top of page

Luxe kruidnotenbrood in een twist


Luxe kruidnotenbrood in een twist
Luxe kruidnotenbrood in een twist

Niet verklappen hoor maar de bakpiet heeft me een geweldig recept gegeven! Het is een soort sticky Sinterklaas kruidnoten suikerbrood, maar dan de luxe versie want het brood is verrijkt met een paar lekkere ingrediënten. Die Sint die weet wel wat hij lekker vindt! Dit luxe kruidnotenbrood in is een twist gedraaid mag je wat mij betreft als een gebakje presenteren. Netjes op een schoteltje met een vorkje; zo lekker is het! Enne, ik noem het kruidnotenbrood maar sommige van jullie zullen het pepernotenbrood noemen.

Kruidnotenbrood of pepernotenbrood

kneden ideaal bij het bakken van brood, maar je kunt het kneden ook zelf doen. Het kost alleen wat tijd en spierballen. Maar je geniet er vast van, want de keuken gaat heerlijk ruiken naar de combinatie van suiker, boter en speculaaskruiden. Daar kun je vast wel iets bij voorstellen, want het is een echt verwenbrood.Brood oprollen tot twist
Brood oprollen tot twist

Luxe kruidnotenbrood in een twist

Benodigdheden voor een cakevorm van 25 cm

 1. 375 gram bloem

 2. 120 gram melk

 3. 60 gram afgekoelde gesmolten boter

 4. 50 ml sinaasappelsap (of eventueel meer melk)

 5. 1 medium ei

 6. 7-8 gram zout

 7. 30 gram lichtbruine basterdsuiker

 8. 7 gram gedroogde gist (1 zakje)

Voor de vulling:

 1. 60 gram gesmolten en weer afgekoelde boter

 2. 150 gram lichtbruine basterdsuiker

 3. 2 theelepels speculaaskruiden (of evt. koekkruiden)

 4. 1-2 handjes kruidnootjes in stukjes gehakt

Eventueel voor bovenop:

 1. 50 gram witte chocolade in stukjes

 2. paar kruidnootjes als versiering

brood laten rijzen

Luxe kruidnotenbrood in een twist

Smelt de boter en laat het afkoelen. Weeg alle ingrediënten voor het brood af en kneedt het minimaal 15 minuten tot een flexibel deeg. Bij mij doet de broodmachine het kneedwerk, maar een keukenmachine of je armspieren kunnen dit ook. Dek het brood af met plastic (ik gebruik altijd een pedaalemmerzak) en laat het een uur rijzen.


Bekleed een cakevorm met bakpapier. Zo weet je zeker dat je brood straks goed uit de vorm komt. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 30 x 40 cm. Smelt opnieuw boter. Zet het vuur uit en voeg de lichtbruine suiker en speculaaskruiden bij de boter zodra deze iets is afgekoeld. Smeer het brood in met dit mengsel en strooi wat grof- of fijngehakte kruidnoten hierover heen naar eigen smaak.


Rol het smalle gedeelte van het deeg op en snij de rol vervolgens in twee stukken. Draai de stukken deeg rond elkaar en leg de opengesneden rol in de bakvorm. Help de het open gedeelte eventueel een beetje om het er iets mooier uit te laten zijn. Laat het brood opnieuw een klein uur rijzen in de plastic zak.


Luxe kruidnotenbrood in een twist

Verwarm na 50 minuten rijzen de oven voor op 160 graden bij een hete lucht of op 180 graden met boven- en onderwarmte. Bak het luxe kruidnotenbrood in een twist in ongeveer 35-40 minuten gaar en medium bruin. Hou na ongeveer 25 minuten de oven in de gaten dat de bovenkant niet te donker bakt. Vermoed je dat het te donker bakt, doe dan een stuk aluminiumfolie over de bovenkant om het te beschermen tegen te bruin bakken.


Sticky strepen? Nog lekkerder dan suikerbrood...

Haal het brood uit de oven en direct ook uit de vorm. Dit gaat met bakpapier heel handig want je kunt de 2 flappen gebruiken en hem zo uit de vorm tillen. Ik plaatste 2 glazen tegen de smalle zijkanten van het brood omdat het een beetje uit elkaar ging staan. Dit komt omdat de vulling tussen de twist nog zacht is. De glazen houdt het brood in vorm. Zo liet ik het kort afkoelen.


Verwarm de witte chocolade in een glas in de magnetron in een glas. Roer iedere 20-30 seconden de chocolade door met een lepeltje totdat het gesmolten is. Trek strepen over de bovenkant van het brood en strooi nog wat kruidnootjes over de top van het brood.

Laat het pepernotenbrood of kruidnotenbrood iets afkoelen voordat je het gaat aansnijden.


Bewaar je ook een stukje voor Sinterklaas? Sint houdt van snoepen en wilt vast ook een stukje proeven!


Luxe kruidnotenbrood in een twist

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page