top of page

Paashaas broodjes


Paashaas broodjes voor bij het Paasontbijt of brunch
Met Pasen worden er veel leuke broodjes gebakken. Paashaasjes vind ik zelf misschien wel het leukst omdat je die maar eenmaal per jaar bakt. Deze paashaas broodjes zijn eigenlijk heel gemakkelijk om te maken. Door wat grof maismeel, semolina of griesmeel over de haasjes te strooien, worden ze nog meer aaibaar; krijgen ze een eetbare vacht.

De Paashaas broodjes zijn gemaakt van lekker zacht wit brood. Het smaakt een beetje luxe omdat er ei en gesmolten boter in het deeg zit. Liever geen boter in het brood? Voeg dan naar verhouding iets meer melk toe.


Je kunt de schattige hazen bakken met Pasen als je een wat later ontbijt of een brunch houdt. Vers gebakken is natuurlijk het allerlekkerst.

Je zou ze ook eerder kunnen maken en invriezen. Bak ze dan niet helemaal goudbruin, maar bak ze af met Pasen ook eerder bakken en in de diepvries bewaren en bak ze met Pasen heel kort voor het ontbijt nog even af.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Paashaas broodjes bestrijken met ei

Paashaas broodjes

Benodigdheden 6 grote broodjes:

  1. 500 gram Tarwebloem

  2. 230 – 240 gram (volle) Melk op kamertemperatuur

  3. 1 ei

  4. 40 gram zachte (niet gesmolten) Boter of 40 gram meer melk

  5. 30 gram Suiker

  6. 9-10 gram Zout

  7. 7 gram Gedroogde gist

  8. Geklutst ei om de broodjes voor het bakken mee in te smeren

  9. 12 liefst grote Rozijnen

  10. Griesmeel, grof maismeel of semolina


Paashaas broodjes met pasen

Paashaas broodjes maken

Kneed het brood met de keukenmachine, of zoals ik de broodmachine. Het voordeel van de broodmachine is dat de machine het deeg op de juiste temperatuur houdt. Dat vind ik op dagen dat de zon niet schijnt en er ook geen warmte is van de verwarming prettig bij het rijzen. Het deeg kan dan alvast een keer rijzen in de machine.

Laat het deeg een uur rijzen.


Verdeel het deeg in 6 (of 8 want de broodjes zijn vrij groot) stukken en maak hier rollen van. Rol de uiteinden wat dunner en puntvormiger. Dit worden de oren. Leg een rol in een U-vorm.


Duw de U-vorm iets tegen elkaar aan en leg de onderkant van de U-vorm over de oren heen.

Maak van één oor een flapoor.Door wat semolina, grof maismeel of grijsmeel te strooien krijgen de haasje een eigen vacht

Hazenslaapje; laat de paashaasbroodjes rijzen

Laat de hazen een uur rijzen onder plastic dat besmeerd is met olie. De olie zorgt ervoor dat het plastic niet aan het brood gaat kleven.


Verwarm na 45 minuten de oven voor op 180 graden (heteluchtoven). Smeer de haasjes in met geklutst ei en verdeel eventueel wat grof maismeel, semolina of griesmeel over de haasjes.


Zet onderin de oven een bakje met water zodat de oven lekker vochtig is. Of spuit met een plantenspuit de oven iets vochtig.


De broodjes zijn na zo'n 15-18 minuten gaar en goudbruin.Paashaas broodjes

Sommige haasjes waren hun ogen verloren tijdens het bakken. Met een klein sneetje in het deeg kun je de oogjes opnieuw bevestigen.

Zijn het geen ondeugende rakkers!Vrolijk pasen!


Paashaas broodjes met pasen
De foto's van dit blog zijn vervangen. Deze foto is er een ouder exemplaar

Gerelateerde posts

Commenti


bottom of page