top of page

Pepernoten briochebrood


pepernoten brioche brood
Sinterklaas is op komst, dat beloofd weer veel zoets. We slaan een hele andere weg in dit keer; ik ga brood maken! Zoet, gekruid briochebrood. Sinds de komst van de broodbakmachine kan iedereen eenvoudig brood bakken. Maar ook zonder broodbakmachine is het eenvoudig met de kant en klare broodmixen en wat wat tijd om het brood te kneden. Tijd voor Pepernoten briochebrood.

Tot voor kort maakte ik vaak brood of stokbrood met de broodbakmachine. Maar aangezien de broodbakmachine bij mij vooral vaak kneedt, is sinds de komst van de keukenmachine de broodbakmachine verhuisd naar de zolder. Ik kan er nog geen afstand van doen, hij heeft zo hard gewerkt en heeft behalve kneden duidelijk extra functies die zeer te waarderen zijn.


Zo doet de broodmachine het hele proces volledig automatisch en houdt de machine het deeg op de juiste temperatuur en vochtigheid, dit alles kan de keukenmachine niet.


pepernoten brioche brood

Maar wat heerlijk, de echte bakkerlucht in je huis als je ’s morgens wakker wordt! Ook dat kan de broodbakmachine, er zit een timer op. Voor het pepernotenbrood is dit niet mogelijk, daarvoor moet je de handen gaan gebruiken.


Voor het brood gebruikte ik Soezie all-in briochebrood. Eigenlijk zocht ik de witbrood de luxe van Soezie, maar deze was niet op voorraad. Dit brood is natuurlijk lekkerder maar ook vetter want er gaat boter in.


pepernoten brioche brood

Voeg bij 500 gram all-in briochebrood van Soezie, 100 gram boter, een ruime theelepel speculaaskruiden en 275 ml. lauw water. Vaak doe ik bij de all-in mixen nog wat extra gedroogde gist, suiker en wat melkpoeder, melkpoeder voor in de koffie. Dit doe ik omdat ik het brood van de all-inmixen vaak maar matig vind rijzen en door het extra suiker komt de gisting wat beter op gang en krijgt het brood het volume dat ik graag wil.  Je kunt als extra suiker natuurlijk ook een paar zakjes vanille suiker toe voegen of een flinke eetlepel gestampte muisjes. Een lichte anijssmaak geeft een lekkere Sinterklaas smaak.


pepernoten brioche brood

De machine gaat aan. Al knedende zie je de substantie van het brood veranderen. Het wordt flexibeler. De gluten zijn hard aan het werk.


pepernoten brioche brood

Het deeg wordt gekneed in de keukenmachine/broodbakmachine, je eigen handen, 15-20 minuten. Ik laat het deeg rijzen op de rijsstand in de oven, maar als de verwarming aanstaat zet ik het deeg daar dichtbij of anders in de volle zon. Vandaag had ik geen van beide warmtebronnen dus ging het brood de oven in om te rijzen. Om te zorgen dat het brood niet droog wordt aan de bovenkant breng ik wat olie aan op plastic folie. Dat is bij de broodbakmachine niet nodig, de machine houdt het deeg vochtig.


pepernoten brioche brood

Doe zoveel pepernoten (eigenlijk bedoel ik gewoon kruidnoten, maar ja, zo heet het recept en veel mensen noemen kruitnoten: pepernoten) bij het deeg totdat je het gevoel hebt dat je er niet veel meer in kwijt kunt. Ik doe de kruitnoten zoveel mogelijk onder het deeg zodat ze niet kunnen aanbranden in de oven.


Het brood gaat daarna weer rijzen in de oven. Hmm, het ziet er nu al lekker uit.  De oven wordt voorverwarmt op 200 graden.


pepernoten brioche brood

Om te zorgen dat je niet zo’n dikke korst krijgt maak ik het brood altijd nat met een plantenspuit. Ik heb zelfs een speciale plantenspuit die ik het vaak gebruik voor brood of afbakbrood. Ook tijdens het bakken door spuit ik af en toe nog wat water op het bakkende brood. Zelfs als het uit de oven komt spuit ik nog een beetje. Het beetje water verdampt onmiddellijk door de warmte.


pepernoten brioche brood

Met “pukkels” uit de oven.


pepernoten brioche brood

Ik ga er een dun laagje glazuur opdoen voor een extra zoete touch. Glazuur kan je eenvoudig maken door poedersuiker te mengen met wat water en eventueel wat druppels citroensap. Ik gebruikte aanmaaklimonade met natuurlijke kleurstoffen.


pepernoten brioche brood

Roeren.


pepernoten brioche brood

Ik heb vaker glazuur gemaakt met aanmaaklimonade maar dit keer was de kleur nergens terug te vinden.  Andere keren lukte dit qua kleur beter. Het is waarschijnlijk afhankelijk van de aanmaaklimonade. De smaak was niet verdwenen: een zoete laag op het pepernotenbrood.


pepernoten brioche brood

Nog wat spikkels voor het “extra” gevoel.  Het hele huis ruikt heerlijk. Met een beetje roomboter en als je echt luxe wil doen een toefje slagroom, wordt het pepernoten briochebrood alleen maar lekkerder.

Gerelateerde posts

Comments