top of page

Pastry crush van Jaline van Dromme van Bake Off Vlaanderen


Omslag Pastry crash

Heb jij onlangs ook likkebaardend voor de buis gezeten bij uitzendingen van de Bake Off Vlaanderen op de Nederlandse televisie? Ik moet bekennen dat ik het helaas maar voor een deel heb gezien. Het apparaat dat programma’s opneemt… dat werkt niet altijd goed. Maar van wat ik heb gezien en waaronder ook de finale; was ik zwaar onder de indruk van de jongste deelnemer ooit: Jaline Vandromme, destijds 18 jaar! Wat een precisie, wat een technieken en wat inspiratie voor ons allemaal.

In 2019 kwam Jaline in een stroomversnelling terecht. Zij won de Bake Off Vlaanderen en begon een stage in het bedrijf van jurylid Herman Van Dender. “Inmiddels is zij een gewaarde collega in mijn atelier.” vertelt Herman.


Herman Van Dender jurylid: “Het doet mij deugd dat Bake Off meer is dan een hobbywedstrijd voor bakliefhebbers. Het kan ook de springplank zijn voor patisserietalent die durft te springen.”

Toen ik haar bakboek ik handen kreeg wist ik: ze heeft een flinke sprong gemaakt...

Taart van Jaline

Pastry crush van Jaline van Dromme

Bij het openslaan van het boek voel je al meteen dat het geen gewoon bakboek is. Ik zie schoonheid, kunst, eenvoud, elegantie en karakter en dus zit ik op het puntje van mijn stoel; want mijn nieuwsgierigheid is gewekt.


Jaline heeft gekozen om klassiekers een eigen versie te geven. Denk aan Millefeuille, baba au Rhum, Paris Brest, Forêt Noire en Saint Honoré. Daarbij heeft ze bij iedere klassieker twee versies gemaakt; haar eigen versie en ook een dessertje in dezelfde stijl.


Inhoudsopgave met lef

De inhoud is kort en krachtig. Je zult moeten bladeren om je nieuwsgierigheid te belonen.


Prachtige foto's om het baksel te illustreren

Foto boven: Crème brulée met een chantilly van rode vruchten.


Jaline: “Culinaire sterren reizen de wereld over, ‘signeren’ hun gebak en praten over ‘collecties’ zoals een modeontwerper of kunstenaar dat doet. Van Parijs tot New York of Tokyo, overal vinden we nu dezelfde patisserie terug. Vaak zijn dat individuele taartjes, wat ik zelf ook het mooiste vind.”

Wat een beauty

En mooi zijn ze; op een enkel recept na hebben vind je kleine taartjes of dessertjes. Ieder receptduo is voorzien van wat meer informatie over de geschiedenis van de klassieker of geeft wat extra informatie over het gebruik van de ingrediënten.


Tijdloze bakcreaties

Twee variantie op de Amerikaanse brownie. Wist je dat er in Amerika zelfs een National Brownie day is? Dat is op 8 december.


Foto links: Ying Yang brownie als dessert: met chocoladespongecake, brownie en een chantillycrème met hazelnootpraliné. Ook leer je hoe je met acetaatfolie chocolade randen maakt voor dit dessert.


Foto rechts: Chocolade brownie met praliné van hazelnoot; duidelijk geen gewone brownie. De brownie bevat hazelnoten en bovenop een bijzonder ganache en een hazelnoot in karamel.


Prachtige creaties en moeilijk om op te eten

Foto links: Tartelettes bourdaloue met whisky en chai. Gepocheerde peren op een bed van amandelcrème op een bodem van pâte sucrée. Jaline: “Met deze gebakken peren blijf ik maar al te graag zitten….”

Foto rechts: Millefeuille van chocolade met frambozen- en witte chocolademousse. Een mond vol en dit is zo’n gerecht dat ik denk: oei, dat is moeilijk. Of zou het komen door de naam waar ik over struikel? Bij het lezen van de receptuur dacht ik: oooh, dat is eigenlijk goed te doen. Bij veel recepten worden goede siliconen vormen van bijvoorbeeld silikomart gebruikt en deze geven bijzondere vormen aan allerlei mousses en vullingen.


Klassieke baksel modern vormgegeven

Foto links: Merveilleux tiramisu: Een luchtig gebakje van meringue en slagroom.


Foto rechts: Tarte tropézienne met oranjebloesemcrème. Een gevulde brioche uit Saint Tropez. Het gebak werd gecreëerd ter ere van Brigitte Bardot die hier in 1955 en film opnam.


Omslag Pastry crash

Pastry crush is geen gewoon bakboek, het is een inspiratiebron voor de thuisbakker met ambities. De receptuur is kort en duidelijk beschreven. De recepten zijn uitgebreid maar goed te doen; maar je vindt ook veel chef-waardige recepten tegen, ik heb heb boek dan ook naast Patisserie van Hidde de Brabander geplaatst in de boekenkast. De vormgeving en foto’s zijn bijzonder mooi.Jaline van Dromme geeft in haar boek Pastry crush veel inspiratie weg. Zelf vind ik ook veel inspiratie in specifieke delen van de recepten, een techniek, een fruitige chantilly, hoe maak je een mousse in bolletjesvorm, mascarponemousse, aardbeiensoep of chocoladesaus en ga zo maar door. Je kunt bepaalde basics bij recepten ook gebruiken tijdens je eigen bakavonturen en eigen signatuur.


Jaline durfde de springplank te gebruiken om te springen naar een hoger level. Durf jij dat ook?Pastry crush van Jaline Vandromme is verkrijgbaar in de boekenwinkel.

ISBN: 9789048856398


-- MET DANK AAN --

Graag wil ik Uitgeverij Carrera Culinair bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van Pastry crush van Jaline Vandromme. De prachtige fotografie van de food- en sfeerfotografie en de cover is gemaakt door Kris Vlegels en de portretfotografie van enkele schutbladen zijn van Phile Deprez.
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page