top of page

Overnight oats


Overnight oats havermoutje
Overnight oats in glazen weckfles
Samen met de groene smoothies en het superfood, was daar opeens ook het ontbijt met havermout dat je een nacht laat staan: overnight oats. Havermout koud eten? Zeker, en nu vele jaren later eet ik bijna iedere ochtend havermout in melk, kefir of yoghurt bij het ontbijt dat lekker een nacht heeft kunnen baden.

Havermout die je een nacht laat staan. Wat is daar nu zo bijzonder aan? 

Ik heb het éénmaal gemaakt en sindsdien wil ik het eigenlijk bij ieder ontbijt, behalve in het weekend als er vers brood op tafel verschijnt.


Waarom valt dit ontbijt mij zo goed? 

 1. Ik ben best een papmens, ik lust alle soorten pap, havermoutpap, gortepap, brinta, custardpapjes, rijstepap en alle varianten, warm of koud.  Dat scheelt natuurlijk.

 2. Havermoutpap is op zich best een beetje saai maar dit ontbijt vind ik verre van dat. Het is heel gevarieerd in smaak. Er zijn dan ook allerlei smaakjes en structuren in verwerkt.

 3. Het is heel gezond: Ik ga niet preken maar weet je wat er allemaal in gaat? Fruit, noten, gedroogde vruchten, havermout en amandelmelk of andere (plantaardige) melk. En eventueel wat gezonde toevoegingen naar eigen keus.

 4. Ik ben iemand die veel kan eten én ontbijten.  Na dit ontbijt rond 7.15 heb ik eigenlijk de hele ochtend geen honger meer. Op mijn werk hoef ik eigenlijk niets te eten in de koffiepauze. Raar! Dat heb ik nog nooit meegemaakt.

 5. Enige nadeel: gesleep met pot. Ik gebruik liever glas omdat dit geen geurtjes achter laat en ik geen ongewenste plastics binnenkrijg. Veel plastic potten zijn eigenlijk niet helemaal veilig.  Denk aan o.a. BPA.


Overnight oats

Overnight oats a la Havermoutje

Benodigdheden:

 1. 100 gram fruit

 2. 50 gram amandelen of andere nootjes

 3. 50 gram gedroogd fruit, bv. cranberry’s, abrikozen

 4. 40 gram havervlokken

 5. 70 ml amandelmelk of andere melk naar keuze


cranberry's en gedroogd fruit Overnight oats

Zo maak je zelf overnight oats

 1. Wees creatief en pas de ingredienten aan naar eigen inzicht! Voeg 100 gram fruit in een weckpot.

 2. Op de fruitlaag komt een laagje nootjes.

 3. Bovenop de nootjes gaat het gedroogde fruit. Hier hou ik zelf erg van en het maakt je ontbijt wat zoeter. Hier gebruikte ik cranberry’s en in stukjes gesneden abrikozen.

 4. Overnight oats kun je maken zoals je zelf wilt. Soms worden er superfoods bijgevoegd, maar voor mij hoeft dit niet.

 5. Jij bent eigen baas en beslist hoe je zelf wilt eten. Wil jij wel chiazaden, hennepzaden, tarwegras, gojibessen, bietenpoeder? Gewoon doen. Wil je dit niet? Ook goed.

 6. En dan eindelijk de havermout, met hierop de amandelmelk. Je kunt ieder soort melk gebruiken die je graag wilt. Ik gebruik vaak ietsje meer melk omdat ik wil dat de havermout en de vruchtjes echt goed “soppig” worden van de melk. Dat maakt het ontbijt zo lekker vind ik. Eigenlijk lijkt het wel een beetje op de halve liters pap die je in de supermarkt koopt als gortepap enzo…… maar dan anders.


Havermout in Overnight oats
Overnight oats maken

Overnight betekent dat je dit ontbijt een nacht moet laten staan en dat vind ik zelf persoonlijk ook. De ingrediënten moeten goed in elkaar overgaan en zacht worden.


Als ik heel eerlijk ben heeft de havermout van deze foto’s niet genoeg tijd gehad om te weken.  Maar dat heeft organisatorische redenen.  Voor de foto’s had ik licht nodig en anders kwam in in tijdgebrek. Overnight oats a la jezelf. Heb je het al eens gemaakt? Hoe vind jij het lekker en waarom? Kunnen wij natuurlijk lekker mee smullen met jouw ultieme tip :)!Havermoutje is te koop in de boekenwinkel.Het is een uitgave van uitgeverij Carrera.


Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page