top of page

Pepernoten koekjes recept


Pepernoten koekjes recept
Van al het lekkers rond Sinterklaas vind ik pepernoten het allerlekkerste. De raar gevormde pepernoten zijn lekker kruidig, een beetje chewy en maar tijdelijk verkrijgbaar. Dat laatste wakkert het verlangen alleen maar meer aan want binnenkort zijn ze niet meer verkrijgbaar. Al een paar maal heb ik een poging gedaan om echte pepernoten te maken. En dan bedoel ik pepernoten, geen kruidnoten die de laatste steeds vaker ook pepernoten worden genoemd. Het deeg is echter echt onhandelbaar zo stevig als steen. Ik heb het opgegeven; pepernoten is niets voor mij, die koop gewoon kant en klaar. Maar met de ingrediënten van pepernoten kun je natuurlijk ook pepernoot koekjes bakken door andere verhoudingen te gebruiken en het wat smeuïger te maken met ei en wat olie. Verrassend want dan ineens ontstaat er een heerlijk koekje met de smaken pepernoten: roggebloem, honing, anijszaad, speculaaskruiden en donkere basterdsuiker. Een soort megagrote wat zachte pepernoot; heerlijk!

Maak je pepernoten met roggebloem of tarwebloem?

Van origine werden pepernoten met roggebloem (geen roggemeel dit bevat nog vezels) gebakken. Kijk je echter op de verpakkingen van pepernoten dan zie je dat het hoofdbestandsdeel tarwebloem is, gevolgd door roggebloem. Roggebloem heeft een wat eigen specifieke smaak. Naast dat niet iedereen dit zal waarderen is het wat moeilijker verkrijgbaar. Je kunt het in online winkels kopen of bij veel molens.


Roggebloem (deels) vervangen door tarwebloem

Ga je dit pepernoten koekjes recept bakken met (deels) tarwe in plaats van roggebloem? Onthoud dan dat roggebloem meer vocht absorbeert en je bij gebruik van tarwebloem wat rustiger met vocht moet starten. Begin met 1 eetlepel olie en voeg geen water toe. Voeg eventueel naar behoefte meer toe afhankelijk van hoe soepel het deeg is.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Rol het koekjesdeeg door de suiker met de kruiden

Pepernoten koekjes recept

Benodigde ingrediënten voor 12-14 stuks:

  1. 175 gram roggebloem (eventueel helft tarwebloem)

  2. 40 gram honing

  3. 1 ei

  4. 3/4 eetlepel speculaaskruiden

  5. 3/4 theelepel gemalen anijs

  6. Snuf zout

  7. 1/2 theelepel bakpoeder

  8. 1/2 theelepel baking soda

  9. 60 gram bruine basterdsuiker

  10. 3 eetlepels zonnebloemolie, bij gebruik

  11. Eventueel 1 eetlepel als het deeg te stevig is

  12. Speculaas-suiker: fijne suiker met speculaaskruiden

Pepernoten koekjes recept

Pepernoten koekjes recept

  1. Kneed alle ingrediënten van het deeg door elkaar tot een soepel deeg. Voeg eventueel een eetlepel water of olie toe als het iets te stevig is.

  2. Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast, een nacht of een dag is ook prima.

  3. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  4. Maak balletjes van het deeg en rol ze door de speculaas-suiker. Leg ze op de bakplaat. Je hoeft ze niet aan te duwen, de koekjes zakken iets bij het bakken.

  5. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar tot ze net beginnen te verkleuren.

  6. Bewaar de koekjes na het afkoelen goed afgesloten in een trommel.

Luchtig koekjes bakken met de ingredienten van pepernoten

Hoe kun je pepernoten koekjes het beste bewaren?

Koekjes kun je het beste goed afgesloten bewaren. Hier zijn ze wel een paar weken houdbaar.



Bron:

Gerelateerde posts

Commenti