top of page

Havermout brood zonder kneden


Havermout brood zonder kneden
Brood zonder kneden, heb jij het al eens gemaakt? Ook als je niet echt een ster bent in brood bakken, lukt het jou met één van deze recepten. Kneden, no knead bread? Nee, bij dit recept roer je de ingrediënten door elkaar en dan is het even een nacht geduld hebben. De tijd doet het werk en zorgt voor extra veel smaak. Denk maar aan desembrood. Ook dit havermout brood zonder kneden is zo gemakkelijk om te maken. Roeren, wachten en afbakken.

Heb ik je al over gehaald een keer brood zonder kneden te maken? Jij kunt het ook!


Omdat je dit brood afbakt in een gietijzeren pan, een oven in de oven, waardoor het vocht van het brood in de pan blijft,  krijg je een knapperige korst alsof je brood uit Zuid Europa komt.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Havermout brood zonder kneden

Havermoutbrood zonder kneden

Benodigdheden:

  1. 300 gram bloem

  2. 150 gram gemalen havermout (hiervoor gebruik ik een koffiemolen)

  3. 1 gram gedroogde gist  (een heel klein beetje dus)

  4. 380-400 gram water, eventueel nog ietsjes meer

  5. 8-9 gram zout

  6. Gietijzeren pan van 20-24 cm doorsnede

Havermout brood zonder kneden

Havermout brood zonder kneden maken

Zelf beging ik altijd de de avond voor het bakken. Net voor of net na het avondeten roer ik alle ingrediënten goed door elkaar. Het deeg moet gemakkelijk bewegen. Het havermout (meel) zal meer vocht absorberen dan gewone bloem. Wordt het roeren te zwaar, dan moet je wellicht nog een scheutje water toevoegen.


Je gebruikt maar 1 gram gist, meer heb je niet nodig. Bewaar het deeg in een kom en verpak het in een plastic zak. Plaats de kom op een plek waar de temperatuur niet teveel schommelt in de huiskamer. Het deeg mag de hele nacht rijzen. Dit gaat langzaam, maar geeft lekker veel smaak en het maakt niet zoveel uit of je het 12 uur laat rijzen of 18 uur.


Havermout brood zonder kneden

De volgende ochtend na het ontbijt vorm je het brood. Omdat ik het graag in een rijsmandje wilde laten rijzen, heb ik het in behoorlijk veel bloem in een theedoek gelegd. Doe je dit niet, dan blijft dit plakkerige deeg plakken. Maar meer vocht in het deeg geeft wat mij betreft een lekkerder brood dus ik neem het voor lief. Je kunt het ook in een kom laten rijzen die je licht insmeert met wat olie.


Update: Inmiddels laat ik het brood op bakpapier rijzen dat licht ingesmeerd is met wat olie. Het vel bakpapier kan zo in de pan mee de oven in en je brood blijft niet kleven.

Laat het deeg opnieuw rustig rijzen. Zo’n 2-3 uur. Tijd is bij deze manier van rijzen minder belangrijk. Door wat havermout aan de buitenkant van het de bol te verwerken, krijgt het een wat rustiek uiterlijk.

Verwarm ruim een half uur voor je het brood gaat bakken de oven op 250 graden. Verwarm de gietijzeren pan ook mee in de oven. Haal na een half uur de gloeiend hete pan uit de oven en zoek een veilige plek om hem neer te zetten en het deksel neer te leggen.Voor een makkelijk brood met een knapperige korst!

Verhuis het brood voorzichtig in de pan, de korst hoor je sissen. Doe het deksel dicht en en plaats de pan in de hete oven. Na een half uur mag het deksel van de pan af en bak je het havermout brood zonder kneden nog ongeveer 15 minuten tot het gaar en knapperig is.


Haal het brood uit de oven en sta versteld van de kwaliteit van het gezonde brood uit je eigen keuken!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page