top of page

Pitabroodjes maken


Pitabroodjes maken
Pitabroodjes maken
Wij eten thuis eigenlijk heel vaak pitabroodjes. Het is heel handig om ze op voorraad te hebben, zijn handig bij veel gerechten en een kom soep en ze kosten maar heel weinig. Als je de broodjes in een broodrooster verwarmt zijn ze ze zelfs nog sneller klaar dan in een oven. Pitabroodjes uit de supermarkt zijn vaak wel erg plat en het deeg is niet altijd even lekker. Tijd dus om zelf aan de slag te gaan om Pitabroodjes te maken. Brood maken is vaak gemakkelijker dan je denkt.

Zelf gebakken pitabroodjes vs pitabroodjes uit de supermarkt

Zie je hoe lekker bol de broodje zijn gebakken? Het zijn echt lekker luchtige, zachte, verse pitabroodjes geworden. Pitabroodjes maken is zo gemakkelijk en ze smaken zijn heerlijk. Vul ze als broodje gezond, een flinke plak kaas, met shoarmavlees of met kruidig falafel balletjes. ik vulde deze homemade exemplaren met vegetarische pulled pork. Nou ja, eigenlijk geen varken natuurlijk maar een bijzondere vrucht die bakt alsof het langzaam gegaard vlees is. Binnenkort vertel ik je meer hierover!Het deeg van de pita broodjes laten rijzen

Pitabroodjes maken

Benodigdheden:

 1. 500 gram meel (dit kan 100% bloem zijn, maar ook 50% volkorenmeel)

 2. 1 zakje gist is 7 gram

 3. 1 theelepel olijfolie

 4. 290 ml lauw water, als je volkorenmeel zul je ietsje meer nodig hebben

 5. 8 gram zoutDruk het deeg van de pitabroodjes plat

Pitabroodjes maken

 1. Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg. Dit kan met een keukenmachine of een broodmachine, maar ook op pure spierkracht.

 2. Laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen tot het bijna verdubbeld is. Dek het brood goed af, hiervoor gebruik ik vaak een pendaalemmerzak.

 3. Rol na ongeveer 45 minuten balletjes van het brood. Hoe je brood opbolt, kun je hier zien. Hoeveel? Dat ligt er een beetje aan hoe groot je de pitabroodjes wilt hebben. In de praktijk zijn dat ongeveer 7-9  grote broodjes of 10-14 wat kleinere broodjes.

 4. Laat de bolletjes ongeveer 20 minuten narijzen. Hiervoor snij ik de pedaalemmerzak open. Smeer hem in met wat olie en leg de zak over de broodjes. Zo kan de zak niet aan de broodjes gaan kleven.

 5. Probeer de eerste 2 broodjes eens uit in de oven. Een dunne en iets dikkere. Welke bakt lekkerder volgens jou?

 6. Verwarm de oven voor op 230 graden (hete lucht oven). Rol een bolletje plat. Je kunt wat bloem gebruiken op het werkblad,  maar zelf gebruik ik graag wat olie. Het is een beetje uitproberen welke dikte jij het lekkerst vindt. Ik vond de dunne broodjes gebakken vaak beter “ontploffen, luchtig worden” in de oven en daardoor lekkerder. Waarom rol je er niet eerst één of twee uit en bakt ze af om te kijken welke dikte jij het lekkerst vindt?

 7. Blijf in de buurt, na een minuut of 3-4 moet je de broodjes omdraaien. De broodjes zullen prachtig gaan bollen en mooi bruin worden.Dat wordt smullen! Je kunt de broodjes invriezen, maar vers brood? Dat is natuurlijk het allerlekkerst!

Pitabroodjes maken
Pitabroodjes maken

Pitabroodjes? Waar vul jij ze mee?

B


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page