliebol

Klein maar fijn

Zelf bak ik mijn oliebollen altijd lekker klein. Dan is de binnenkant goed gaar en heb je lekker veel buitenkant! Om kleine bollen te maken doop ik een ijslepel eerst in de olie, dan schep ik langs de rand van de kom in de oliebollenmix en laat ze zachtjes in de olie glijden.

Maar smaken verschillen. Bak jij graag grote bollen, dan moet je dat zeker doen. Heerlijk, ik krijg al weer trek tijdens het schrijven. Ik bak oliebollen dan vaak ook vanaf november tot ergens in februari. Waarom je olie slechts eenmaal gebruiken? Je kunt je olie ook goed gebruiken om bijvoorbeeld Spaanse churros te bakken, donuts of cronuts.


pak een oliebol

Fotosessie

Het viel de mannen in huis niet mee om van de oliebollen met cranberry’s en freekeh af te blijven. Nee, ze moesten eerst nog op de foto! Toen de fotosessie klaar was, werd er aanvallen, want net gebakken zijn oliebollen het lekkerst.

Freekeh van Artisan is te koop in steeds meer supermarkten.

Freekeh van Artisan is een artikel uit een foodybox die ik onlangs ontving van Kroon op het werk. Ik vond het zo heerlijk dat ik het ben gaan gebruiken in de oliebollen. Een lekkere combi.


Waarvoor zou jij freekeh gaan gebruiken?

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page